Patrick Modiano: A kis Bizsu

Takarót és teát bekészíteni: ezt olvassuk januárban!

Patrick Modiano kapta tavaly az irodalmi Nobel-díjat, és természetesen hajtott a kíváncsiság, hogy felfedezzem magamnak az ő világát. Őszintén szólva volt már pozitív és negatív élményem is, ami a Nobel-díjas szerzők műveit illeti.

            Modiano nem okozott csalódást, A kis Bizsu című műve rövid, de velős. Olyan témákkal foglalkozik, mint az anya-lánya kapcsolat és a magány. Ez utóbbi teljesen áthatja a regényt, olyannyira, hogy olvasása közben szeretnénk átölelni a főhősnőt, ha csak egy pillanatra is, de éreztetni vele, hogy nincs egyedül.

Illusztráció

            Ez a főhősnő, Thérèse, egy fiatal lány, aki egyszer csak megpillant egy sárga kabátos nőt a párizsi metróban. A nő felkavarja Thérèse lelkivilágát, ugyanis évek óta halottnak hitt anyjára hasonlít. A lány elkezdi követni a sárga kabátos nőt, hogy megpróbálja kideríteni, mi is történt valójában az édesanyjával. A nyomozás során Thérèse-nek szembe kell néznie fájó múltjával, egy olyan múlttal, amelyben az anyja nem törődött vele, talán ki is használta, majd elhagyta. Kis Bizsunak hívta, leginkább akkor, amikor a céljainak is megfelelt.

Ezekre az összefüggésekre azonban időközben jön rá, miközben Párizs utcáin bolyong, keresve az anyját, keresve a múltat, keresve valakit, aki enyhíti magányát.

Tudva tudjuk, hogy mit jelent egy gyermeknek, ha a szülei nem foglalkoznak vele, gyakran magára hagyják, nem fejezik ki a szeretetüket iránta: károsul(hat) a személyisége. Ez a sérülés hatványozódik, ha ráadásul csak egyik szülő neveli a gyereket. A regény telve van az apa hiányával is, akit Thérèse nem is ismert.

A lány magányát mindössze két személy enyhíti a regény folyamán, ettől olyan fájdalmas olvasni. Mert azok az emberek, akiket szerető család és barátok vesznek körül, elképzelni is nehezen tudják, hogy milyen érzés lehet így élni...egyedül a nagyvilágban, anélkül, hogy bárkire is számíthatnának.

Tanulsága a történetnek, hogy aki teheti, segítse embertársát, ha látja, hogy magányos, és nincs, kihez fordulnia, hisz a legkönnyebb elmenni az ilyen emberek mellett. Ezért is ajánlom  a művet, mert általa könnyebb átérezni, hogy milyen az igazi magány.

A könyv megvásárolható az Árnika könyvesüzletben:  http://arnikabolt.ro/konyv/irodalom/2732-a-kis-bizsu.html