Kételkedj, ha tanácsokkal ostromolnak: Hogyan olvassunk önsegítő irodalmat?

Rengeteg személyiségfejlesztéssel foglalkozó és motiváló-inspiráló könyvet találhatunk a könyvkiadók kínálatában. Ezek mellett divatosak még az önismerettel foglalkozó munkafüzetek, on-line tananyagok és az önsegítő határidőnaplók is. Teljes iparág épült fel a pszichológiai témájú, személyiségfejlődéssel kapcsolatos, könnyen olvasható és fogyasztható tanácsadást, lelki megnyugvást, sikeres karriert és boldog párkapcsolatot ígérő könyvekből.

Mire van szükségünk ahhoz, hogy különbséget tegyünk a minőségi és a felületes üzenetet hordozó könyvek között? – Íme néhány kapaszkodó a válogatáshoz, ugyanakkor nem árt, ha tudjuk, az előnyök mellett, van csapdája is ennek a műfajnak. 

Lényegi különbségek

Fontos felismerni, hogy ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő, avagy hétköznapi „bölcsességeket” puffogtató, anekdotázó, szakszerű ismereteket nélkülöző könyvről van-e szó. A két típust könnyen felismerhetjük nyelvezetük, stílusuk alapján is, mivel fogalmazásmódjukban is nagyon eltérnek egymástól. Míg a tudományosságra épülő szövegek objektívek, jelenségeket írnak le, szakszerű érveléssel is alátámasztják a mondanivalót, így az olvasónak lehetősége van rálátni bizonyos összefüggésekre, felismerni az ő életében is létező mechanizmusokat, addig a self-help könyvek sokszor közhelyekre épülnek, a hétköznapi tudásunk és a józan eszünk segítségével könnyen belátható álláspontot közvetítenek. 

Kell egy jó tanács?

Az önsegítő könyvekre jellemző, hogy direkt tanácsokat osztogatnak, és azt ígérik, hogy egy-egy trükk bevezetésével az életed rögtön jobb irányba fog mozdulni. Elhitetik az olvasóval, hogy mindannyian ugyanazoktól a sikerektől leszünk boldogok és elégedettek. Ahhoz tehát, hogy ne fogjunk mellé, érdemes utánanézni a szerző szakmai hátterének és lehetőleg olyan művet választani, amit pszichológiai végzettséggel rendelkező, kutatással és/vagy terápiával a gyakorlatban is foglalkozó szakember írt.

A jól kiválasztott könyv természetesen nem elegendő ahhoz, hogy az életünkben változás következzen be. Ehhez sokkal többre van szükség: ránk.

Az önsegítő könyveket nem elegendő elolvasni, használni is tudni kell őket. Sokszor úgy képzeljük, ha egy könyv néhány ötletét megfogadjuk, máris félúton vagyunk az önismereti folyamatban vagy a változásban. Ez azonban egyáltalán nem így van. Azért, hogy tényleges fejlődés következzen be, nap mint nap tenni kell. A változtatás azt jelenti, hogy

fel kell adnunk vagy át kell alakítanunk a szokásainkat.

Olyan lépésekre is el kell szánnunk magunkat, amelyek első látásra kényelmetlenek és a komfortzónánk átlépésével járnak. Ezt a fajta változást még egy terapeuta kíséretében sem könnyű végrehajtani, ezért könyvek alapján többnyire csak a nagyon elszánt és fegyelmezett személyeknek sikerül. 

Akinek a próbálkozása kudarcba fullad, csalódottá, frusztrálttá válhat, értéktelennek vagy hibásnak érzi magát, hiszen a könyv abban a hitben ringatta, hogy minden gondja egy csapásra eltűnik, ha használja az ott leírt tippeket. Ez egy csapda, mivel a self-help könyvek a könnyen emészthetőség érdekében a valóság leegyszerűsítésére törekszenek. Hibásan feltételezik azt, hogy egy bizonyos viselkedési forma mindenki számára egyformán beválik. A valóság ennél sokkal árnyaltabb, mindannyiunk élete itt-ott eltér másokétól, így az általános érvényű tanácsok voltaképpen senkire nem illenek igazán. Természetesen fontos, hogy higgyünk magunkban, hogy meg tudjuk valósítani az álmainkat, hogy meg tudunk változni, azonban lényeges, hogy megmaradjunk a realitás talaján, reális célokat tűzzünk ki magunknak, az olvasottakat pedig saját életünkre és lehetőségeinkre alkalmazzuk.

