ARCHÍV Ha gubanc van a bugyiban – A hüvelygyulladást nem szabad félvállról venni

Éget, viszket, folyik, kellemetlen, és rögtön megszabadulnánk tőle. Négy nőből három biztosan átesik rajta legalább egyszer élete során. Nem kell sokat találgatni, hogy miről is van szó. A hüvelygyulladás a leggyakoribb panasz, amellyel a nők orvoshoz fordulnak. Mégis keveset, és nem szívesen beszélünk róla. Mi most megtesszük! (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. májusi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Magunknak is „gyárthatjuk”

Atyaég, gubanc van a bugyiban – vesszük tudomásul rémülten, mikor azt fedezzük fel, hogy ott lent bizony viszket. Vajon mit kaphattam el? Pedig rendesen mosakszom! Mindig alaposan kimosom a fehérneműt! Csak otthon ülök rá a WC- deszkára, idegen helyen soha! - kiáltunk fel magunkban, a helyzetet elemezve. Pedig nem feltétlenül külső fertőzés okozza a tüneteket, sokszor magunknak „gyártjuk” a problémát. Igen, mi nők képesek vagyunk erre is.

Akár egy egyszerű antibiotikum-kúra után is előfordulhat, hogy fel kell keresnünk a nőgyógyászunkat.

A hüvely pH- értéke ugyanis, ami általában 3,8 - 4,2 között mozog, a gyógyszer hatására megváltozhat, magyarázza Dr. Bodonea Izabella szülész-nőgyógyász szakorvos. A hüvelyben az úgynevezett Lactobacillusok nyújtanak védelmet, ezek savas környezetet biztosítanak, ami ellenállóvá teszi a hüvelyt a baktériumokkal szemben. Ha a hüvely kémhatása, ökológiai egyensúlya bármilyen tényező miatt felborul, a Lactobacillusok száma csökken, és elszaporodnak olyan kórokozók, amelyek problémát jelenthetnek.

A kémhatás sok minden miatt változhat. A fentebb említett antibiotikum-kúra mellett a fogamzásgátló szedése is jelentősen befolyásolhatja a hüvely pH-ját, ugyanis megváltozik a hormonháztartás, ami kihat az egész szervezetre. Ugyanígy változókorban, terhesség alatt, cukorbeteg vagy inzulin -rezisztens állapotban is borulhat a hüvely flórája. A táplálkozás is befolyásolhatja, a túlzott cukorfogyasztás semmiképpen sem tesz jót. Felborulhat az egyensúly a gyakori hüvelyöblítéssel is. Az illat- és színezőanyagokat tartalmazó szappanok, gélek ugyancsak megváltoztatják a kémhatást.

A tampon nem megfelelő használata is gondot okozhat, ugyanis 4-6 óránként cserélni kell, és ha ez nem történik meg, mivel a menstruációs vér jó táptalaj, elszaporodhatnak a kórokozók.

A végbél közelsége is problémaforrás lehet, nem hiába tanultuk meg kislányként, hogy akár kis-, akár nagydolgot végeztünk, mindig elölről hátrafelé töröljük meg magunkat, hogy ne sodorjuk át a baktériumokat.

Tehát nem feltétlenül „elkapjuk” ezeket a betegségeket, hanem a normál esetben velünk élő mikroorganizmusok szaporodnak el, ha bennünk felborul az egyensúly.

Amikor elkapjuk

Persze külső tényezők is szerepet játszhatnak a hüvelyfertőzésekben. Biztosan mindannyian emlékszünk, amikor gyerekkorunkban anyukánk elmagyarázta, miért nem szabad semmilyen körülmények között sem leülni a vonat vécéjére, csak „föléguggolni”, ha elkerülhetetlen a pisilés.

A fertőzések között akad, amelyik szexuális úton terjed, így veszélyességi faktor a gyakori partnerváltás, főként, ha a gumióvszer használata elmarad.

De említhetjük a szaunát, uszodát, strandot, öltözőt, közös vécét, ahol szintén fertőzésnek vannak kitéve a nők.

