IGEN/NEM Szokott újévi fogadalmat tenni?

Leszokom a cigiről, a körömrágásról, leadok, ne adj Isten felszedek pár kilót, jobban figyelek a környezetemre, többet olvasok, kevesebbet költök – az óévbúcsúztatónak, illetve újévköszöntőnek és a hozzájuk kapcsolódó babonáknak évezredes a hagyománya, a fogadkozás csak a 20. században terjedt el szélesebb körben. Mikor is lenne alkalmasabb az idő a változtatásra, tervezgetésre, mint két év fordulóján?! Kíváncsiak voltunk, olvasóink mit fogadnak meg, egyáltalán tesznek-e fogadalmat a 2021-es évre. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában jelent meg.)

Olvasóink így látják a kérdést:

Anna Kolozsvárról

Kisebb-nagyobb dolgokat meg szoktam fogadni, igen. Kamaszkoromban hallottam először újévi fogadalomról, az egyik első, barátokkal, osztálytársakkal eltöltött szilveszteri bulin. Mindenféle, mostani szemmel nézve butácska terv volt köztük, de elkapott a hév engem is: jobban fogok tanulni, megtanulok végre valamilyen hangszeren játszani, naplóírásba kezdek, hasonlók. Többnyire sikerült betartani, a naplóírást például azóta sem gyakorlom, de ahogy mondtam, minden évben van egy-két kisebb, megvalósíthatónak tűnő elhatározásom. Olyasmire gondoljatok, hogy január végéig kiválogatom a rég nem hordott ruhákat, havonta elolvasok egy könyvet. S hogy miért pont szilveszterkor? Szeretem, hogy ha az újév a bulin, összejövetelen kívül szól még valamiről.

Legutóbb azt fogadtam meg, hogy minden hónapban kirándulok egyet Kolozsvár környékén.

Na, ez össze is jött idén, nem gondoltam, hogy ennyire könnyen fog menni ez a „környéken” dolog, sokkal messzebbre nem is jutottam, csak a Déli-Kárpátokig. Azt nem árulom el, hogy mi a következő terv, még ennél is földhöz ragadtabb. 

Noémi Csíkszeredából

Nem szoktam fogadkozni, szerintem nem is volt újévi fogadalmam soha. Legalábbis nem emlékszem arra, hogy lett volna. Azt, hogy például leszokunk a cigiről vagy bármi másról, ami káros, azt, hogy egészségesebben fogunk élni, hogy az életünkben valamit másként fogunk csinálni, szerintem az év bármelyik napján elhatározhatjuk – miért kellene az év első napjához kötni a fogadalmainkat?! Egyébként sem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a szilveszternek, sőt, nem is szeretem a szilveszter és újév körüli nagy felhajtást. Számomra ugyanolyan napok, mint a többi, vagy legalábbis nagyon hasonlóak, bulizni, fogadkozni lehet máskor is. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock