Péntek van és 13.: ma ki se gyere a házból!

Tényleg szerencsétlen nap a péntek 13., vagy csak babona az egész? Vannak, akik ilyenkor legszívesebben ki sem tennék a lábukat otthonról, nemhogy repülőre vagy autóba üljenek. Megnyugtató lehet számukra, hogy egy évben legfeljebb csak három ilyen nap lehet.

A tizenhármastól való félelem annyira elterjedt a 20. századra, hogy külön megnevezést kapott: triszkaidekafóbia. Nem csak mendemonda, hogy vannak repülőterek, amelyeken egyszerűen nincs 13-as beszállókapu, Las Vegas egyes kaszinóiban tizenharmadik emelet, Los Angelesben 13. utca és még sorolhatnánk. Vajon tévedtek-e az olyan emblematikus személyiségek, mint Napóleon vagy Theodore Roosevelt, akik nem voltak hajlandóak leülni tizenhárom fős asztaltársaságba…?

Az ókorban a 12-es szám testesítette meg a tökéletességet, elég csak a hónapokra, a csillagjegyekre vagy a tizenkét apostolra gondolni. A tucat mágiájának megtörésével semmi jóra nem számíthatott a 13-as szám a kor emberének szemében. Adhat okot balsejtelemre az is, hogy az utolsó vacsorán tizenhárman ülték körül az asztalt.

Tizenhárman az utolsó vacsorán

Nemcsak a 13-as számhoz, hanem a péntekhez is számos félelem, tiltás kapcsolódik, csoda-e hát, ha a kettő együttállása borzongással tölti el az embereket? Egy középkori legenda szerint pedig IV. Fülöp király éppen 1307. október 13-án, pénteken csapott le a templomos lovagrend tagjaira, akik máglyán vagy kínzókamrában lelték halálukat. A francia uralkodónak az „első bankárokként” is számontartott rend tekintélyes vagyonára fájhatott a foga, akiknek szép summával tartozott. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül a történelmi baljós napok sorolásakor, hogy Krisztust is pénteken feszítették keresztre.

Luca és a boszorkányok

December 13. Luca napja, amelyet szintén babonák és népszokások sora övez. Szigorú dologtiltó nap lévén a nők semmilyen házimunkát nem végezhettek, mert úgy tartották, az ekkor készült dolgok a boszorkányok kezére kerülhetnek. Az állatokat a pajtára rajzolt kereszttel vagy fejük fokhagymával való dörzsölésével védték a rontástól. Volt, ahol a seprűt is elzárták, nehogy ellopják és azon repkedjenek a boszorkányok.

Luca napjától karácsonyestig kilencféle fából készítették a Luca-széket, melyre felállva az éjféli misén meglátták a falu boszorkányait, de utána szigorúan el kellett égetni.

Tényleg szerencsétlen nap a péntek 13., vagy csak babona az egész? Vannak, akik ilyenkor legszívesebben ki sem tennék a lábukat otthonról, nemhogy repülőre vagy autóba üljenek. Megnyugtató lehet számukra, hogy egy évben legfeljebb csak három ilyen nap lehet.

A hajós népek úgy hitték, pénteken vízre szállni balszerencsés, de mifelénk sem tartották bölcs dolognak a hét ötödik napján útra kelni. Dologtiltó napnak számított a péntek, nem volt tanácsos kenyeret sütni, mosni, de még kacagni sem, ha nem akartak vasárnap sírni.

A középkorban böjttel igyekeztek megtörni a balszerencsét, manapság például már az is megteszi, ha messze elkerüljük a létrákat, baljós gondolatainkat lekopogjuk valami fából készült tárgyon, bal lábbal szállunk a járművekre, vagy épp sót szórunk a hátunk mögé – szigorúan csak a bal vállunk fölött.

Fotó: Shutterstock