Intimtéma nem tabutéma

Már gyermekkorban megtanuljuk a tisztálkodás alapvető szabályait, azt is, hogy a hajlatokra különösen oda kell figyelni. Intimlemosók, törlőkendők, szappanok, irrigálók, spray-k tucatjai közül válogathatunk, hogy tisztán tartsuk – övön alul és felül is – magunkat. De vigyázat: a túlzásba vitt intimhigiénia többet árt, mint használ! (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)

Naponta legalább egyszer, de maximum kétszer meg kell mosni a nemi szervünket. Tiszta bugyit kell húzni mindennap. Tudja ezt mindenki. Nem? Miért kell tehát arról beszélni, ami minden nagylánynak, felnőtt nőnek magától értetődő? Talán épp azért, mert nem is annyira magától értetődő. Számos tévhit él arról ma is, hogy miből áll az intim területek tisztán tartása – állítja Elena Dumitriu doktornő is, aki hetedik éve dolgozik nőgyógyászként, második éve szakorvosként. Nagyon sok a véglet is – mondja, vannak, akik még az intimhigiénia kifejezést sem ismerik. Őket fel kell világosítani, el kell mondani nekik az alapvető lépéseket. A másik véglet pedig az, aki annyira odafigyel, hogy éppen a túlbuzgósággal okoz fertőzést (például gombásodást) saját magának.

Nem kell nagytakarítást végezni odalenn!

Egy tévhit, amit rögtön megcáfol a doktornő, hogy nem kell „kimosni” a hüvelyt, semmilyen körülmények között. Sokan úgy gondolják, hogy attól sokkal tisztábbak lesznek, ha a hüvelyüket kiöblítik, de ezzel csak ártanak maguknak, hiszen a hüvely normális, savas jellegű flóráját felborítják, és elszaporodnak a kórokozók.

Van néhány szabály, amit érdemes betartani, mondta a doktornő

A hüvely eleve rendelkezik öntisztító funkcióval, amelyhez tejsavbaktériumokra van szüksége. Ha ezeket kitakarítjuk onnan, megzavarjuk a természetes öntisztulási folyamatot, illetve az egészséges baktériumháztartás működését felborítjuk – magyarázza a doktornő. Sokan használnak tampont hüvelyfolyás miatt is – az sem ajánlott.

Csere, csere, csere – tampon vagy intim betét?

Menstruáció idején érdemes gyakrabban mosakodni, tiszta, langyos vízzel lemosni az intim területet. Folyton visszatérő kérdés az is, hogy mit használjunk: tampont vagy intim betétet, esetleg mindkettőt. A doktornő azt ajánlja, hogy akinek gyengébb menstruációs ciklusa van, lehetőleg ne használjon tampont, mert az nemcsak a vért szívja fel, hanem a hüvelyfal nedvességét is beissza, ami nem tesz jót. A hüvelytampon éjszakára ellenjavallt, illetve nagyon fontos, hogy napközben legalább négyóránként cseréljük. Természetesen felhelyezés előtt kezet kell mosni, hogy ezzel is megelőzzük az esetleges fertőzéseket. Kaphatók már olyan tamponok is, amelyeket applikátor segítségével lehet felhelyezni a hüvelybe. Ezek sokkal higiénikusabbak – magyarázza a nőgyógyász. Vannak a bő vérzésű nők, akik társítva használnak tampont és betétet. Ez nem tilos, de tisztában kell lenni azzal, hogy a hosszasan hüvelyben tartott tampon toxikus sokk szindrómát is okozhat, ami elég veszélyes tud lenni.

A tölcsérrel csak óvatosan!

Nagyon trendivé vált az utóbbi időben a hüvelytölcsér, intimtölcsér használata is. Kíváncsiak voltunk, mi a véleménye róla a szakorvosnak. Elena Dumitriu doktornő nem találkozott még vele, de nem feltétlenül találja jónak, mert ha felhelyezve folyamatosan nyomást gyakorol a hüvelyfalra, ott kisebb-nagyobb léziókat, sérüléseket okozhat. Ezért nem találja indokoltnak a használatát. Ugyanakkor higiénikusnak sem tartja, mert nem tudja elképzelni, hogyan lehet azt kellőképpen kifertőtleníteni, behelyezni, kivenni, tisztítani. A legjobb választás tehát a betét használata, de azt is gyakran, akár napi hatszor is cserélni kell.

Se szeri, se száma ma már a különböző intimtölcséreknek

A menstruációs perióduson kívül az ovulációs periódus még az, amely kisebb folyással jár. Ez a váladékozás természetes. Ha zavarónak találjuk, használhatunk arra a 3-4 napra tisztasági betétet, de semmiképpen se váljon ez mindennapossá – tanácsolja a doktornő.  Nem egészséges, hiszen azon is van egy kis műanyag réteg, amely nem feltétlenül a szellőzést támogatja. Ha feltűnően sok a folyás, kivizsgálás céljából érdemes szakemberhez fordulni.

