Feng shui tippek a derűs és pozitív otthonért

Az otthonunkban található színek, minták, anyagok, tárgyak és kiegészítők, sőt még a lakásunk alaprajza is hatással lehet a hangulatunkra, belső harmóniánkra, életenergiánkra. Néhány tippet osztunk meg olvasóinkkal, hogy mire érdemes figyelni, hogy otthonunk derűs és pozitív legyen. Ehhez pedig a több ezer éves hagyományokkal rendelkező kínai térrendezési tudomány, a feng shui útmutatásaira hagyatkoztunk.

A feng shui úgy tartja, hogy a lakás egyes részei szoros kapcsolatban állnak életünk egy-egy területével.  Ezekre hatást gyakorolhatunk, ha a helyiségeket megfelelően rendezzük be. Erre a célra a feng shui külön térképet használ, amely alkalmazásához viszont alapos mérések, számítások szükségesek. Van azonban néhány irányelv, amely segíthet megtenni az első lépést a harmonikus otthon felé.

Színek és tulajdonságaik

Tűz, fém, föld, fa és víz – ezen öt elem köré szerveződik az univerzum a feng shui szerint, ezek gondoskodnak a pozitív és a negatív energia áramlásáról. Mindegyik elemnek megvan a maga színe, mindegyik színnek pedig a maga hatása. A fa elemhez tartozik a zöld és a kék, a tűz elemhez a piros, a föld elemhez a sárga, a fém elemhez a fehér, a bézs és az ezüst, a víz elemhez pedig a sötétkék és a fekete.

 

Mit hova tegyünk?

A feng shui elvei szerint minden tárgy pozitív vagy negatív energiát teremt a térben. Ezért fontos, hogy a tárgyakat hová helyezzük. Eszerint soha ne tegyünk például az ajtó és ablak vagy a két ajtó között húzott képzeletbeli vonalra növényt, mert az elpusztul. A hálószobában egyáltalán nem tanácsos tükröt tartani.

Továbbá ha a falon túl magasra helyezünk egy kisebb tükröt, amelyben nem látjuk magunkat tetőtől talpig, akkor az csökkenti az önbizalmunkat, kisebbségérzetet ébreszthet bennünk. Könnyen bizonytalanná válhatunk, ha csak az arcunkat vagy a lábunkat látjuk a tükörben.

Három aranyszabály

Rend a lelke mindennek!

A feng shui szerint csak akkor lehet teljes az összhang az életünkben, ha rendben tartjuk a környezetünket is. Ami viszont nagyon fontos, hogy ne csak ott takarítsunk, ahol a papok táncolnak, hanem ügyeljünk a rendre a fiókokban, a kamrában vagy a gardróbban is.

Teremtsünk vidámságot magunk körül

Használjuk bátran az élénk színeket a falak festésénél, az olyan berendezési tárgyaknál, mint például a díszpárnák, szőnyegek vagy plédek.

Nézzük a pohár teli felét 

A feng shui szerint ugyanis minden mindennel összefügg, és érvényesül az oda-vissza hatás, tehát nemcsak a környezet befolyásol minket, hanem mi is hatással vagyunk a közvetlen környezetünkre.

Növények – A zöld a vitalitás, az újjászületés, az egyensúly, a gyarapodás és az egészség színe

A zöld szobanövények békét és harmóniát sugároznak, pozitív irányba terelik a gondolatainkat, viszont nem mindegy, milyen növényeket tartunk a lakásban. A feng shui szerint például nincs helye otthonunkban a kaktusznak, a bonszájnak vagy a hosszú, hegyes, szúrós, éles levelű növényeknek. Valamennyi negatív energiát vonz, zárkózottá, kötekedővé tesz. Szintén negatív energiát termelnek a vágott és a száraz virágok, mivel az elmúlást szimbolizálják. Ha egy növény megsárgul, elhervad vagy elpusztul, azonnal dobjuk ki!

Mit ne tartsunk a lakásban?

Minden olyan tárgy, amely hasztalan, kopott, törött vagy bármilyen más módon sérült és kidobásra vár, negatív energiát vonz a lakásba. Szintén negatív energiát teremtenek a robusztus, hatalmas szekrények, az éles, egyenes vonalú bútorok, a téglalap alakú vagy négyszögletes, sarkos típusú asztalok.

A feng shui nem kedveli az elektromos berendezéseket, a redőnyöket és a zsalukat, a nyomasztó hatást keltő gerendákat, mert megzavarják vagy meggátolják a pozitív energia áramlását. Továbbá ne rakjuk ki az elhunyt családtagok bekeretezett fotóit, kerüljük el a vadásztrófeákat vagy a háborúk és csaták tárgyait, képeit, mert ezek az elmúlást szimbolizálják, bevonzhatják a baleseteket.

 

Kiemelt kép: Shutterstock/ fotók: Conscious Lifestyle Magazine

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2018. novemberi lapszámában jelent meg.