Testünk-Lelkünk-Házunk: táplálkozás böjtben

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Tisztelt Szerkesztőség! 

Táplálkozással kapcsolatos kérdéssel fordulok a szakemberhez. Első alkalommal szeretném a böjti időszakot húsmentesen végigcsinálni, és én jelenleg sok húst eszem. Mit ajánl, mivel tudom pótolni, illetve mit tegyek, hogy ne legyen éhségérzetem, és az erőnlétem is megmaradjon? 

Tisztelettel: Katalin 

Kedves böjtölni vágyó! 

A böjt a testi-lelki megtisztulás időszaka, érdemes minden síkon felkészülni rá, hogy a megvonások (adott esetben a hús) ne okozzon túlzott pszichés terhelést.  

Dr. Pap Enikő étkezési tanácsadó

A szervezetnek mindhárom típusú tápanyagra (szénhidrát, fehérje, zsírok) szüksége van, hogy a normális működését biztosítani tudja. Böjti időszakban, ha valaki úgy dönt, hogy teljesen kihagyja a húsok bevitelét, annak fokozottan figyelnie kell a más típusú fehérjék bevitelére. Ha a tejtermékek és tojás fogyasztása továbbra is megmarad, abból  biztosítani lehet a fehérjebevitelt. A teljesen növényi alapú táplálkozás esetén fokozottan figyelni kell a növényi fehérjeforrások teljes körű használatára. A fehérjék aminosavakból (20-féle) állnak, ezek közül kiemelném azt  a 8 esszenciális aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezeket nevezzük teljes értékű fehérjének,  főként az állati eredetű táplálékokkal tudjuk biztosítani  a szervezetünk számára. A növényi fehérjék nem teljes értékű fehérjék, de kizárólag növényi táplálkozás esetén is lehetőségünk van teljes értékű fehérjékhez jutni a táplálékok kiegészítésével. Ez azt jelenti, hogy az egyik növényből hiányzó elemet egy másikban lévő pótolja. Ilyen társítás például a hüvelyesek (bab, borsó, lencsefélék, csicseriborsó) kiegészítése különböző gabonafélékkel (köles, árpa, teljes kiőrlésű búza, barna rizs, hajdina, amaránt, zab, quinoa, bulgur, rozs) vagy a zöldségek (burgonya, kelbimbó, brokkoli, spenót, spárga, csírák, paprika, gomba, káposzta, kínai kel, paradicsom) kombinálása  magvakkal (szezámmag, chiamag, naprafogómag, tökmag, dió, kesudió, mandula, fenyőmag). A gabonák, zöldségek, hüvelyesek és magvak egymás között kombinálhatóak.  

A rövid távú böjtölésnek nagyon sok pozitív hatása van, melyet érdemes kihasználni. Amire figyelni kell, az a megfelelő vízfogyasztás (35 ml/testtömeg kg), a tudatosság, a rendszeresség és a mértékletesség. Törekedjünk arra, hogy a tányérunkon megtalálható táplálék fele mindig zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon (2/3 zöldség, 1/3 gyümölcs), a másik fele két részre osztva gabonát (lehetőleg teljes kiőrlésű) és valamilyen típusú fehérjét, ehhez pedig adagoljunk valamilyen jó minőségű zsiradékot. Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy ha valakinek egészségi gondjai vannak, az mindenképp kérje ki a háziorvosa vagy más szakember személyre szóló tanácsát.

  • Írjanak nekünk, kérdezzék Marosi György ügyvédet, Pap Enikő étkezési tanácsadót, Tófalvi Beáta pszichológust. Minden hónap 5-éig beérkező leveleiket a hónap végéig megválaszoljuk, néhányat a lapban meg is jelentetünk – név nélkül vagy csak a levélíró keresztnevével. Ha nem teljesen érthető a megfogalmazott kérdés, úgy érdemben válaszolni sem tudnak szakértőink. 

Leveleiket e-mailcímünkre várjuk: level@noileg.ro

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. márciusi lapszámában jelent meg. 

Kiemelt kép: pixabay.com 

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>