Mit tehetsz, ha zaklatják a gyermeked? Digitális család

Az okoseszközök elterjedésével – megfelelő szülői útbaigazítás nélkül – a gyerekek internetes zaklatásnak való kitettsége igen magas. Egy több száz kilométerre lévő ismeretlen Facebook/Instagram „ismerős”, de akár a közvetlen környezetünkben élő személy is zaklathatja verbálisan, fizikailag vagy online a csemeténket. A szakemberek szerint a zaklatás jele lehet például az iskola kerülése, apátia vagy viselkedési problémák – ezt szülőként vagy tanárként felismerhetjük, és tehetünk ellene. Király Arthur Adalbert Marosvásárhelyen élő ügyvéddel jártuk körül a témát, hogy milyen jogi eszközök állnak rendelkezésünkre.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az online vagy offline zaklatás jelei

„A tavaly szeptemberben életbe lépett 6235/2023-as miniszteri rendelet felsorolja azokat a lehetséges jeleket, amelyek alapján beazonosíthatóak a bullying, valamint a cyberbullying jelei a gyerekeken: viselkedési problémák, irritáltság, impulzivitás, agresszivitás, hazugság, otthon elhagyása, lopás, alkohol- és drogfogyasztás stb.

A cyberbullyingot illetően a rendelet példaként említi a rosszindulatú vagy fenyegető üzenetek továbbítását, pletykák, hazugságok, üzenetek vagy fényképek terjesztését lejáratás vagy titkok felfedése céljából,

negatív üzenetek küldését más személyek elektronikus eszközén” – sorolja Király Arthur a 32 oldalas rendeletet lapozgatva. A rendelet teljes terjedelmében itt olvasható.

Zaklatás iskolai környezetben

A minisztériumi rendelet értelmében minden iskolában lennie kell egy kinevezett személynek, aki a zaklatásokkal foglalkozik, valamint egy kidolgozott eljárásnak, amely a helyzet kezeléséhez szükséges módszertani lépéseket tartalmazza. A zaklatásnak létezik könnyebb és súlyosabb formája, a cyberbullying az utóbbihoz tartozik. Ha az online zaklatás, verbális vagy fizikai agresszió iskolai környezetben történik, és a tanár tudomást szerez róla, köteles a gyerekfelügyeletet – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) – értesíteni a 119-es telefonszámon, ugyanakkor az iskolák szintjén kell legyen egy eljárás, hogy a pedagógus mit tehet és mit nem tehet, melyek a szükséges lépések – mondja Arthur. Az írásos panaszt egy megbeszélésnek kell követnie az iskolai bizottság, a bántalmazó és a bántalmazott gyerekek között, a szülők jelenlétében, akár külön, akár együtt. Ezt követően a kinevezett bizottság döntést hoz arról, hogy mi legyen az ügy következménye. Ilyenkor

a sértett gyereknek jogában áll az állam által biztosított pszichológushoz menni, valamint osztályt váltani. Az iskola pedig több eszközt is be tud vetni, a szóbeli figyelmeztetéstől kezdve, akár az agresszor iskolából való eltávolításáig.

Ezeket az eseteket egyébként országos szinten is figyelik, nagy hangsúlyt fektetnek rájuk, és abban az esetben, ha bűncselekmény gyanúja is felmerül – mert a bullying vagy a cyberbullying egy adott ponton már átmehet bűncselekménybe is, mint például a szexuális zaklatás –, megfelelően intézkednek. Súlyos bűncselekmény esetén a tanárnak kötelessége értesíteni a rendőrséget, akik elindítják a bűnügyi eljárást a bántalmazó gyerekkel szemben. 14 éves kor alatt a gyerek nem felel büntetőjogilag a tetteiért, ám 14 év fölött, ha volt ítélőképessége, azaz meg tudta állapítani, hogy amit elkövet, az bűncselekménynek minősül-e vagy sem, akkor már felelősségre vonható. Ha ilyen eset az iskola területén történik, ám a szülők értesülnek róla hamarabb, akkor jelezzék azt az iskola felé, az iskolának ugyanis el kell indítania az eljárást.

Mit tehet a szülő (online) szexuális zaklatás esetén?

A szexuális zaklatás már bűncselekménynek minősül – magyarázza Arthur. Ha szülőként azt vesszük észre, hogy gyerekünket szexuálisan zaklatják, azonnal a 112-t kell hívni. Ezzel elindítunk egy folyamatot, amely során a bűnüldöző szervek egész apparátusa mozgásba lendül, a végső cél az elkövető azonosítása és felelősségre vonása. Elindul egy bűnügyi nyomozás, amely során a rendőrség azonosítja a tettest, akit először meggyanúsítanak, majd megfelelő bizonyítékok birtokában megvádolnak. Ha az ügyész úgy gondolja, hogy szükséges bűnügyileg felelősségre vonni az adott személyt, akkor felterjeszti a vádat a bíróságra vagy az adott bírói szervhez. Ezt követően pedig a bíróság – elemezve a bizonyítékokat – elítéli (vagy nem) az adott személyt.

Szülői felelősség

Az okoseszközök és a közösségi média elterjedésével az agresszort a távolság nem korlátozza, így akár több száz kilométer távolságból is képes zaklatni a gyereket. Mivel ez már nem tartozik az iskola és az oktatók hatáskörébe, ebben az esetben a szülőknek kell megtenniük az első lépéseket. Amennyiben a szülők nem tudják ezt kordában tartani, akkor megvannak a megfelelő szervek, amelyek lépéseket tudnak tenni, elsősorban a rendőrség – teszi hozzá Arthur.

Ha a szülő bűncselekményt, például szexuális zaklatást észlel, akkor a 112-t kell tárcsáznia.

Ha nem bűncselekményről van szó, akkor megvannak a különböző eszközök, amelyekhez a szülők folyamodhatnak. „Kézbe kell vennie a készüléket, és letiltani az adott személyt, vagy megszüntetni a Facebook vagy egyéb közösségi média fiókot, de mindenképpen a szülőnek kell lépnie. Mert ha ő nem lép, akkor ki más?” – hangsúlyozza a marosvásárhelyi ügyvéd.

„Ha nem történt bűncselekmény, akkor a szülő kell ezeket a problémákat megoldja egyedül. Ha pedig a szülő nem boldogul, nem ért hozzá, vagy nem akar ezzel foglalkozni, akkor előbb-utóbb vélhetően az iskolán keresztül is megmutatkozik a probléma, és akkor bejön a képbe a gyerekvédelem” – teszi hozzá.

korábban írtuk

Percek kérdése az élet – Hogy valóban segítség legyen az elsősegély
Percek kérdése az élet – Hogy valóban segítség legyen az elsősegély

Öt-tíz, tizenöt perc – sokszor ennyin múlhat egy emberi élet. Vészhelyzetben zsigeri ösztönünk a segítségnyújtás, a jó szándék azonban legtöbbször nem elég. Mit tehetünk, hogy valóban segíthessünk?