ARCHÍV Feketelista: Kényeztetést követő, kényelmetlen fertőzések

Ahogy beköszönt a hidegebb évszak, ki ne vágyna arra, hogy egy pihentető hétvégét töltsön egy olyan helyen, ahol melegvizes medence, jakuzzi, szauna és egyéb kényeztetés várja? Csakhogy érdemes elővigyázatosnak lenni, mert egy wellness-hétvégén komoly fertőzéseket is elkaphatunk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. novemberi lapszámában jelent meg.)

Vannak olyan írott és íratlan szabályok, amelyeket tudunk, mégsem mindig tartunk be egy pihentető hétvégén a SPA-ban, wellnessben. Gondoljuk meg, hányszor csaltuk el például a tusolást medencézés, szaunázás előtt vagy azt követően? Ha a szolgáltatók nem vigyáznak a medencék megfelelő tisztaságára, a kórokozók elszaporodhatnak, és ez által a fürdőzők megbetegedését okozhatják.

„Ilyen kórokozók a baktériumok, vírusok, amelyek a lenyelt vízzel hasmenést, a szembe kerülve kötőhártya gyulladást, a fülben a külső hallójárat gyulladását, a bőrön vírusos szemölcsfertőzést okozhatnak, valamint a gombák, amelyek, bőr- vagy hüvelygomba fertőzést okozhatnak” – sorolja a példákat dr. Fehérvári Lázár Mónika családorvos. Elvileg a medencék klórmennyisége szabályozott: a túl magas klórtartalom legalább annyit árthat, mint azok a kórokozók, amelyek ellen használják, és bőr-, valamint szemirritációt okozhat. 

dr. Fehérvári Lázár Mónika családorvos

Felkészülni…

Induláskor több mindent is érdemes megnézni. A megelőzés nagyon fontos, így mindenképp figyeljünk arra, hogy ha bármilyen fertőző betegség jelét vagy tünetét észleljük magunkon vagy családtagjainkon, ne induljunk el. Ne veszélyeztessük saját és mások egészségi állapotát – tanácsolja a szakember.

Ha a bőrünkön például vágás, sérülés vagy seb található, nem ajánlott a fürdőzés, hiszen ezek a sérülések nyitott kapuk a kórokozók számára, és a felülfertőződést kockáztatjuk ezzel.

Ugyanakkor fontos észben tartani azt is, hogy minden széklettel szóródó baktérium és vírus egy bizonyos ideig életben marad a medencékben, sőt, meleg vízben a baktériumok gyorsan el is szaporodnak, így könnyen megbetegíthetünk másokat. Tehát ha betegek vagyunk, – bármennyire is nehéz – ne menjünk ilyen helyekre, hogy ne fertőzzünk meg másokat! Talán minden családnak van már jól bejáratott házipatikája, amit magával visz nyaraláskor. A doktornő javasolja, hogy ezt rövid kiruccanások alkalmával se hagyjuk otthon.

„Legyenek nálunk láz- és fájdalomcsillapítók, gyógyszer allergia ellen, hasfájásra, hányásra, hasmenésre és fertőtlenítő szer, jól jöhet bármilyen külső sérülésre. Persze ez még nem jelenti azt, hogy komolyabb betegség vagy sérülés esetén nem kell orvosi segítséget kérni” – teszi hozzá a családorvos. 

A feketelista

Jó szembenézni az „ellenséggel”, vagyis tudni azt, milyen veszélyek leselkedhetnek ránk egy wellness hétvégén. Íme egy (nem teljes) lista:

