ARCHÍV Légtisztítás: szobanövényektől a legmodernebb készülékekig

Bizonyára önök is észrevették, hogy az elmúlt egy–másfél évben a korábbinál lényegesen több szó esik a légtisztításról. Ennek egyik oka, hogy évről évre nő a különböző allergiákban szenvedők aránya, másrészt az, hogy a piacot ellepték a légtisztító készülékek. Igazán zöld megoldás is van az egészségünkre veszélyes gázok megszűrésére. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)

Penész, atkák, a különböző tisztítószerekből felszabaduló gázok – csak néhány azokból a szennyezésekből, amelyek mindennaposak otthonainkban, és amelyek számos betegség okozói lehetnek. Nem mindegy, hogy mit lélegzünk be. A legzöldebb levegőtisztítást, a szó szoros értelmében vett zöld megoldást konkrétan a növényekkel érhetjük el. Egy, a NASA által az 1980-as év végén elkészített tanulmány jelzi, mint ahogy napjainkban zajló kutatások is bizonyítják, hogy számos olyan növény van, amely megszűri a levegőt.

A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal éppen egy tucat növényt vizsgált, és kiderült, különböző mértékben valamennyi csökkentette a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat.

Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek, jelentős mennyiségben kiszűrik például a formaldehidet, triklóretilént és a benzolt. És erre nagy szükségünk is van, miután egyes kutatások szerint a szobák levegője általában szennyezettebb, mint a kinti, még akkor is, ha nagyvárosban élünk. 

A zöldikén át a vitorlavirágig

De lássuk, milyen növényeket érdemes beszereznünk, ha tisztább levegőt szeretnénk nap mint nap belélegezni. Az egyik leginkább ajánlott a dracéna (Dracaena marginata), amely amellett, hogy dekoratív, kiszűri a formaldehidet, a benzolt, és számos más, káros vegyületet a szoba levegőjéből. A zöldike (Chlorophytum comosum) is nagyon hatékony a mérges gázok ellen, mint a formaldehid és a xylén. A Fitoland.hu portál szerint egy közepes méretű zöldike négy óra alatt egy 25 négyzetméteres szoba levegőjének szén-monoxid tartalmát mintegy 80 százalékkal csökkenti.

Az aloe is kiváló a formaldehid és a benzol megkötésére, amelyek tisztítószerek, festékek és hasonló, háztartási vegyszerek használatával kerülnek be a háztartásunkba. A gerbera (Gerbera jamesonii) is hatalmas mennyiséget képes megkötni például a triklorietilénből, amely egyes tisztítószerekben van jelen, illetve remek a benzol ellen, ami a festékanyagokból szabadul fel. 

Az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) nagy mennyiségű formaldehidet és nitrogén-oxidot (és még számos más vegyi anyagot) képes megkötni. Ezek a vegyszerek pedig ott vannak a legtöbb tisztítószerben, kozmetikai szerben, de még a WC-papírban és a papírzsebkendőkben is.

A szobai futóka (Scindapsus aures) egy másik erős formaldehid-megkötő növény. Továbbá nagyon hatékony a benzol és a xylén gázok megkötésére. A hegyi pálma vagy gyompálma (Chamaedorea elegans) is remek toxinlekötő, érdemes például újonnan lakkozott bútorok közelében elhelyezni. A krizantém (Chrysantheium morifolium) megköti a benzolt, ami megtalálható olyan hétköznapi háztartási vegyszerekben, mint a ragasztók, a festékek, különböző műanyagok és mosószerek, míg az azálea (Rhododendron simsii) a közönséges szigetelőhabból vagy a bútorok rétegelt lemezeiből kiszivárgó mérgező anyagot szűri ki. A vitorlavirág (Spathiohyllum sp.) pedig az egyik legjobb légtisztító képességű növény, ami hatalmas mennyiségű rákkeltő anyagot tud megkötni a levegőből.

Penész, poratka, macskaszőr

Ha viszont valakinek az otthonában kiirthatatlanul felütötte a fejét a penész, vagy éppen a család valamely tagja allergiás a poratkára, a pollenre vagy éppen a macskaszőrre, akkor ott már nem elég a növényekre hagyatkozni, és nem árt beszerezni egy légtisztító készüléket. Az elmúlt időkben gombamód szaporodó kínálatban a közös, hogy valamennyi szűri a helyiségben található levegőt, és eltávolítja a szennyezés nagy részét. 

Ugyanakkor óriási különbségek vannak mind árban, mind teljesítményben, hatékonyságban. A legegyszerűbb készülékeket már 150–160 lejtől meg lehet vásárolni – az autóban való használatra alkalmas berendezés még ennél is olcsóbb –, a legnagyobb romániai webáruház kínálatában szereplő legdrágább készülék ára pedig meghaladja a 15 000 lejt is. Igaz, utóbbi már tényleg profi kategóriának számít.

Annyit tanácsolhatunk, hogy miután eldöntötte, hogy légtisztítót vásárolna, és tudja azt is, hogy mire van szüksége, nézzen alaposan szét a piacon, vagy kérje szakember segítségét, hogy ár-érték arányban valóban a család számára leginkább alkalmas légtisztító segítsen a káros anyagok, akár vírusok és baktériumok, illetve a kellemetlen szagok eltávolításában vagy éppen a levegő párásításában.

Szennyezett levegőt szívunk

Romániában követeli az egyik legtöbb áldozatot a levegő szennyezettsége – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által nemrég nyilvánosságra hozott jelentésből, ami szerint

minden ötödik haláleset összefüggésben áll az általunk belélegzett levegővel.

A statisztika szerint évente több mint 20 000 romániai lakos halálát okozza a szennyezettség. A legtöbben közülük – mintegy 12 ezren – bukarestiek, de előkelő helyen szerepel a legszennyezettebb európai városok toplistáján Temesvár, Brassó és Kolozsvár is. A szennyezés fő oka az egyre nagyobb méreteket öltő közúti közlekedés, amit a fűtés követ.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Vegyél mély levegőt!
Vegyél mély levegőt!

Beszívjuk, kifújjuk, beszívjuk, kifújjuk… Ösztönös, reflex, nem tudatos. Pedig az utóbbi kellene legyen. Lélegzünk, ez létezésünk egyik alapfeltétele, de a légzés milyensége, minősége is fontos. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. áprilisi lapszámában jelent meg.)