Pápák, egymás közt

Milyen az, amikor egy leköszönő és egy jövendőbeli pápa beszélgetnek egymással az egyházban zajló folyamatokról és a lehetséges irányokról? Egy ilyen, a színfalak mögött zajló párbeszéd nyilvánosságra kerülése évekkel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, Fernando Meirelles (Isten városa, Az elszánt diplomata) új filmjében azonban formát ölt, és bár interjúkra meg könyvekre támaszkodik, mégis nagyrészt fikció, a pápaságról lemondott XVI. Benedek és utódja, Ferenc pápa pár napot felölelő egyeztetését dramatizálja.

A Netflixen nézhető A két pápa című film révén nagy vonalakban megtudhatjuk, mi vezetett a döntéshez, amire az egyház történetében több mint hétszáz éve nem volt példa, vagyis ahhoz, hogy egy pápa lemondjon a hivataláról, hogy ezáltal átadja a helyét a legfőbb kihívójának, aki szándékai szerint teljesen másként vezetné a rá bízott nyájat.

Az Anthony Hopkins és Jonathan Pryce főszereplésével készült Netflix-filmhez nem is kaphatott volna jobb színészeket a rendező, hiszen megszólalásig sikerült megtestesíteni a két egyházfőt, köszönhetően a fizikai hasonlóságoknak is, így végig olyan, mintha az emeritus és a jelenlegi pápa lennének a képernyőn, akik hol a

Zseniális két színész A két pápában

Beatlesről, hol a fociról, hol pedig a legaktuálisabb és legégetőbb egyházi és társadalmi kérdésekről beszélgetnek. Két elképesztően határozott, a saját igazuk mellett következetesen kitartó rendkívüli embert látunk, akik bár másként képzelik el egyházuk vezetését, abban egyetértenek, hogy a kötelékükbe tartozó embereknek határozott vezetőre és kiállásra van szükségük, az intézményt övező botrányoknak pedig egyszer s mindenkorra véget kell vetni.

A két pápa a benne feszegetett nagyon is aktuális és fajsúlyos kérdések ellenére egy igazi feel good film, amit mindenkinek látnia kell, akit egy kicsit is érdekelnek az egyházban zajló folyamatok. Ráadás, hogy a két pápa beszélgetése a komolysága ellenére rendkívül szórakoztató és elgondolkodtató. Érdemes tehát időt áldozni rá, mert az egyik legjobb filmélményt nyújtja a jelenlegi felhozatalból.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. februári lapszámában jelent meg.