Segítség a nehéz érzelmi állapotokban – Heti válogatás

Múlt heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.

Van az a gyerekdal a cifra palotáról. Második szakasza így szól: „Én azt megteszem, Katát elveszem, Ő dolgozik, én meg alszom, Este megverem.” Ezt éneklik a gyerekek, és lehet, hogy a dalocskát hallgatva már fel sem tűnik senkinek, hogy itt valami nagyon sántít! Mi az, hogy megverem? Ennyire mélyen benne van a közfelfogásban, a kultúránkban a nők elleni erőszak természetessége? A szakemberek szerint igen. De azt is mondják: szembe kell szállni vele, és lépni kell bántalmazó kapcsolat esetén! Van kiút, és egyre több a segítség is.

[embed]

korábban írtuk

]

Az írott szó súlyát átviszi az örökkévalóságba – Üzenet egy értékes embernek

A novemberi hűvösségben, mikor a szürke a maga szelíd hamu árnyalataival rátelepszik az utcákra, a házak falaira, s meleg sálak alá kényszeríti a tévelygőket, ő a boltba igyekezett pezsgőt vásárolni. Ritkán iszik alkoholt, de ma ígéretet tett valakinek. S ezt mindenáron tartani szeretné, mert online kell koccintani Vele, az egészségre.

 

[embed]

korábban írtuk

]

Az emberi élet korszakokra bomlik, és a nők egyik legnehezebb szakasza pont ez

Vannak rá szakszavak: klimax, menopauza. Van rá magyar kifejezés: változókor, és akad kevésbé szép elnevezése, amit nyugodtan el is lehetne felejteni: banyakór. Az emberi élet korszakokra bomlik, és a nők egyik legnehezebb szakasza pont ez. Amikor elmarad a menstruáció, jönnek a hőhullámok, hullik a haj, és a fizikai rosszullét mellett lelki tünetek is jelentkeznek. Az öregedésből adódó problémák egyes esetekben depresszióvá érnek. Mindezt nem szabad a szőnyeg alá söpörni, mert van rá megoldás.

[embed]

korábban írtuk

]

Egyre gyakrabban jön szembe velünk a médiában, hogy a negyven az új húsz, vagy éppen az, hogy az életkor csak egy szám. Sokszor nézem ezeket a címeket, és elgondolkodom, miért félünk ennyire az idő múlásától, és miért nem tudjuk felfogni, mekkora kiváltság, ha lehetünk a húsz után negyven, és esetleg majd hetven évesek is?

[embed]

korábban írtuk

]

„Mi az ánti? Okostévé? Mamma mia! S hát az mitől okosabb, mint amelyik buta? A’ hogyne, okosház! Még az kéne nekem, hogy megmondja, mikor mit főzzek, s kit engedjek be az ajtón. Menj el, na! Lassan minden nagyon okos lesz, csak épp az embereknek megy el az esze egyre jobban.” Nagyi véleménye – ezúttal az „okos”, elektromos világról.

[embed]

korábban írtuk

]

„Az a fontos, hogy úgy tudjunk örülni az élménynek, mint a gyerekek”

Napbarnított, magabiztos. Világot járt, de lokálpatrióta. Jókedvű, és jelen van, amikor veled beszél. Mögötte pedig folyton ott a fejedelmi dekor: a szikla, a hegy, az erdő.

korábban írtuk

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock