IGEN/NEM Ihat-e a nő?

Vagy ferde szemmel nézünk az alkoholt fogyasztó nőkre? És most nem a mértéktelen fogyasztásról beszélünk. A férfiakkal megengedőbb a társadalom, ha italozásról van szó, ezt már számos szakmai fórumon hallhattuk. De milyen az attitűd, ha a nő poharazgat? (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)

Olvasóink így látják a kérdést:

Ihat-e a nő? Igen, persze, ihat, ha jól esik, és olykor biztos jól is esik. Én nem igazán szoktam...

Eszter, Zetelakáról

Legutóbb, évekkel ezelőtt egy „sörkóstolón” jártunk úgy az egyik barátnőmmel, hogy szédültünk, folyton kacagnunk kellett, addig kóstolgattuk a szűretlen, ízesített söröket. Amióta gyermekeim vannak nagyon ritkán fordul elő hasonló. 

Szerintem olykor a nők is berúghatnak, ha jól esik nekik, de azt egyáltalán nem szeretem, ha egy hölgy „totálkárosan” jön szembe velem. Az pedig még nagyobb baj szerintem, ha mindennapossá válik az italozás. Ezt a társadalom is rossz szemmel nézi, az emberek kevésbé toleránsak a nőkkel szemben, mint a férfiakkal. Kritikusabbak. Ha pedig ismertebb vagy magasabb beosztású nőről van szó, azt még jobban elítélik, mert mégis valamiféle példával kellene a többiek előtt járnia. Amúgy meg úgy látom, hogy a nők eleve kevesebbet isznak, de a környezetük véleménye miatt is visszafogottabbak.

Kapcsolódó

    Csaba, Szentegyházáról

    Minden további nélkül ihatnak a nők is, persze. Miért ne? Nem vagyok tisztában a „trendekkel”, az utóbbi években én magam sem sokat járok például kocsmába, itthon is elvétve fogyasztok alkoholt, s azt is inkább csak sátoros ünnepeken, a családban, barátokkal. Visszatérve a nőkre,

    nem látok kivetnivalót abban, ha egy-egy pohárral, keveset, szolidan legurítanak, csak le ne részegedjenek.

    Az szerintem egyenesen csúnya, ha berúgnak, és szerintem nem csak én vagyok így ezzel. Az, hogy a férfiak italozásához másképp viszonyulunk, az is igaz, és az is, hogy mindkettő lehet a családi konfliktusok kiváltója, sok probléma oka. De: ha a családban például a nő iszik, az sokkal súlyosabb, akár a férfi-nő kapcsolatot nézzük, akár a gyermekeket, vagy a háztartás dolgát. Ajtón belül ő a „gazda”, s ha ő trehány, akkor ott ette meg a fene az egészet.

    Kiemelt kép: Shutterstock