ARCHÍV Konmari, avagy a rendrakás öröme

A kevesebb több – tartja a mondás, és miért ne lehetne igaz a saját otthonunkra is? Hiszen nem véletlen, hogy azok a népek, amelyek leggyakrabban kapcsolatba hozhatók a boldogsággal, az elégedettséggel, a nyugodt, derűs élettel, a „tágas terek, kevés holmi” elvére, a minimalizmusra esküsznek. S bár mifelénk az északiak révén vált ismertté, de a „több tér, kevesebb holmi” elvnek a japánok az igazi szakértői, ahol ez a szemlélet szorosan összefügg a zen buddhizmussal és sintozimussal is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. májusi lapszámában jelent meg.)

A modern lakás e szemlélettel egyre tágasabb, eltűntek különféle kacatok a tárolóhelyek süllyesztőjében, ahogy azt az egyre népszerűbb skandináv stílus és az ehhez kapcsolt hygge utáni vágy diktálja. A tárgyak szolgáljanak téged, és nem fordítva – szól a tanítás, és a japán otthonokban tényleg csak az található meg, amire szükség van. Ez a mentalitás a Tokióhoz hasonlóan zsúfolt nagyvárosokban kifejezetten megtérül, ahol a helyszűke miatt a lakások pár négyzetméterre korlátozódnak, ilyen szűk térben pedig egy gyűjtögető életmódhoz szokott embernek esélye sincs túlélni.

Konmari segít

Felénk ez utóbbi jellemző, amihez a kommunizmusbeli hiánygazdaság is hozzájárulhatott. „Majd csak jó lesz valamire” – hallottuk szüleinktől, így fel sem tűnik, amikor elpakoljuk a félig elhasznált pillanatragasztót, a kiürült kenyeres zacskót, hogy aztán majd nagyokat szitkozódjunk, amikor véletlenül a kezünkbe kerül. Vagy ha nem kerül, hiszen a sok felhalmozott holmi olyankor okozza a legnagyobb bosszúságot, amikor épp feltétlenül szükség lenne valamire. Arra az egyetlen egyre a több ezer limlom közül.

A tárgyak nem akadályt kellene gördítsenek az életünkbe, hanem inkább meg kellene könnyítsék azt.

Sőt – megy tovább a rendrakás japán „istennője”, a világszerte ismertté vált Marie Kondo –, örömet kellene szerezzenek nekünk. A Konmariként is emlegetett nő több könyvet írt a rendrakásról, módszerét világszerte alkalmazzák. Elméletének sikerét mi sem jelzi jobban, minthogy Netflix-sorozat készült belőle, és a fiatal japán nő 2015-ben bekerült a Time magazinnak a világ száz legbefolyásosabb emberét tartalmazó rangsorába.

Kondo szerint a rendezett és elégedett élet érdekében csak azokat a dolgokat érdemes megtartani magunk körül, melyek örömet szereznek számunkra. Ezeknek meg kell találni a nekik kijelölt helyet, minden más kukába való. A rendrakás mestere azt is elmondja, hogyan szabaduljunk meg a felesleges holmitól: vegyük sorra dolgainkat és rendezzük két kupacba őket. Azokat, amelyek örömet szereznek, saját helyre kerülnek, míg azok, melyekhez semmilyen pozitív érzés nem köt, szemetesbe.

Szépen sorra

A rendszerezés mivel is kezdődhetne mással, mint a ruhákkal? Ezekből hajlamos a legtöbbet felhalmozni az ember, amihez a fogyasztói társadalom is hozzájárul az „egyet fizetsz kettőt kapsz” felhívással. Csak olyan ruhát viseljünk, amit szeretünk, aminek a viselése örömöt szerez – tanácsolja Konmari.

Ha a fölösleges darabokat kiselejtezzük, máris rendezettebben fogadnak, átláthatóbbá válik a szekrény tartalma.

Hasonlóan kell viszonyulni a könyvekhez is, ezek képezik a második kategóriát a japán rendrakó szerint, mely szortírozásra szorul. Nem kell minden ajándékba kapott kiadványt megtartani, míg a ruhák esetében a kinézet alapján döntünk, itt a tartalom a szempont, a lényeg azonban ugyanaz: okozzon örömet.

A harmadik kategória, ami rendszerezésre szorul, az iratok, papírok kupaca, melyeket hetekig kerülgetünk az íróasztalon, hogy aztán elsüllyesszük egy fiók aljára. Ezek szelektálásakor a hasznosság a szempont: házvásárlási szerződést meg kell tartani, de a többéves számlákra semmi szükség. Ha ezektől megszabadulunk, könnyebb lesz megtalálni a lakásszerződést.

Ha ezzel is kész vagyunk, a negyedik kategória, a „komono” következik, mely a konyhában, fürdőszobában, garázsban található kütyük garmadáját foglalja magában. Ezekből szokott a legtöbb lenni, holott zömükre semmi szükség, mondja Konmari. Minek tartani négy zöldséghámozó kést, ha egy is elegendő? A lejárt szavatosságú kozmetikumok, kiszáradt festékesdobozok a kukába valók, hogy helyet engedjenek a hasznos dolgoknak.

A legvégére azok a tárgyak maradnak, melyeket inkább érzelmi töltetük miatt őrzünk éveken át.

A fényképek, emlékek, ajándékok – szelektálásukkor az legyen a fő szempont, hogy örömet őrizzenek számunkra.

Ha ez teljesül, akkor ahelyett, hogy egy doboz aljára száműznénk őket, érdemes látható helyre kitenni, hogy nap mint nap örömmel töltsön el a látványuk, tanácsolja a rendrakás japán nagymestere. Aki szerint egy rendezett lakás nem csak látványában esztétikusabb, de nyugodtságot is biztosít lakójának, hiszen ha mindennek helye van, kisebb az esély, hogy egy elveszett kocsikulcs, távirányító felzaklatná a napunkat. Így nyer értelmet a „rend a lelke mindennek” magyar mondás is, hiszen egy rendezett lakásban nem veszünk el a részletekben, marad idő az igazán fontos dolgokra.

Kidobjuk, de hova?

Persze, a nagy szelektálásban az eldobandó dolgokról se feledkezzünk meg, amit lehet, nem árt újrahasznosítani ahelyett, hogy a már amúgyis terjedelmes szeméthalmokat tetőznénk. A jó állapotban lévő ruhaneműt felajánlhatjuk karitatív szervezeteknek, a könyveket antikváriumok, könyvgyűjtő klubok hasznosíthatják, míg a tudatos életvitelt promováló csoportokban még a kisebb csecsebecséknek is kerülhet gazdája. Így nem csak mi járunk jól, de másokat is gazdagítunk.

Fotók: Shutterstock, Konmari.com

korábban írtuk

Visszahozza az árát a minőségi termék, és zöldebb is
Visszahozza az árát a minőségi termék, és zöldebb is

Túl szegények vagyunk ahhoz, hogy olcsó termékeket vásároljunk – mondogatták eleink, és talán soha nem volt olyan igaz a mondás, mint ma. Elég csak arra gondolni, hogy a fast fashion termékei néhány használat után a kukában végzik (legtöbb még portörlőnek sem jó), az olcsó elektronikai cikkek rövid ideig működnek, javításuk drága, így szintén a szeméttelepeket gyarapítják. Nemcsak mi járunk pórul, ha a jobb minőségű, tartósabb, ám drágább ruhadarab, kütyü helyett az olcsót választjuk, hanem a környezetet