Pamutban szellőztess!

Nem meglepő, hogy olyan fehérnemű viselését ajánlja a nőgyógyász, amely megfelelő szellőzést biztosít. Erre a pamut a legmegfelelőbb, mondja. Természetesen nem kell száműzni a csipkés bugyikat sem. A lényeg, hogy a fehérnemű azon része legyen pamutból, amely a nemi szervet takarja. A fehérneműnek jó nedvszívó képessége kell, hogy legyen, mivel a baktériumoknak, gombáknak kedvező a nedves környezet, ezért a műszálas alsónemű nem megfelelő. Ezért is ajánlott nyáron, strandon a gyorsan száradó fürdőruha, illetve az is fölötte üdvös, ha edzés, sportolás után a csatakos alsóneműt szárazra cseréljük. Ha lehet, hétköznapjainkból mellőzzük a tangát, mert nem feltétlenül egészséges szorító jellege miatt, a hüvely és az ánusz közti részt is irritálhatja. A legegészségesebb a laza – no, nem a le-föl csúszkáló! –, kényelmes bugyi, szögezi le a doktornő.

Szőrzettel vagy nélküle?

A szőrzet témája megosztó lehet. A fiatalabb korosztály a szőrtelenséget a tisztasággal, higiéniával azonosítja. Ám akinek a szőrzete hosszabb, az ugyanúgy lehet higiénikus (a szőrzetnek amúgy van egy baktériumfelfogó szerepe), sőt higiénikusabb is annál, mint akinek, mondjuk, tar, de csak háromnaponta mosakszik. A nőgyógyászati vizsgálat is sokkal könnyebb, ha tisztán tartott, frizurázott a nemi szerv.

Szőreltávolításnál, gyantázásnál arra kell figyelni, hogy közvetlenül utána nem szabad szexuális kontaktusba lépni, tusolni, uszodába menni. A szőrszálak eltávolítása után ugyanis a kitágult pórusoknak időt kell hagyni a regenerálódásra. Borotválkozás esetén figyeljünk arra, hogy az egyszer használatos borotvát tényleg csak egyszer használjuk, a másikat fertőtlenítsük le gondosan minden alkalommal. Ezt követően a szőrtelenített felületet egy klorhexidines folyadékkal, például Dermobakterrel fertőtlenítsük. Erős antibakteriális hatása van, ugyanakkor nem csíp, nem irritáló, nincs szaga sem. Használhatunk teafaolajas, aloe verás készítményeket is, amelyek szintén csökkenthetik az irritáció, a fertőzés kialakulásának esélyét.

Nota bene!

Az intim higiénia alapja: napi egyszeri, kétszeri mosakodás. A helyes technika sem lényegtelen: mindig elölről hátrafelé végezzük, hogy a kórokozók a végbél irányából ne tudjanak átköltözni a hüvelybe. Intim mosakodáshoz használhatunk gyengébb pH-jú, színtelen, szagtalan intimzóna-mosót, de bármelyik szappan, amely 4 és 8 közötti pH-értékű, megfelel a célnak. Fontos, hogy a hüvelyt soha ne akarjuk „kimosni”, hiszen vannak ott „okos” baktériumok!

Végül pedig nőgyógyász kérése:

ha bármilyen problémát észlelünk, ne a szomszédasszony, ne a Gugli doki tanácsaira hallgassunk,

hanem forduljunk szakemberhez, azaz nőgyógyászhoz.

Ezt is mondd el a lányodnak!

A gyermek szexuális érése sok anyát görcsbe rándít, a szexualitásról a tinilányok zöme a világhálón, barátnőktől szerez információt, és nem az első, legfontosabb személytől, aki hiteles tanácsot tudna adni: az anyától. Itt van például egy ártatlannak tűnő dolog, a tampon használata szűz lányok, kamasz lányok esetén. Legtöbbször az édesanyák kreálnak problémát ebből. „Ha az a kérdés, hogy szűz lányok használhatnak-e hüvelytampont, megnyugtatok mindenkit: ettől még senki nem fogja elveszíteni a szüzességét. Azt ajánlom, hogy a lányok minél kisebb hüvelytampont használjanak, és minél gyakrabban cseréljék. Legyen mini és applikátoros. Vannak termékcsaládok, amelyeknek van kifejezetten tinédzserek számára készült tamponjuk” – magyarázza a doktornő.

Fotók: Máthé Zoltán, Getty