Pálfi Kinga

Ha gubanc van a bugyiban – A hüvelygyulladást nem szabad félvállról venni

Éget, viszket, folyik, kellemetlen, és rögtön megszabadulnánk tőle. Négy nőből három átesik rajta legalább egyszer élete során. A hüvelygyulladás a leggyakoribb panasz, amellyel a nők orvoshoz fordulnak. Mégis keveset, és nem szívesen beszélünk róla.

Tudatos Mikulásokról és angyalokról

Ha egész évben jó voltál, szófogadó, s ha kitisztítod a kiscsizmádat is, akkor a Mikulás tesz bele ajándékot. Ha nem, akkor csak virgács jár, s az angyal sem hoz semmit. Lesz az ajándékból jutalom, netán a fenyegetésekből büntetés? (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.)

A nő, aki a cipőhöz öltözik

Aradon nehezen találunk olyan embert, aki ne ismerné Fekete Rékát. Az Aradi Kamaraszínház produkciós és művészeti titkára a társulat megalakulásától fogva dramaturgként és rendezőasszisztensként is segíti a Maros-parti város teátrumának munkáját. Lehet, hogy a színházba járók nem figyeltek fel Réka öltözködésére, minket mindenesetre kíváncsivá tett. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

Tudatos jelenlét – trendi hóbort vagy a kiegyensúlyozott élet titka?

Kattog az agyunk a holnapi teendőkön, vagy tépelődünk, miben hibáztunk tegnap. Gondolataink hol a múltba, hol a jövőbe kalandoznak, miközben sztorikat gyártunk. Agyalunk azon, hogy mit miért tettünk, de rágódunk azon is, hogy mit hogyan teszünk majd. Na de mi van a mosttal, a jelennel, a pillanatnyi élményeinkkel és érzelmeinkkel? (Cikkünk a 2018-as Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)

Lábsztori – szandál meg csupasz talpak

Ha nyár, akkor lenge szoknya, strandruha, és persze nyitott lábbelik – a cipők, csizmák, bakancsok mehetnek a szekrény aljába! Jöjjenek a csinos szandik, színes, laza papucsok! Nem mindegy azonban, hogy milyen lábon állunk bennük. Benőtt köröm, bütyök, bőrkeményedés vagy repedezett sarok... Nos, inkább zoknit húznánk, hogy senki ne lássa a lábfejünket, pedig tudjuk, hogy a szandál zoknival párosítás nagyon ciki. Mit tegyünk hát a szép, selymes bőrért, lábakért? Kihez forduljunk? Utánajártunk. (Cikkünk a

Ahol a régi és az új kéz a kézben jár

Az aradi Steinhübel Zoltán képzőművész otthona rácáfol arra a meggyőződésre, hogy a múzeumszerű szobák nem melegek és barátságosak. Ezt úgy éri el, hogy a sokféleség híve, különböző stílusú tárgyakat helyez egy térbe, miközben figyel arra, hogy ne zsúfolja túl a lakást. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)

Nyelvi akadályok: tényleg leküzdhetetlenek?

Kemping és rockzene, világvégi erdő, zabolátlan fiatalság, szerelem és szabadság – ezek a szavak keringnek a gondolataimban, amikor megpróbálom felidézni, hol találkoztam először azzal a kedves aradi román párral, akik mostani szösszenetem főszereplői. Tizenvalahány éve ismerjük egymást. Rengeteg buli, koncert, beszélgetés és sok közös élmény van a hátunk mögött, és némiképp most is hasonló cipőben járunk.

Szórványképek: egy találkozás örömére

Te, Kinga, szinte arcról ismerek minden aradi magyart, évek óta ugyanazokat a személyeket látom a riportjaidban, mondta egykori televíziós kolléganőm, aki évekkel ezelőtt szerkesztette a magyar nyelvű adást a temesvári közszolgálati tévében... Rendszerint ugyanazokkal találkozom egy-egy könyvbemutatón, kiállításmegnyitón vagy színházi előadáson. Egy gyermekfoglalkozáson pedig tíz gyermekből legalább nyolcnak tudom, kik a szülei.

