#együttváltozunk Együtt könnyebb: belső utazásra hívunk

Olyan valami szakadt ránk, amit eddig csak filmekben láttunk, vagy krimikben olvastunk. Igen ám, csak most mind főszereplői vagyunk ennek a sztorinak, aminek a lefolyásáról, a hosszáról, a végéről valójában csak elképzeléseink, ha vannak. És persze reményeink.

Itt nálunk (Székelyudvarhelyen – szerk. megj.) még nem szorultunk be teljesen a négy fal közé, de könnyen lehetséges, hogy ránk is az vár. Sokan dolgozunk már otthonról, és mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy most tényleg otthon kell maradni. Így, az első napok után még nem is tűnik olyan kényelmetlennek, de bevallom, nekem ma már hiányzott, hogy lerúgjam az otthoni tréningnadrágot, úgy igazából felöltözzem, és nagy lendülettel végig kopogjak a városon az iskoláig, ahol egyébként dolgozom, vagy épp beüljek egy kávézóba interjút készíteni egy izgalmas személyiséggel. Mondtam is a páromnak: látod, ilyenek vagyunk mi, nők…

Igen, figyelem magam. Mert ez az egész lehet egy spontán önismereti tréning is (ha van ilyen ?), egy utazás önmagamban, befelé, ha már kifelé a határokat is lezárták.

Valahol Olaszországban

Összeszorulunk mostanában egy helyre, felnőttek, gyerekek, fiatalok és idősebbek, kicsit avagy nagyon sűrű a légkör, és egy újfajta helyzetben tanulhatjuk egymást. És magunkat: mit tesz velünk az új helyzet, hogyan reagálunk a megváltozott körülményekre, a hírekre, képesek vagyunk-e változni, ha a szükség azt kívánja? Az egyedülállóknak talán élesebb lesz a magány, de a családok sem immunisak erre (ahogy a koronavírusra sem), és ha nem figyelünk oda, könnyen belecsúszhatunk a páros, hármas, négyes magányba, amikor úgy mindenki elvan a gépével, a tévével, s hiányzik az Együtt és a Közös. Megterhelő, fárasztó is tud lenni az összezártság, hiszen a múlt héten és azelőtt az életünk egész másról szólt. 

Erre nem lehetett felkészülni, de színt vinni a jelenlegi helyzetbe igenis lehet. 

Sőt, nyereséget is kovácsolhatunk belőle. Játssz hát velünk, lépj be te is a körbe! Ha akarjátok, ha van kedvetek, mi „tematizálunk”, azaz rendszeresen jövünk egy-egy ötlettel, játékos feladattal, hogy mit lehet kihozni az együttlétből vagy a magányból. Abból, hogy lelassult az idő, és jut olyasmire is, amire egyébként nem szokott. Egy virtuális nagy önismereti csoportba hívunk. 

Játssz velünk, lépj be te is a körbe!  A Nőileg pszichológus-szerzőivel (Asztalos Ágnes, Bartha Krisztina, Dimén-Varga Tünde, Szalay Zsuzsanna) belső utazásra hívunk. Facebook-oldalunkon rendszeresen jelentkezünk olyan gondolatokkal, útmutatással, melyek segíthetnek önmagunk felfedezésben, egy olyan belső utazásban, amelyre most több időt szakíthatunk, és ezáltal, talán többek, jobbak, empatikusabbak, toleránsabbak, a környezetünkre figyelmesebbekké válhatunk. Érdemes a lehetőséget is meglátni a mostani helyzetben. Ha kell változzunk, ha kell cselekedjünk, és vigyázzunk magunkra, egymásra! Veletek együtt változunk mi is. 

Kiemelt kép: Shutterstock