  • Gyakori betegség a bőrgombásodás, amely nemcsak a lábujjközökben fordulhat elő – bár itt a leggyakoribb –, hanem megjelenhet bárhol a bőrön, hajas fejbőrön, nagy hajlatokban (lágyékhajlat, hónalj, mellek alatt) is.
  • A nők fokozott veszélynek vannak kitéve a hüvely gombás fertőzését illetően, amelynek elsődleges jelei a viszketés, az érzékenység, égő fájdalom, valamint sűrű, fehér, túrószerű szagtalan folyás a hüvelyből.
  • A húgycsőnyílás közelsége miatt gyakran fordul elő vizeletfertőzés, a húgycső-, illetve a húgyhólyag gyulladása. Ennek jeleként a vizelési inger gyakoribbá válik, a vizelést csípő érzés kísérheti.
  • Befertőződhet a szem is. A kötőhártya-gyulladásos megbetegedést erőteljes égő-szúró érzés, idegentest-érzés, viszketés, fájdalom, fényérzékenység, valamint könnyezés jelezheti.
  • A külső hallójárat gyulladását „uszodabetegségnek" is nevezik. Ezt a medence vizében felszaporodó baktériumok okozzák. Jellemző panaszok a külső hallójárat viszketése és erős fájdalma, tünetként esetenként bűzös váladékozás jellemző. Amennyiben a hallójáratot a váladék kitölti, az a fül bedugulásához vezet, és halláscsökkenés is kialakulhat. 
  • A vírusos szemölcs, a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége, amelyet a HPV családba tartozó vírusok okoznak. A betegség kialakulását elősegítheti a bőrön lévő sérülés, a bőr felázása.
  • A baktériumok, vírusok, paraziták a szervezetünkbe kerülve hasmenést okozhatnak. Gyakran társul a hasmenéssel hasi diszkomfort, alhasi görcs, puffadás, erőteljes bélmozgás, székletürítési inger, láz és gyengeség. Hirtelen kezdet jellemzi, akár az ottlétünk alatt, akár hazatérés után. 

Hogyan előzhetjük meg?

Az írott és íratlan szabályok betartása nagyon fontos, vagyis fürdőzés, szaunázás előtt és után alaposan, szappannal, tusfürdővel zuhanyozzunk le, mossuk le a testünket! Ne járjunk mezítláb a medencék környékén, zuhanyzókban, mert a medence környéki nedves, meleg talaj ideális a kórokozók számára. Mindig használjunk papucsot! Ebből kiindulva arra is figyeljünk, hogy szárítsuk meg gyorsan a fürdőruhánkat, és cseréljük szárazra! A wellnessben általunk elfoglalt székekre, napozó- vagy nyugágyakra mindig terítsük rá saját törölközőnket! Gyermekeinket gyakran vigyük vécére, és mindig mossunk kezet utána. Ugyanakkor kerüljük a medence vizének lenyelését is!

Csak okosan!

Bár mindannyian vágyunk egy kényeztető hétvégére, meleg fürdővizes medencézésre,

teljesen egészséges emberek is megbetegedhetnek a téli wellness alatt, ezért érdemes a szabályokat betartani. Vannak ugyanakkor olyan betegségek, amelyek esetében ellenjavallt a melegvizes fürdőzés.

Ilyenek a krónikus szív- és érrendszeri betegségek, mint például a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás, ugyanis a meleg víz vagy a szauna jelentős értágulatot okoz, amely szédülést, ájulást, vérnyomás-ingadozást válthat ki. De a nem megfelelően kezelt szívritmuszavar, szívelégtelenség, trombózis is mind olyan betegségek, amelyeknek nem ajánlott a túl meleg víz vagy szauna. A szakember szerint azok a tüdőbetegségek, amelyek légzési elégtelenséggel járnak, valamint a különböző bőrbetegségek (bőrrák, gombás- vagy gyulladásos elváltozások, fekélyek), de a bőséges vérzéssel járó nőgyógyászati betegségek esetében sem ajánlott a wellnessezés. Továbbá a menstruációs ciklus első napjain sem ajánlott a melegvizes fürdés vagy szaunázás a nőknek, ugyanakkor a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknek sem (pl. HIV/AIDS betegek, terhesek, daganatos vagy kemoterápiás kezelés alatt állók), hiszen az ő immunrendszerük nem képes hatékonyan megküzdeni a kórokozókkal, fertőzésekkel.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Horváth Attila: A thai masszázs a teljes testre koncentrál, a szabad energiaáramlást igyekszik előidézni
Horváth Attila: A thai masszázs a teljes testre koncentrál, a szabad energiaáramlást igyekszik előidézni

A masszázs a legrégebbi gyógymódok egyike, évezredek óta használják különféle egészségügyi panaszok kezelésére. Környékünkön talán a legismertebb a klasszikus svéd masszázs, ehhez képest a thai masszázst sokkal kevesebben ismerik, s talán nem túlzás azt állítani, hogy számos tévhit is él az emberek fejében ezzel a módszerrel kapcsolatban. Horváth Attila thai-masszőr mesél a Buddha idejéből eredeztetett ősi gyógymódról.