Amikor bringát vettél neki, megtanítottad használni – Megtetted ugyanezt az okostelefonnal is? Digitális család

Gondolom, te is meglepődnél, ha azt olvasnád egy ismeretlen számról érkező üzenetben, hogy „B@szódj meg, [a te neved]!”. Felnőtt fejjel sem könnyű kezelni egy ilyen helyzetet, mert a meglepetés ereje iszonyú, hát akkor egy gyereknek?

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

De hogy is érkezünk meg ehhez a pillanathoz? Nagyon egyszerű: amikor okostelefont adsz a csemetéd kezébe, anélkül, hogy leülnél, és a szemébe nézve tájékoztatnád a letöltött alkalmazások különböző funkcióiról, a kibertérben való védekezési lehetőségekről, olyan, mintha egy teknőst feltennél egy gördeszkára, és hagynád, hogy az erős lábaival hajtsa a számára ismeretlen közlekedési eszközt. Tippelj, mi történik?

Amikor bringát vettél a gyermekednek, először megtanítottad használni.

Felsegítetted a nyeregbe, majd, amikor elkezdett pedálozni, te ott voltál és ügyeltél, nehogy leessen és megüsse magát. Megtanítottad a helyes bringahasználatra: mikor kell váltani, hogyan kell fékezni. Azt is elmondtad neki, hogy ne menjen túl gyorsan, legyen óvatos a kanyarokban, szóval, mindent információt megadtál, hogy biztonságosan közlekedjen. Felügyelted az első köreit, amikor már lecsavaroztad a kisegítő kerekeket, és boldog voltál, hogy mennyire magabiztosan kezeli a kerékpárt.

Megtetted ugyanezt az okostelefonnal is?

Nézzük például a WhatsApp alkalmazást. Ha a statisztikát nézzük, a csaknem 10 millió romániai felhasználó azt mutatja, hogy elég népszerű nálunk is, mert mindössze egy telefonszám kell a regisztrációhoz, így azok is élvezhetik a csevegő platform előnyeit, akik még nem töltötték be a 13. életévüket. Nos, az egész úgy kezdődik, hogy a gyerek megkapja az okostelefonját, és máris kéri a WhatsApp fiókot, mert ugye, a többieknek már van… Rendes szülőként nem akarod kizárni a gyereket az online közösségből, tehát létrehozol egy fiókot.

Csakhogy ettől a pillanattól kezdve elindul a lavina.

A nagy felbuzdulásban, a gyerek megadja a telefonszámát a legjobb barátjának/barátnőjének, és máris indul a WhatsApp csevegés. Először csak magánbeszélgetések, aztán jönnek a csoportok: fiús, lányos, osztálycsopi a tancival, osztálycsopi a tanci nélkül, osztálycsopi a fiúkkal, osztálycsopi csak a lányokkal, magyar házis csoport, kínai projekt-csoport stb. Ismerős, ugye?

Csak egy rövid mondat erejéig szakítom meg a fenti gondolatmenetet: egy alkalommal a lányom letette a telefonját néhány órára, (milyen katasztrofálisan szigorúak a szülők, Istenem!) és 666 olvasatlan üzenet várta. Nem túlzok. Igaz, a tartalomról nem nyilatkozom, mert a kilencven százaléka emodzsi volt, de akkor is… Eddig tartott a jólét.

Zaklatás WhatsAppon

A WhatsApp és társai előnyei vitathatatlanok: megkönnyítik az információáramlást és a kapcsolattartást, de nem árt, ha tudatában vagyunk a hátrányainak is. Például a zaklatás. Egy felkavaró üzenet egy ismeretlen telefonszámról, és máris megváltozik minden. Ez jöhet WhatsAppról, SMS-ben, vagy akár egy ismeretlen számról érkező hívás formájában. Ez utóbbiakat könnyedén le lehet „rázni” a telefon beállításainál: a hívásokat és üzeneteket csak a kontaktokra korlátozod, és nagyjából rendben van. De mi történik a WhatsApp esetén? Amennyiben van internet, kapcsolat is van – erről szól az alkalmazás. Magyarán,

ha valaki tudja a gyerek telefonszámát, lazán írhat neki vagy felhívhatja.

Az már más kérdés, hogyan jutnak hozzá a gyerek elérhetőségéhez, de gondoljunk csak arra, ahogy mi is megadjuk ismerősök telefonszámát másoknak, a gyerekek is hasonlóképpen cselekednek. Azt már nem látjuk át, milyen szándék vezérli azt az illetőt, aki elkéri/megszerzi a csemeténk telefonszámát az egyik közös ismerőstől. És akkor elérkezünk a „B@szódj meg!”-féle üzenetekhez. Egy pillanatra állj meg, és képzeld el, mi játszódhat le annak a gyereknek a fejében, aki ennek az üzenetnek a címzettje. És most akkor azt is képzeld el, hogy a címzett a te gyereked!

Ismerős telefonszámokra korlátozni a hívásokat

Nem állítom, hogy létezik az a varázspálca, ami megszünteti az említett problémát. Inkább arra hajazok, hogy ismerjük meg azt az eszközt, amit a gyerek kezébe adunk. Kezdjük például a hívásokkal.

Az iOS képernyőidő funkció megengedi, hogy szülőként a kontaktokra korlátozzuk a gyerek hívásait és üzeneteit.

A gond ott kezdődik, hogy ez a korlát nem alkalmazható a WhatsApp és egyéb csevegő alkalmazásokra, tehát a veszély valódi. Bárki írhat és hívhatja, ha tudja a telefonszámát. Így érkezhetnek zaklató üzenetek, de ezt is lehet kezelni, ha tudjuk, milyen lépéseket kell tenni.

Mit tehetek, hogy biztonságosabbá tegyem a gyerek WhatsApp fiókját?

Első körben érdemes átnézni az adatvédelmi beállításokat, ahol módosíthatod, ki láthatja az utoljára aktív és elérhető állapotot, ki láthatja a profilfotót, a névjegyet, az állapotfrissítéseit, ki adhat hozzá csoportokhoz, milyen hívások kerüljenek némításra, és ki hívhatja fel. Zaklatás esetén, az első lépés, amit tehetsz, hogy letiltod a telefonszámot, amelyről az üzenet vagy hívás érkezett.

Ha erről nem tájékoztatod a gyereket, védtelen marad.

Tudnia kell erről a funkcióról, mert sosem tudhatod, mikor lesz szüksége rá. A letiltott telefonszámok/fiókok nem láthatják az utoljára aktív állapotot, az elérhető állapotot, a történeteit, valamint a profilfotó módosításait sem. A kontakt által küldött üzenetek, hívások és történetek nem jelennek meg a készüléken, és a rendszer nem kézbesíti őket a címzettnek.

Ha jelented a fiókot a WhatsApp felé, a moderátorok megkapják az utolsó öt üzenetet, amelyeket a bejelentett felhasználó vagy csoport küldött, anélkül, hogy a feladó értesülne róla. A WhatsApp megkapja a bejelentett csoport vagy felhasználó azonosítóját, az üzenet küldésének időpontjára vonatkozó információkat, valamint az elküldött üzenet típusát (kép, videó, szöveg stb.).

Ismeretlen számról érkező hívások némítása

Mivel bárki, aki ismeri a telefonszámot, felhívhatja WhatsAppon, ezért ajánlom figyelmedbe az „Ismeretlen hívások némítása” funkciót. Ez azt jelenti, hogy a hívás alatt a telefon nem fog csörögni, de megjelenik a híváslistán. Amennyiben azonban visszahívja vagy üzenetet küld neki, a rendszer aktív kontaknak veszi, ezért nem fogja legközelebb lenémítani az ugyanarról a telefonszámról érkező hívást.

A fenti beállítások bármelyike megér egy beszélgetést.

korábban írtuk

Ahol négy-öt gyerek mondja: Anya, szeretlek!
Ahol négy-öt gyerek mondja: Anya, szeretlek!

Öröm és kihívás, hit és lazaság, no meg csapatmunka – az édesanyák szerint ez a recept a jól működő nagycsaládos léthez, bár egyénenként más-más arányban igénylik ezeket. Egy „összetevő” azonban közös: a kiapadhatatlan szeretet.