Online ünnep: mit csinálunk másképp?

Az elmúlt kilenc hónapban sok minden átköltözött az online világba: munka, tanulás, szórakozás. Úgy tűnik, az ünnepeknek is kevés offline tér marad. A karácsony viszont egy közösségi ünnep is. Már elmaradt a közös adventi koszorúkötés, és ha le kell mondani a találkozásokról, aztán az éjféli templomba menésről, a misztériumjátékokról, a köszöntésekről, a vendégfogadásról, az ajándékozásról, hogyan lehetne mindezt online-osítani?

Az élőben közvetített istentiszteletekbe, misékbe sokan bekapcsolódhatnak, olyanok is, akik korábbi években nem tehették, vagy olyan helyekre is eljutnak, ahol korábban nem “jártak”. Viszont

a korábbi egyházi alkalmak résztvevőinek csupán egynegyede-egyharmada lehet ott a templomokban, imaházakban.

És pont az a generáció kell távol maradjon ezektől az eseményektől, akik mindig legnagyobb számban képviseltették magukat. Igen, ez egy nagyon rendhagyó év volt, ami úgy tűnik, még rendhagyóbb karácsonnyal zárul.

Hogyan reagál erre Románia lakossága? Egy közvélemény-kutatás arról számol be, hogy a lakosság felének áthúzta karácsonyi terveit a világjárvány, mivel sokaknak belföldi vagy külföldi utazási tervük ment füstbe, vagy a hagyományos baráti, családi eseményeket kell elhalasztaniuk. 

Így öt román állampolgárból négy otthon, szűk családi körben, korábbi szokásától eltérően fog karácsonyozni.  

Az online nem csökkentette a vásárlási kedvet

Romániában csupán minden hatodik személy tervez elutazni otthonából: a legtöbben szülőket, nagyszülőket látogatnának, de vannak, akik nem akarnak lemondani belföldi vagy külföldi utazásukról sem. 

Tavalyhoz képest megháromszorozódott azok aránya is, akik korábbi évekhez képest kevesebbet szeretnének költekezni, és idén a megtakarítás, spórolás prioritást élvez. Elsősorban azok számára, akik elvesztették állásukat.

Egyértelmű, hogy leginkább a jobban (4000 lej felett) keresők fognak költekezni, akár 1500 lejnél többet is terveznek elkölteni.

A legtöbben pedig 200 lejnél többet költenének, de 600 lejnél azért kevesebbet szeretnének az ünnepre áldozni. 

A spórolás viszont nem is olyan könnyű, hiába ülünk a kanapén vagy a konyhaasztalnál. A nemzetközi összehasonlító vizsgálatok szerint

Románia Európán belül is éllovas az online vásárlást tekintve, és ez 2020 során folyamatosan emelkedett.

Ha el is maradnak a varázslatos adventi vásárok, az online térben is vásározhatunk. És korántsem biztos, hogy kevesebbet fogunk költeni. A jótékonykodás is úgy tűnik, az egész évet belengte, és karácsonyra sem fulladt ki.

Nem kevesen vannak, akik önként karantént  vállalnak az ünnepet megelőző két hétben, hogy majd karácsonykor lelkiismeretfurdalás-mentesen ellátogathassanak idős szüleikhez, rokonaikhoz. 

Vissza az ünnep lényegéhez

Készülhetnek videók családi kántálásokról, melyekkel fel lehet vidítani rokonokat, barátokat. Ahogy húsvétkor sokan örültünk az online locsolóverseknek, most az online kántálások is megteremthetik az ünnep nosztalgiáját. A koronás karácsony, ha nagyon más is lesz, az ünneplés most sem fog elmaradni, ez egyértelműen látszik. Talán a tudatosabbak számára ez egy lehetőség lesz a régen fontolgatott változtatásra, saját készítésű szaloncukor, narancslekvár ajándékozására, a sok program helyett a családra vagy pihenésre koncentrálva, az ünnep lényegéhez való visszakanyarodásra. 

Nyolcéves nagylányom egyik nap szomorúan nézett ki az ablakon, és megállapította: idén fekete és online karácsony lesz. Talán. Ettől viszont még lehet fényt hozó, kalács és fenyőillatú, pihentető. Én magamnak ezt kívánom. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: