Kell nekünk a Valentin-nap?

Talán nincs több olyan nap az évben, ami annyi vitát generálna, mint az angolszász gyökerű Valentine’s Day, azaz Szent Bálintról, a szerelmesek és lelki betegek védőszentjéről elnevezett nap. Romantikus vacsorára, meghitt fürdőzésre sarkall számos étterem és szálloda, s piros szíves csecsebecsék lepik el az ajándékboltokat. Szerelemünnep vagy csupán szirupos marketinghadjárat – kinek kell?

Dézsy Károly, vagy ahogyan sokan ismerik, DJ Golyó számára több szempontból is fontos a Valentin-nap, huszonévvel ezelőtt, élete első iskolai diszkója is erre a napra esett, s február 14-én azóta is mindig bulit tart. Öt éve Bálint napján mondta ki a boldogító igent párjának, azóta ezen a napon meghitt vacsorát, családias házassági évfordulót tartanak. „Jó lenne, ha nem csak ilyenkor figyelnének az emberek egymásra, de értem én a gazdasági vonzatát is: jó apropó ez az éttermeknek, virágboltoknak – állítja, bár a személyes élmények miatt a Valentin-nap számára mindig fontos marad.

– Volt év, hogy tinikorunk legmenőbbjeit, a V-tech együttest hívtam meg erre az időpontra, de egyetlen Bálint-napi buliról sem marad el a az »egymásratalálós«, »csókolózós« muzsika.”

„Ha a részvételt nézem, az utóbbi évtizedekben mindig volt igény ezekre bulikra. Nincsen ezzel semmi baj” – mondja a székelyudvarhelyi lemezlovas.

Erika évek óta egyedülálló, talán ezért is borsódzik a háta a Valentin-nap hallatára. „Tudatos vásárlónak tartom magam, utálom, hogy lépten-nyomon vörös rózsa, szívecskés csoki és haszontalan plüsscukiságok vásárlására sarkallnak, ráadásul a környezetemben azt látom, hogy azok a párok, amelyek ezen a napon az álmeghatottságtól könnybe lábadt szemmel búgnak gyertyafényes vacsoraasztal mellett, február 15-től kezdődően egy éven át ismét érdektelenek, figyelmetlenek, gyakran agresszívek egymással.

A saját hagyomáyainkat kellene továbbvinni, nem a Nyugatot majmolni ezzel a nappal – magyarázza ellenérzéseit a fiatal irodista. – Tudom, savanyú a szőlő, de amíg kapcsolatban éltem, akkor sem volt számomra másmilyen, mint az év többi napja” – teszi hozzá Erika.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. februári lapszámában jelent meg.