Antal Orsolya

Túrázni jó(l)! – Kisokos kezdő természetjáróknak

Strandpapucs vagy bakancs? Medve vagy juhászkutya? Kullancskanál vagy gázspray? – mibe öltözzünk, mit csomagoljunk, hogyan viselkedjünk, ha a városi séta helyett erdőre, mezőre, vagy éppen a hegyekbe kívánkozunk. Nem kell túlbonyolítani, de néhány egyszerű szabály betartásával a kezdő túrázó is maradandó élményekkel térhet haza. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg.)

Szokott újévi fogadalmat tenni?

Leszokom a cigiről, a körömrágásról, leadok, ne adj Isten felszedek pár kilót, jobban figyelek a környezetemre, többet olvasok, kevesebbet költök – az óévbúcsúztatónak, illetve újévköszöntőnek és a hozzájuk kapcsolódó babonáknak évezredes a hagyománya, a fogadkozás csak a 20. században terjedt el szélesebb körben. Mikor is lenne alkalmasabb az idő a változtatásra, tervezgetésre, mint két év fordulóján?! Kíváncsiak voltunk, olvasóink mit fogadnak meg, egyáltalán tesznek-e fogadalmat a 2021-es évre. (Cikkü

Kultúrára éhezőknek

A felnőtteknek talán több lehetőségük van a feltöltődésre, már akinek a kulturális kikapcsolódás ezt is jelenti. Színházak, kiállítások, előadások kerültek online térbe, jobb időkre várva ajánljuk alábbiakat decemberben. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.)

December, gyerekek

Decemberben is akad néhány kultúrcsemege a gyerekek számára, amiért érdemes lesz őket a képernyő elé ültetni. Akik szeretik a bábjátékokat, azok duplán örülhetnek. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.)

Gyerekileg novemberben: diákvetélkedő, olvasmány és bábszínház

Szülők mindnehonnan, gyerekeiteknek ajánljuk novemberben és nemcsak! (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

Kultúrálódni: mesefesztivállal, könyvvel

Novemberi magazinunk kulturkínálója is megkurtítva, akár mindennapi lehetőségeink. Még így is van szerencsére, akik a virtuális térben igyekeznek némi szellemi táplálékot nyújtani. Emellett könyveket továbbra is írnak, ne sajnáljunk hát időt és pénzt áldozni rájuk, ugyanis önmagunkért tesszük. Kultúrálódjunk! (Összeállításunk a 2020-as Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

Párkeresés: offline vagy online?

Tinder, Bloom, MeetYoou, Badoo, vagy egyszerűen csak Facebook, Instagram – a társkereső oldalaknak, alkalmazásoknak se szeri, se száma. Vannak ugyanakkor, akik a közösségi portálokra esküsznek, míg másoknak a személyes első benyomás a legfontosabb, a baráti vagy épp a munkahelyi közösség adta biztonságérzet nélkül nem is próbálkoznának. Olvasóinkat kérdeztük véleményükről, tapasztalataikról. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)

Gyermekszépségverseny: Életre szóló élmény, vagy életre szóló teher?

Kiről és kinek szólnak a gyermek-, netán a babaszépségversenyek? Ügyesebb, talpraesettebb lesz a csemeténk, ha még kisgyermekként versenyről versenyre jár? Vagy nehezen szabadul majd az önként vállalt mókuskerékből? A tiniknek szóló filmekben gyakran életük nagy lehetőségeként jelenik meg a csillogó-villogó felvonulás, a kamaszosan bájos versengés mögött azonban lehet, hogy sokszor épp a szülők róják saját versenyköreiket, mindent alávetve a kecsegtető nyereménynek, az azzal járó hírnévnek. (Cikkünk a 20

Nudizmus – igen vagy nem?

A meztelenség természetes, szabadságérzetet ad, és ez a fajta meztelenkedés lényege nem az erotika és a szexualitás – vallják a nudista közösségek tagjai. Ahogyan ők nevezik, a „textilesek” viszolygása, idegenkedése szerintük az ismeretlennek, a vélt és nem valós erkölcstelenségnek szól. Szóval, mit gondolunk a nudizmusról? (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin augusztusi számában jelent meg.)

Menni, látni, s egy kicsit művészkedni – programok itthon

Mindenki itthon nyaral – legalábbis a legtöbben, tehát erre kell most gombot varrni. Mit csináljon a gyerek, hova menjen a család? Néhány ötletet összegyűjtöttünk, szerintünk találtok itt inspirációt.

Ihat-e a nő?

Vagy ferde szemmel nézünk az alkoholt fogyasztó nőkre? És most nem a mértéktelen fogyasztásról beszélünk. A férfiakkal megengedőbb a társadalom, ha italozásról van szó, ezt már számos szakmai fórumon hallhattuk. De milyen az attitűd, ha a nő poharazgat? (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)

Boldogulni – külföldön vagy itthon?

Elég motiváció a pénz? Mihez kell nagyobb bátorság, hogy itthon, sokszor hónapról hónapra tervezzünk, vagy hogy nyakunkba vegyük a világot? Ki csinálja jobban? – Aki, ha rövidtávon is, de külföldön próbál szerencsét, vagy aki itthon, hosszabb idő alatt, nehezebben, de a családja mellett alapozza meg a jövőjét? (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)

Megváltoztat-e bennünket a világjárvány?

Néhány év múlva vajon hogyan fogjuk emlegetni a most megélt időszakot? Lesz világjárvány előtti és világjárvány utáni időszámítás? Hirtelen nagy változásra kényszerültünk, de vajon meddig áll fenn ez a változás, mi lesz utána, mit tanulunk, egyáltalán kell-e tanulnunk jelen helyzetből? Szükség van-e a változásra, és ha igen, kiken múlik a változás? Olvasóinkat kérdeztük a lehetséges forgatókönyvekről. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)

Békeidő – Hajdu Szabolcs legújabb filmje online debütál

Magyar nagyjátékfilmként elsőként debütál az interneten Hajdu Szabolcs legújabb alkotása, a Békeidő. A Nőileg magazin 2018. májusi címlaposa, a marosvásárhelyi származású Török-Illyés Orsolya producere és egyik főszereplője is a nagyrészt Kolozsváron forgatott filmnek.

Gyereket, nőt bántalmaznak odahaza: Beavatkozni, vagy kimaradni belőle?

Romániában a lakosság negyedének van olyan rokona, ismerőse, akit a családjában rendszeresen bántalmaznak. Ez az arány megfelel az uniós átlagnak. Azonban míg az EU-ban 75 százalék azok aránya, akik tudják, hová fordulhatnak segítségért, nálunk ez mindössze 22 százalék. Segítséget kérni nem szégyen, a témáról pedig beszélni kell. Két olvasónk foglal állást a témában. (Cikkünk a 2020-as áprilisi Nőileg magazinban jelent meg.)

Vásárlás piacról vagy szupermarketből?

A szupermarketek a szélesebb kínálattal, nagyobb kedvezményekkel, akciókkal kecsegtetnek, ezzel szemben a piacokon jó minőségű, hazai termékeket szerezhetünk be, a vásárlás talán nagyobb fokú tudatosságot, alaposabb tervezést igényel.

Márciusi Gyerekileg: ha élményt akarsz adni neki

Pályázat, múzeumos foglalkozások, képregény – gyerekeknek ebben a hónapban ajánljuk.