Férfileg Nagyanyám, a kombiné és a fesztivál

Vajon te voltál az a lány, akin minden koncerten elidőzött a kamera, mert a tömeg felett lebegtél csillogó szemmel? S azon a fesztiválon te jöttél a zuhanyzók felől egy szál semmiben? (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)

Akár a gumicsizma-divat elkötelezett támogatója, akár a mezítlábas sárdagasztás tudatos művelője vagy, akár hajat fonatsz, akár hennát varratsz, akár trendi saliba álcázott zsengecsirkét csipegetsz, akár két lángosra jöhet három miccs, négy sör utána-alapon nyomod reggelig, s bármennyire is a tied a legfesztiválosabb outfit, ami sikeresen egyesíti a múlt évszázad prêt-à-porter-ját a jövő tél haute couture-jébe oltva, semmit nem tehetsz Woodstock ellen, ami ott van benned, s melleted minden fesztiválozóban, mert minden ott kezdődött, s minden meg is történt ott is, ami azóta is mindenhol. 

Belénk szorult Woodstock!

Nem, nem azt akartam mondani, hogy nem öltözöl divatosan! De, de jól áll, persze, sőt!

Igen, tudom, hogy legfeljebb nagyanyám mehetett volna Woodstockba, ha véletlenül egy óceánnal odébb születik, mint a szomszéd, akit – csecsemő lévén – akarata ellenére hazahoztak a szülei, így ő is legfeljebb nagyanyám kombinéboltjába nézhetett be a hatvanas években. A bolt nem a nagyanyámé volt, mert már a nagyapám üzlete sem az övé volt, mert az is, meg a kombinébolt is a kommunistáké volt, de nagyanyám ott árulta a kombinékat.

S miközben Hendrix az összes szexuális forradalmian kirobbanó energiát himnikus gitárszólóba öntötte odaát, nagyanyámnak hoztak egy új rakomány kombinét.

Exportra készülhettek, s a minőségi vizsgán elbuktak, mert mellig fel volt voltak hasítva elöl. Gyárilag. Nagyanyám hagyta a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának, s a kombinékat hazavitte, hazafias munka-alapon összevarrta, vitték is, mint a cukrot.

Kapcsolódó

    S miközben nagyanyámék itthon a világbékéért harcoltak, utólag házilag összevarrt kombinéba öltözve, odaát a háború ellen vetkőztek le minden gátlást, annyira, hogy itt a kilencvenes évektől erre a mintára kezdtük el keresni a szabadságot és a szerelmet dunai szárazföldeken és medvelepte fenyvesekben. Megtanultuk, hogy sor van a sörnél és a vécénél (tényleg, miért a barátnőddel mész mindig?), és csakis az egy hétnyi szabadságért motoznak, sorszámoznak és szorítanak rácsok közé egy hétre. Csakis. 

    Valami elveszett, mire a szabadság hozzánk érkezett. Túl az óperencián a háború ellen torzították a tudatot és a gitárokat, végül is sikerrel. Félek, hogy egy reggel valaki beleordítja a rádióba: Goooooodmoooorning…

    Tudtam, már azon a fesztiválon tudtam, hogy megvenném neked a világ összes mercédeszbenzét. Ugye, te voltál az a lány?

    Kiemelt képen: 23. Woodstock Fesztivál, 2017., Lengyelország /Shutterstock