Tudjuk, hol leszel augusztusban

Hatodik kiadásához érkezett a Kolozsvári Magyar Napok, melyet idén augusztus 16–23. között, Minden(t)rendben! mottóval szervez meg a Kincses Kolozsvár Egyesület. 

Izgalmas programokkal készülnek a Kolozsvári Magyar Napok szervezői az idei, hatodik városnapokra. Bár a részletes programra még várnunk kell, mi már a beharangozó sajtótájékoztatón elmondottak alapján is várjuk az augusztust.

Gergely Balázs főszervező az újdonságok közül kiemelte az első Erkel Ferenc Kolozsvári Sakknapokat, melynek fővédnöke Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség volt elnöke és díszmeghívottja Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója. Kevésbé ismert tény, hogy a himnusz megalkotója korának egyik legkiválóbb sakkozója volt. Mivel zeneszerzői pályáját Kolozsváron kezdte, ezért döntöttek úgy, hogy róla nevezik el a rendszeresíteni kívánt amatőr sakkrendezvényt.

 

A Kolozsvári Magyar Napok hetében az ukrajnai válságra való tekintettel az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen gyűjtést szerveznek a kárpátaljai magyar gyermekek javára – tájékoztatott Gergely Balázs. Kárpátalja a központi témája annak az előadásnak is, melyet Mihályi Gábor rendezésében a nyitógálán mutat be a Magyar Állami Népi Együttes.

 

Szabó Lilla, Vákár István, Gergely Balázs, Sánta Levente

 

A kulturális seregszemle közel ötszáz programja közül Szabó Lilla programigazgató emelte ki a legfontosabbakat. Az esemény az előző évek jól bevált struktúráját követi. Az újdonságok között megemlítette a megújult Farkas utcai református templomban és az egykori Redutban esedékes hangversenyeket, a Koffert (mint új helyszínt), a Kolozsváron végzett magyar nyelv és irodalom szakosok nagytalálkozóját, a bükki kerékpártúrát, továbbá a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Ökológia Intézete által, a Mikó-kertben tartandó foglalkozásokat.

 

Sánta Levente fesztiváligazgató a nagy érdeklődésre számot tartó szabadtéri színpadok programját ismertette a sajtótájékoztatón. A főtéri nagyszínpadon fellépnek: a Nightlosers és a Magna Cum Laude (kedd), az Ossian és a Republic (szerda), a 17. Szent István-napi néptánctalálkozó táncegyüttesei, majd Lajkó Félix és meghívottjai, Palya Bea, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna (csütörtök), a Budapest Klezmer Band és Fenyő Miklós (péntek), a Magashegyi Underground és a Bikini (szombat), végül a Kaláka valamint Koncz Zsuzsa és barátai, Bródy János és Tolcsvay László (vasárnap).

 

A Farkas utcai színpad augusztus 19-től, azaz szerdától változatos előadóművészekkel várja közönségét. Fellépnek: Csobot Adél, a Jazzybirds, a Frozen dog’s leg, a Borissza Jazz Band, a Besh o Drom, Palya Bea, Kocsis Tibor, a Maszkura és a Tücsökraj, a Tarisznyás és a Tokos zenekar, a szentgyörgyi EVILÁGI zenekar, a Loyal zenekar, az Operett Group Poject, Vizi Imre, valamint a kolozsvári Mazel Tov klezmer band.

 

Az idei rendezvény egyik kiemelt produkciója a Virtuózok tehetségkutató verseny nyerteseinek gálakoncertje, melyre augusztus 22-én az Opera nagytermében kerül sor.  A fiatal tehetségeket a Kolozsvári Magyar Opera zenekara kíséri (vezényel Kulcsár Szabolcs).

 

Fotó: KMN

Gergely Balázs végezetül bejelentette: Luca-nap (december 13.) hétvégéjén „téli” magyar napokkal lepnék meg a kolozsvári magyarokat, mely rendezvényről további részleteket szeptemberben tudatnak.