Szórványképek: A kevesebb néha több

Itt megszűnik a magyar tagozat, ott összevonják az osztályokat, kevés a gyerek, egyre zsugorodik az oktatási hálózat, több magyar szülő adja román osztályba a gyerekét – ha nem is napi szinten, de gyakran, tanévkezdéskor pedig folyamatosan halljuk ezeket a mondatokat Aradon. A sajtóban dolgozva számtalan statisztikával, kimutatással, oktatási stratégiával, elképzeléssel, lehetséges megoldással találkoztam. Mégis teljesen más a saját bőrömön érezni, miről is szól az anyanyelvű oktatás a szórványban.

Hogyan (ne) öltöztesd a kamaszodat? – Járjon abban, amiben akar

Hogy nézel ki?! Ha ezt a kérdést szögezzük egy kamasznak, holtbiztos, hogy vitát gerjesztünk. Ezekben több a kár, mint a haszon. Hogyan kommunikáljunk gyermekünkkel az öltözködéséről? Hogyan kerüljük el a mindennapos konfliktusokat és harcokat?

Feng shui tippek a derűs és pozitív otthonért

Az otthonunkban található színek, minták, anyagok, tárgyak és kiegészítők, sőt még a lakásunk alaprajza is hatással lehet a hangulatunkra, belső harmóniánkra, életenergiánkra. Néhány tippet osztunk meg olvasóinkkal, hogy mire érdemes figyelni, hogy otthonunk derűs és pozitív legyen. Ehhez pedig a több ezer éves hagyományokkal rendelkező kínai térrendezési tudomány, a feng shui útmutatásaira hagyatkoztunk.

Mulcumimlárévédéré

Másmilyen az élet Aradon, mint a tömbmagyarságban, nem jobb vagy rosszabb, csak más. Számos olyan élethelyzetbe kerülök itt, amelyek elgondolkodtatnak, megnevettetnek, elszomorítanak vagy éppen felbosszantanak.

Balla Géza pincészete: jó borok, rusztikus egyszerűség, gyönyörű táj

A sok jó erdélyi szőlőtermő vidék és régi jó nevű borászat közül az egyik legismertebbet mutatjuk be így szüret idején a Nőileg olvasóinak. Aki szereti a jó bort, annak bizonyára nem ismeretlen Balla Géza neve. A partiumi borász több mint száz hektáron termeszt szőlőt a Kárpát-medence egyik legr

Otthon a tájházban

Megőrizni a család ereklyéit, ápolni a hagyományokat és átmenteni a paraszti kultúra tárgyait – ezek a megfontolások vezérelték a tornyai Tóth Piroska és Suttyák András házaspárt, amikor saját otthonukat alakították át tájházzá. Az Aradtól tizenöt kilom&ea

Laza elegancia és praktikum – Puskel Tünde Emese gardróbja

Csinosan elegáns megjelenésével sokszor magára vonzza a tekinteteket, nem hiszem, hogy van olyan aradi, aki még ne figyelt volna fel ruházatára, amely jó ízlését, derűs, fiatalos életvitelét tolmácsolja.

Tényleg pihenés-e a nyaralás?

Hurrá, nyaralunk! És nyaralni jó, de kivel a legjobb? Jöhet a felhőtlen kikapcsolódás, a lazulás és a pihenés, olykor mégis borússá válik a páros vagy családos szabadság. Sebaj, legalább van mivel dicsekedni.

Öltözzünk önmagunkért! – Dobos Mária jógaoktató gardróbja

Nagyon színes ruhák, sok kék és még több piros, valamint indiai motívumok – leginkább így jellemezhetnénk az aradi Dobos Mária jógaoktató gardróbját. Mindig az adott helyzetnek megfelelően öltözik, belső érzésére hagyatkozik, amikor kiválasztja, hogy mit vesz fel. Nemcsak életén, hanem ruhatárán is nyomot hagyott, hogy élt Lo

Alaptábor a hegyektől messze - Török Zsolt otthonában jártunk

Az ipari és a rusztikus stílus keveredik egymással Török Zsolt hegymászó aradi otthonában. A Maros partján fekvő ház első emeleti lakása melegs&eacut

Erdők, mezők üzenetét hordozzák: a gombák

Rendszeresen, hetente több alkalommal fogyasztva, a gombák rákmegelőző hatásúak, D-vitaminnal látják el a szervezetet, hozzájárulnak az agy, valamint az emésztőrendszer egészségéhez, ezáltal a jobb immunitáshoz is.