A jelek

„A hüvelyi fertőzéseket három csoportba soroljuk” – részletezi Dr. Bodonea Izabella. „Vannak a baktériumok okozta fertőzések, a Trichomonas-fertőzés, ez egy ostoros egysejtű által kiváltott betegség, és van a Candida-, vagyis gombás fertőzés.”

A gombás hüvelyfertőzés a leggyakoribb, ugyanis a Candida szimbiózisban él velünk, normál esetben is jelen van a bélrendszerünkben, hüvelyünkben. Hogyha olyan közeg alakul ki a hüvelyflórában, ami alkalmas a Candida elszaporodásához, akkor jönnek a kellemetlen jelek.

Vannak közös tünetek, amelyek mindegyik fertőzésnél előfordulnak. Ilyen a viszketés a hüvelybemenetben vagy a külső nemi szerveken, és ilyen a hüvelyváladék megváltozása.

A mennyisége, a színe, a szaga és az állaga is változhat, kórokozótól függően. Közösülés alatt vagy után jelentkezhet fájdalom, ami fertőzésre utalhat, illetve előrehaladottabb esetben már a vizeletürítés is fájdalmas lehet, amikor hólyaggyulladás is társul a hüvelyproblémához. Súlyosabb stádiumban pedig akár meddőség is lehet a kezeletlen, elhanyagolt hüvelygyulladás következménye, ugyanis átterjedhet a méhre, illetve a kismedencére is.

Dr. Bodonea Izabella szülész-nőgyógyász szakorvos

Mindegyik fertőzésnek vannak jellegzetes tünetei. A bakteriális vaginózis, a Gardnerella vaginalis esetében például felerősödik a hüvelyfolyás, a váladéknak halszaga van. A Trichomonas-fertőzés után (ami szexuális úton terjed) szintén kifejezetten kellemetlen, szúrós szagú, habos, zöldes-sárgás váladék ürül, és a hüvelyen belül is érezhető a viszkető érzés, nem csak kívül, a szeméremtesten. A gombás hüvelyfertőzésnél fehér-sárgás színű a váladék, állaga olyan, mint a túróé. Ha a probléma hosszabb ideje fennáll, akkor ez a túrós jellegű állag tejszerűvé válik, és ekkor is jelentkezik a viszketés a szeméremtesten, az égő érzés a hüvelybemenetben. „Ami nagyon fontos – hívja fel a figyelmet Dr. Bodonea Izabella –, hogy gombás hüvelygyulladás esetében olyan mértékben sérülhet a hüvely nyálkahártyája, hogy vérzékeny lesz, megduzzad, bevörösödik, és ez a sérülékeny terület felülfertőződik baktériummal, tehát valamilyen bakteriális fertőzés is kialakul.”

A szexuális úton terjedő betegségek esetében kötelező a partnert is kezelni,

mert ha nem, jön a „pingponghatás”, vagyis az első együttlét után visszafertőződünk. „Én a gombás fertőzéseknél is hasonlóan járok el, kezelem a partnert is, mert sok esetben a férfiak hordozók, még ha nincsenek is tüneteik, és hiába kezelem a hölgyet, szexuális együttlét után visszakapja a betegséget” – mondja a nőgyógyász.

Különösen érintettek

A hüvely pH-értéke a korral együtt változik. Gyermekkorban, menopauza előtt és alatt a pH lúgos irányba mozdul el, mert csökken az ösztrogénhormonszint a szervezetben. Ez nem egyenértékű a fertőzéssel, de hajlamosít rá. A cukorbetegség csökkenti az immunitást, ezáltal a fertőzések lehetősége nagyobb, illetve cukorbetegségnél a szövetek cukortartalma megnő. Ez kiváló táptalajul szolgál a baktériumoknak és a gombáknak, éppen ezért számos esetben előfordul, hogy a gyakori gombás fertőzés hívja fel a figyelmet a kettes típusú diabéteszre. A gombák által károsított bőr pedig lehetővé teszi a baktériumok bejutását a szervezetbe, ezért a cukorbetegeknél igen gyakoriak a bakteriális felülfertőzések.

Megelőzés

A gondos, rendszeres tisztálkodás alapvető, ugyanakkor kerülendő a műszálas, szoros fehérnemű viselése, és a tangabugyit is jobb elfelejteni. A két menstruáció között használatos tisztasági betéteket is inkább hagyjuk, szedjenek szét egyet otthon, és nézzék meg, miből készül. Hiába reklámozzák, hogy milyen papírvékony, milyen pihe-puha pamut a bőrrel érintkező réteg, az alja műanyagból van, tehát nem szellőzik. Vicces a szlogen: a fehérneműnk védelmére. De a szervezetünket nem védi!

Inkább ne használjuk, és mossuk ki alaposan a bugyit.

Az intim területek tisztítására érdemes olyan géleket, mosakodó szereket használni, amelyek 3,8-as pH-értékkel rendelkeznek, illatanyag- és színezékmentesek. Megelőzhető a fertőzés, ha probiotikumot, tejsavas készítményeket használunk menstruáció után, illetve középidőben, amikor alapból is bővebb a hüvelyváladék. A tampon megfelelő cseréje is lényeges, illetve a gumióvszer használata is igen fontos, főleg fiatal korban, gyakori partnerváltás esetén. A hüvelygombák kialakulásához hozzájárul az egészségtelen életmód, a kávé, a dohányzás, a szénhidráttartalmú élelmiszerek, a cukor túlzott fogyasztása, ezeket érdemes elhagyni vagy legalább mérsékelni.

Sok nő használ hüvelyöblítőt, de ezt dr. Bodonea Izabella nem javasolja.

Vannak olyan hüvelyflóra helyreállító, tejsavas készítmények, probiotikumos hüvelykúpok, hüvelytabletták, amelyek segíthetnek. Panasz nélkül irrigálni vagy hüvelyöblítést végezni teljesen felesleges, mert a hüvely tisztítja saját magát.

A legfontosabb az, hogy ha bármilyen panasz jelentkezik, a legelső tünetnél forduljunk nőgyógyászhoz. „Mindenkinek azt javaslom: ne kezelje saját magát, vagy ne fogadjon el tanácsot barátnőjétől, ismerősétől, anyukájától, mert sokszor egy rosszul megválasztott kezelés a későbbiekben olyan problémát okozhat, hogy az orvos sokkal nehezebben tudja majd kikezelni, vagy esetleg a praktikák eltüntetnek olyan tüneteket, amelyek segítenék az orvost, hogy helyes diagnózist állítson fel. Vannak trükkök, amelyek pillanatnyilag használnak, de a problémát nem oldják meg. Tehát tanácsos minél korábban orvoshoz fordulni, aki célzott kezelést ír majd elő” – figyelmeztet a doktornő. Hozzáteszi:

a hüvelygyulladást nem szabad félvállról venni.

Terhes nőknél egy kikezeletlen fertőzésnek hatalmas kockázata lehet, megfertőződhet a magzatvíz, és koraszülést is okozhat. A gyakori hüvelyfertőzésnek petefészek-gyulladás, akár méhgyulladás is lehet a következménye, és krónikus esetben, HPV (Human Papilloma Virus) fertőzés mellett ez egy rosszindulatú folyamat felé is elmozdulhat. A lényeg: ne szégyelljük, forduljunk mihamarabb szakemberhez!

korábban írtuk

Madaras Andrea: A Crohn-betegség nagyon sok tudatosságot hozott az életembe
Madaras Andrea: A Crohn-betegség nagyon sok tudatosságot hozott az életembe

Madaras Andrea 14 éves volt, amikor megkapta a diagnózist: Crohn-betegsége van. Tíz éve küzd a kórral és annak minden tünetével. Két évvel ezelőtt 35 kilóra fogyott, s – mintegy mementóként – fotósorozatban örökítette meg az akkori állapotát.