Összegyűjtöttük, mit kell most tudniuk a várandós és kisgyermekes anyáknak

A járvány még bizonytalanabbá tette az amúgy is érzékeny anyatársadalmat. A várandós nők és kisgyermekes családok számtalan kérdést tesznek fel maguknak és környezetüknek. Aggódnak, hogy mi lesz, ha valaki a családból – főleg gyerek – megfertőződik koronavírussal. Az információk néha még félre is vezetik őket: hol ezt, hol azt hallják, olvassák ugyanarról a témáról. Szakembereket kértünk fel, hogy tájékoztassanak, a jelenleg érvényben levő protokoll szerint mire számíthatnak az anyák.

A koronavírus megfékezése érdekében születtek meg azok a rendelkezések, tilalmak, amelyek megszabták azt is, hogy milyen kórházi protokollok szerint kell eljárjanak az egészségügyben dolgozók. A kérdéseinkre válaszoló orvosok, szakemberek elmondták, ezek az intézkedések bármelyik pillanatban változhatnak, ha esetleg enyhítésre vagy netalán további szigorításokra kerül sor. A kérdéseinkre tehát a jelenleg érvényben levő protokoll és ismereteik szerint válaszoltak a szakemberek.

Várandós nők kérdezik

Válaszol: Prof. Dr. Szabó Béla, szülész-nőgyógyász

Fotó: Haáz Vince

– Veszélyes a koronavírus a terhes nőkre?

– A jelenlegi tanulmányok szerint egyelőre nem kell ettől tartani. Terhesség alatt a szervezetben immunmoduláció zajlik le, vagy az immunrendszer kicsit másként működik, így bizonyos fertőző betegségek terhesség alatt súlyosabban zajlanak le. A koronavírus esetében nincs erre még semmilyen bizonyíték.

– A gyanús vagy megerősített koronavírus-fertőzöttség befolyásolja a szülés módját? 

– Úgy kell levezetni a szülést ebben az esetben, mint máskor. De ha ugye az anyának koronavírusos tünetei vannak, akkor lehet, hogy nehezebben lélegzik, és amennyiben nem tud a szüléshez megfelelő erőt kifejteni, vagy ha az anya állapota megkívánja, akkor nyilvánvalóan könnyebben fordulunk császármetszéshez. Maga a koronavírusos fertőzöttség azonban önmagában nem császármetszéses javallat.

– Átadhatja a kismama a koronavírust a babának?

– Egyelőre úgy néz ki, hogy úgynevezett vertikális terjedés nincs (azaz placentán keresztül, hüvelyváladékkal vagy szoptatás során az anyatej közvetítésével szerk. megj.). Tehát nem fertőződik meg az anyaméhben levő gyermek, sem  hüvelyi szülés alkalmával sem.

– Milyen esetben forduljanak a terhes nők járvány idején nőgyógyászhoz?

– Ahogy Raed Arafat belügyi államtitkár is mondta, a terhességgel kapcsolatos szűrővizsgálatokat továbbra is el kell végezni. Vagyis

a terhességmegállapítást, a 12-13. heti első ultrahangszűrést, illetve a második 20-22. heti ultrahang-vizsgálatot feltétlenül el kell végeztetni. Ugyanakkor a terhességnek az utolsó hónapjában szintén gyakrabban kellene úgynevezett állapotdiagnosztikát végezni.

Az egészségügyi miniszter tervezi – lássuk, mi lesz belőle -, hogy minden szülés előtt álló kismamát tesztelni fognak. Ez nagyon jó lenne, mert, ha egy terhes nő le van szűrve, akkor könnyebben és nyugodtabban járhat ambuláns állapotdiagnosztikára, kardiotokográfiára (CTG – magzati szívhangmonitorozás) stb.

– Koraszülést eredményezhet a koronavírus?

– Nincs rá egyelőre adat, bár van egy olyan megfigyelés, hogy mintha gyakoribb lenne a koraszülés, de amíg ebből tudományos tétel lesz, ahhoz ezer esetet kell megvizsgálni, és összehasonlító tanulmányt végezni. Egyelőre olyan kicsi az esetszám a Covid-19-el fertőzött szülő nőknél, hogy abból még messzemenő következtetést levonni nem lehet. 

– Lehet valaki a vajúdás, szülés alatt a szülni készülő nőkkel?

– Nem. Kevesebbre kell korlátozni az egy helyen összegyűlt személyek számát.

Újszülötteket érintő kérdések

Válaszol: Dr. Simon Márta neonatológus

– Ha egy koronavírussal fertőzött kismama megszüli gyermekét, mi a protokoll szerinti eljárás?