Gyors megoldás helyett

Amikor eljön a megvalósítás pillanata, és azzal szembesülünk, hogy az a bizonyos trükk mégsem segített, elkedvetlenedünk, ahelyett, hogy megfelelő megküzdési stratégiák kidolgozására szánnánk az energiánkat. Végül feladjuk, arra gondolva, hogy defektesek vagyunk, amiért nekünk nem váltak be a leírtak. Így el is jutottunk ahhoz, ami talán a legveszélyesebb az önsegítő könyvek olvasásában:

leállíthatják a fejlődésünket gondolván, hogy nekünk ez úgysem fog sikerülni

és meggátolnak a szakszerű segítség keresésében. Egy coach vagy terapeuta sokkal többet segíthet, hiszen alkalmazkodni tud hozzád, a céljaidhoz és a tapasztalataidhoz, segít a növekedésben és kíséri a növekedésedet. Továbbá olyan lelki nehézségek gyógyításában, mint a depresszió, egy veszteség vagy szorongás, nem kaphatsz megfelelő segítséget a könyvekben, ezekhez szakszerű segítségre lehet szükséged. 

Jó pszichológiai témájú könyv is rengeteg van a piacon, nem kell lemondanunk a szakszerű, hasznos és olvasmányos szövegekről. Keress olyan könyveket, amelyek nem ígérnek gyors javulást, ehelyett rávilágítanak a gondolkodásod, a stratégiáid megváltoztatásának a szükségességére a belső átalakulás végrehajtásához. Ne feledd, hogy a könyvek társaid lehetnek a fejlődésben, de nem ők teremtik meg azt.

További tippek olvasáshoz:

Hogyan használd a pszichológiai témájú irodalmat?

  1. Válogass óvatosan a szerzőt és a témát illetően! Keresd az ismert szakemberek könyveit, akik a könyvírás előtt is pszichológiával foglalkoztak és van gyakorlati tapasztalatuk. Olyan témájú könyvet olvass, ami érdekel, ne csak azért vedd a kezedbe, mert ez most divatos vagy mert valaki másnak bevált.
  2. Legyenek olvasási stratégiáid, rítusaid! Tervezd meg az olvasást! Olyan időpontot válassz, amikor nyugodtan, figyelmesen, beleéléssel olvasgathatsz. Találd meg a hozzád illő módszert az emlékeztetők készítésében (pl. sorkiemelő, idézetek kimásolása, margókon jegyzet készítése)! Ha később valamit újra szeretnél olvasni, hatékonyabban tudod kikeresni így. Jó, ha olvasás közben egyéb módon is kényezteted magad – meleg takaró, finom tea, kellemes világítás.
  3. Ha az olvasottakat közvetlenül akarod felhasználni, készíts jegyzetet! Ha nem kifejezetten a változás szándékával olvasol, elég emlékeztetőket használni, de ha a könyv segítségével a célod a közvetlen változás és fejlődés, akkor szükséged lesz a fontosabb gondolatok, tippek, a hasznosabb fejezetek kijegyzetelésére, és ezek alapján a saját tervek átgondolására, konkrét célok kitűzésére, az első lépések megfogalmazására.
  4. Maradj érdeklődő és kíváncsi!A kiválasztott témát járd körül több könyvvel, nézz videókat vagy hallgass podcastokat! Az elolvasottakról beszélj másoknak, ezzel tarthatod frissen a tudásodat, ajánlj vagy kérj tippeket új írásokra vonatkozóan, de válogass bölcsen!
  5. Ne várj csodát! Még akkor is, ha nagyon körültekintően válogattál, tudatosan olvastad el a könyvet és gyakorlatba is ültettél bizonyos részeket, előfordulhat, hogy a te életedben mégsem történik meg a várva várt változás. Ahelyett, hogy egy konkrét tanács betartásához ragaszkodnál, légy nyitott és keresd a mintázatokat, a hasonlóságokat az információáradatban és a jótanácsok között. Ezek alapján találd meg a magad számára hasznosítható megoldásokat és ezek kombinációját, és próbáld ki azokat magadra szabva. Ha működik, használd, ha nem működik, keress másikat, legyél rugalmas. Ne ess kétségbe és ne vádold magadat az esetleges kudarcok esetén, keress új lehetőségeket.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk