Utazzunk a trópusokra… tapétacsíkon!

Időről időre változnak a trendek, vannak igazán nagy kedvencek, amelyek visszatérnek, a klasszikusakkal együttélünk, a merészebb vonalakat próbálgatjuk. Mindez igaz a ruházkodásra, akárcsak a lakásunk felöltöztetésére is. A falak színt, dekorációt, új tartalmat kapnak, ha felújításban, átrendezésben, felfrissülésben gondolkodunk. Ne tétovázzunk hát, tapétázzunk! (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. júniusi számában jelent meg.)

A tapéta soha nem lesz ódivatú és a napjainkban is népszerű faldekorációt is megérintik a trendek. A trópusokat idéző vonulatról Bálint Ibolya lakberendező  mesélt nekünk.

 Vissza a természethez!

A növényi minták és az állatvilág megjelenítése továbbra is hódít a tapétákon is. A természet motívumai közül idén (2018. – szerk megj.) a trópusi világra jellemző elemek provokálnak. Mivel nem sokan tudnak a trópusokon nyaralni, a lakásba varázsolhatjuk a hangulatát. Ha nem sikerül élő virágokkal díszíteni az otthonunkat, dekoráljuk a leveleket a falra. A tapétákról idén biztosan visszaköszön a hibiszkusz, a pálma, a banánlevél, az orchidea, a flamingó vagy az ananász. A levelek, a virágok, a fák és azok változatai az egész év folyamán érvényesülnek.

Színek a szobában

Minél erőteljesebbek a színek, annál délebbre utazhatunk. Tapétacsíkon. Azok a színek lesznek menők 2018-ban, amelyek belülről ragyognak és ragyogtatják a környezetet. Egyértelműen a zöld kapja a legnagyobb teret, és ezen belül is a tompított olajzöld, aztán az indigókék, a „babaszínek” és azok keverékei, a fukszia és a rozsdabarna, illetve a tört fehér is a preferenciák között marad. Népszerű lesz idén ismét a sárga, mégpedig annak okker változata. Az északos, kisebb szobákba világos árnyalatú tapéta dukál. Ilyen helyekre tökéletesen illik a rózsaszín, a fehér, az aranysárga, a krém, a narancs vagy a sárga faldekoráció. A nyugati fekvésű helyiségekbe piros, szürke és sárga árnyalatú tapéta ajánlott. Kelet irányában elhelyezkedő szobákban a pasztellszínek mutatnak jól, a déli fekvésűekben pedig a fehér, rózsaszín, szürke, tengerkék és világoszöld lesz a jó választás.

Geometria és a fémek

A természet motívumai mellett a természetközeliség is hangsúlyos. Választhatunk környezetbarát tapétákat is, amelyeket lenből, kenderszálból, száraz algából vagy rafiából szőnek. Aztán léteznek a növényzetet imitáló hatású anyagok is, amelyek új geometrikus mintákkal, valamint fémekkel egészülnek ki. Az idei trend szerint a fali tapétákban is bátran alkalmazhatóak a határozott vonalvezetésű minták. Az apró vonalas, köríves, sokszög és egyéb izgalmas geometrikus mintájú tapéták egyfajta luxushatást kelthetnek. Közben az elegáns hatást keltő fényes árnyalatok használata is megengedett. Idén a rozéarany az egyik legkeresettebb szín a lakberendezések terén is.

Nemcsak a falon, mindenütt

Kapcsolódó

Nagyon széles a lehetőségek skálája, ami a tapétafelhasználást illeti. A kreativitásunkon múlik, hogy mit tudunk kihozni otthonunkból. Miért ne öltöztetnénk át tapétával egy kopottas bútordarabot? Ma már széles választékban elérhető bútortapéták is léteznek. Új megjelenést kölcsönözhetünk a szekrényajtónak, a könyvespolc hátlapjának vagy a konyhasziget oldalának. A kreativitás és bátorság mellett a testreszabás a kulcsfontosságú egy-egy egyedi tapéta megtalálásában és elhelyezésében. Legyünk újítóak, gondolkozzunk szabadon, ha falaink és lakásunk átöltöztetésére vágyunk!

Tapétatippek Kicsi szobába diszkrét tapéta talál, különben a zsúfoltság hatását keltheti. Kis szobában jól mutat a metalizált vagy csillogó tapéta, mert térnagyító hatású. Alacsony mennyezetű szobába a függőleges vonalú tapéta illik, hiszen ez optikailag magasít. Kis belterületű helyiségben a vízszintes vonalú tapéta vizuálisan kitárja a teret. Fürdőszobákban bátran használható a mosható tapéta, a rideg csempefelületek helyett. Azokon a falakon, amelyeken túl sok az akadály (ajtó, ablak, kilincs, kapcsoló), tegyünk egyszerű mintájú tapétát! Kevésbé esztétikus sokszor megszakítani egy nagy felületű faldekorációt. A befedésre szánt felülethez képest 20%-al több tapétázóanyaggal számoljunk, az utólagos kiegészítésekkor szükség lehet rá. A mintázott felületű mosható tapéták tisztítására (súrolást, dörzsölést, erős tisztítószert csak óvatosan) különös figyelmet szenteljünk!

Illusztráció: Shutterstock