– A romániai protokoll szerint különválasztják az újszülöttet az édesanyjától. Ez a jelenlegi előírás, de ez bármelyik pillanatban változhat.

– Engedélyezett a szoptatás a koronavírussal fertőzött anyának?

– A kórházban, az izolálás miatt ez értelemszerűen most nem lehetséges.

– Ha az édesanya lefejt tejet juttatna el a csecsemőjéhez, az megengedett?

– A most érvényben levő szakmai protokoll ezt sem engedélyezi. Viszont ez mindenképpen egy átmeneti állapot, és azt ajánljuk az anyáknak, hogy próbálkozzanak mindenképpen, próbálják meg fenntartani a tejtermelést (fejéssel) az alatt az idő alatt, amíg nem találkozhatnak kisbabájukkal. Az anyatejes táplálás az elsődleges és legjobb módszere a csecsemő táplálásának.

– Ha koronavírussal fertőzött anya szül, letesztelik az újszülöttet?

– Igen.

– Amennyiben otthon, gyermekágyi időszakban lesz gyanús vagy igazoltan fertőzött a kismama Covid-19 vírussal, mi az eljárás?

– Ez nem különbözik attól, mint amit egyéb esetben is tenni kell. Azaz értesíteni a családorvost és a továbbiakban felkeresik az anyát, hogy elvégezzék a tesztet. Ha az eredmény pozitív lesz, és tünetei vannak, akkor legnagyobb valószínűséggel be kell feküdnie a járványkórházba.

– Hogyan vehetjük észre, ha egy kisbaba megfertőződött? Milyen tünetei vannak, kisbabánál talán nehezebb ezt megállapítani?

– A konkrét tünetek, amennyire tudjuk, nem különböznek csecsemőknél sem, szóval ugyanúgy a lázas állapot, viszont az újszülötteknél a köhögés nem olyan gyakori, szóval a magas láz és a légzési nehézségek utalhatnak a betegségre. És ugyanúgy a családorvost kell értesíteni, ha az anya gyanakszik.

Kisgyermekes családokat érintő kérdések

– Ha mindkét szülő megbetegszik koronavírussal, mi lesz a gyermekkel?

– A gyermeknek joga van hozzá, hogy családi környezetben maradjon. Azaz, ha szülei kórházba kerülnek, akkor ő maradhat a legközelebbi rokonoknál, akik vigyáznak rá. A gyámügy csak abban az esetben intézkedik, és veszi magához a gyermeket, ha nincs, aki gondoskodjon róla az idő alatt, amíg szülei kórházban tartózkodnak – magyarázza Csép Éva Andrea, a képviselőház szociális és munkaügyi bizottságának titkára.

– Ha kisgyermek megfertőződik koronavírussal és kórházba kerül, bemehet vele valamelyik szülő?

– Erre a kérdésre nehezen kaptunk választ. Mariana Negoiță, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház sajtófelelőse a székelyhon.ro-nak azt nyilatkozta, hogy

ha a szülők koronavírustesztje negatív és a gyereké pozitív, a gyereket életkortól függetlenül egyedül utalják be a kórházba, szülei nem feküdhetnek be vele. Ezt írja elő a protokoll. Ebben az esetben nem is látogathatják meg a szülők gyermekeiket ebben az időszakban. Kórházba viszont csak akkor kerül a gyermek, ha súlyos tünetei vannak. 

Ha a szülők tesztje is pozitív, akkor ebben az esetben a családot együtt utalják be például a gyerekgyógyászat osztályára. Legtöbb esetben, ha a gyermek tesztje pozitív, akkor nagy valószínűséggel a család többi tagja is fertőzött, ugyanis a fertőzés a családon belül gyorsan elterjed, így nem kizárt, hogy éppen ez fogja megakadályozni, hogy a gyereket és a szülőt elválasszák egymástól.

A szükségállapot alatt érvényben levő korlátozások, protokollok nem feltétlenül egyeznek a szakorvosok véleményével, de ők arra kérik a szülőket, édesanyákat, próbálják meg elfogadni, és reménykedni abban, hogy a helyzet hamarosan változni fog. Az aggodalmak elkerülése érdekében pedig igyekezzenek hivatalos forrásokból, szakemberektől informálódni. Nagyon jó kezdeményezés született meg ennek érdekében például Csíkszeredában, ahol a Csíki Anyák Egyesülete egy privát facebook-csoportot hozott létre (itt található), ahol a Csíkszeredában szülni készülő várandós kismamáknak adnak megfelelő tájékoztatást szakemberek segítségével. 

Kiemelt kép: Shutterstock