FÁMA Ezekre lehet készülni – és kár kihagyni

Erdélyi magyar lány az olimpián

Incze Kriszta Tünde sepsiszentgyörgyi birkózó számára is lehetővé vált, hogy megmérettessen a 2020-ról idénre halasztott ötkarikás játékokon. Észak-Korea június közepén bejelentette, hogy nem küld sportolókat Tokióba, az így felszabaduló két hely pedig Ecuadort (53 kg) és Romániát (62 kg) illeti meg. 

A Sepsi-SIC huszonnégy éves sportolója a 2019. szeptemberi Nőileg Tréning rovatában is a tokiói olimpián való részvételt említette legnagyobb álmai között. Incze Kriszta ifjúsági sikerei után 2019-ben ezüstérmet szerzett a felnőtt Európa-bajnokságon, idén áprilisban pedig a 65 kilogrammos bronzmérkőzésen legyőzte az azeri Irina Petrovna Netrebát. 

Fotó: COSR

Romániát öt birkózó képviseli július 23. és augusztus 8. között Tokióban: Alina Vuc (50 kg), Andreea Beatrice Anan (53 kg), Incze Krisztina Tünde (62 kg), Albert Saritov (97 kg), valamint Alin Alexuc-Ciurariu (130 kg).

[embed]

korábban írtuk

]

Wild Romania

Dokumentumfilmmel tiszteleg Románia természeti gazdagsága előtt az NTD Film csapata. A Vad Románia (România Sălbatică) című alkotás létrejöttét több száz órányi forgatás, több ezer kilométernyi utazás és tízéves előgyártás előzi meg. Az ötletgazdák, Dan Dinu fotográfus és Cosmin Dumitrache filmes szakember az ország természeti adottságait legkomplexebben bemutató fotósprojektje és filmje a Természetvédelmi Világalappal (WWF) partnerségben készült, az átlagember számára nehezen megközelíthető helyszínekre kalauzolja a nézőt.

Fotó: România Sălbatică

Első lépésben Dan Dinu 2010 és 2013 között huszonnyolc hazai rezervátumot fotózott le, képeit országszerte több, mint ötvenezren láthatták. Ezt követően csatlakozott hozzá Cosmin Dumitrache, és együtt döntötték el, hogy filmen mutatják be évtizedes munkájukat.

A dokumentumfilm bemutatóját a kolozsvári XX. Nemzetközi Transilvania Filmfesztiválon (TIFF) tartják, mely július 23. és augusztus 1. között lesz.

Ezt követően augusztusban országos szabadtéri bemutató sorozatot terveznek az alkotók, szeptembertől pedig a hazai mozikban is vetítik a filmet.

EgyFeszt Fesztivál

Összművészeti rendezvénysorozat gazdagítja ezentúl a Gyergyói-medence nyári programkínálatát – ígérik a szervezők. Az első EgyFeszt fesztivál július 29. és augusztus 1. között igazán színes kavalkáddal várja a látogatókat. A Kiscsillag, a Csík Zenekar, Bagossyék, Boban Marcovic, illetve Deák Bill Gyula fellépése csak hab a tortán, a könnyűzenei koncertek mellett ismerkedhetnek Gyergyószék örmény múltjával, gasztronómiájával, népi kultúrájával, képző- és zeneművészetével, de gyalogtúrákat és medvelest is szerveznek a környéken.

Sőt, a nosztalgiára vagy inkább időutazásra vágyók fiákertaxival járhatják be a fesztivál helyszíneit. Az érdeklődők az EgyFeszt Facebook-oldalára és honlapjára látogatva találnak naprakész információt.

Lélegzetelállító kilátás

Ritkaságszámba menő menedékházakat építettek a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban a Gyilkostó Adventure Egyesület munkatársai és a Hargita megyei hegyimentők. Céljuk a hegyi turizmus biztonságosabbá tétele, a bakancsos turizmus ösztönzése, a kezdeményezéssel ugyanakkor a nemzeti park szépségeire is felhívnák a figyelmet. Harminc ember, többségében önkéntes hegyimentők vettek részt a munkálatokban, az alkotóelemek nagyrészét ők hordták fel, a nagyobb elemeket pedig helikopterrel szállították a helyszínre.

Fotó: Hargita Megyei Hegyimentő Szolgálat

Az 1100, illetve 1200 méteres magasságban elhelyezett, újrahasznosítható alapanyagokból készült épületek egy-egy turistaösvény végpontját jelzik, kisgyermekes túrázók is biztonsággal megközelíthetik. A Mária-kőn található menedékházból a Békás-szorosra, a Kis-Cohárdra, valamint az Oltárkőre nyílik kilátás, míg a Gyilkos-havas peremén felhúzottból a Nagyhagymásra és a Gyilkos-tóra látni. A Gyilkostó Adventure Egyesület egy függőhíd megépítését is tervezi a Békás-patakon, egy további kilátó megközelítését könnyítve meg ezáltal.

Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi számában jelent meg.

Kiemelt kép: Martin Gábor

Lapozz bele a júliusi lapszámunkba: