Ötletek járványhangulat ellen

Hat hónap két 4 évessel, home office-ban, és még távolról sincs vége. Ki kellett találnom saját magam számára néhány trükköt, ami válsághelyzetben segít.

Vannak azok a rémálmok, amikor erőnek erejével megpróbálsz elérni valamit vagy eljutni valahová, de a cél mindig odébb kúszik. Egy kicsit ilyen ez a mostani helyzet is. Már csak egy kicsit kell vigyázni, már csak erről meg arról kell lemondani, aztán jobb lesz. Tudjuk, hogy nem tudjuk, hogy mikor lesz jobb. Nagyon hosszú ez a mostani bizonytalan. Fogytán az erőnk, az energiánk, a pénzünk, és ami a legrosszabb: fogytán a jókedvünk, a mosolyunk. Jobb híján egymásnak esünk.

Vallásháborúba bonyolódunk egymással: te hiszel, te nem hiszel, te másban hiszel. Ez leszívja a maradék vitamint is belőlünk. 

Pedig hosszú lesz ez még. És most jön a java. Most jön a tél. Soha nem volt még ennyire aktuális a Trónok harca híres mottója: Winter is coming! (Közeleg a tél!). Muszáj lesz abból gazdálkodnunk, amink van. Muszáj örömforrást találni abban, ami biztonságosan elérhető. És néha trükközni egy kicsit.

Menj kirándulni! Elég unalmasan hangzik, de nálam az egyik leghatékonyabb módszer a jókedv megőrzésére. Ha szabad napunk van, a családdal kinézünk egy olyan helyet, amit szívesen megnéznénk, és mondjuk elérhető két-három órás autóúttal, telepakuljuk a hűtőtáskát finomságokkal, beülünk az autóba, és megyünk. Csodás helyeket fedeztünk már fel így: kastélyokat, várromokat, elhagyott templomokat. A gyerekek meg imádják a pikniket, amit jó időben valamilyen út menti réten, rossz időben meg a csomagtartóban tartunk. 

Vedd körül magad fénnyel! A karácsony nem véletlenül fényes ünnep. Akkor, tél közepén óriási szükségünk van a fényre, mert az a lelkünket is világítja. Most már nemcsak karácsonyi, hanem mindennapi fénygirlandokat is lehet kapni, dekoráljunk vele szobát, erkélyt. Elűzi a sötétet a házunkból s a gondolatainkból.

Vásárolj magadnak valami szépet, például egy vagány ékszert, egy szép órát, amit otthon is hordhatsz. Vagy miért ne: egy menő, kényelmes tréningnadrágot vagy egy pihepuha háziblúzt. A divat jót tesz a léleknek, ezt rég tudom. 

A jó könyvet, sorozatot azért nem írom ide, mert mindenki olvas vagy filmet néz, ha ideje engedi. Helyette utolsó tanácsom az, hogy:

Próbálj meg csinosnak maradni! Egyik barátnőm azt hitte, hogy nagyon súlyos beteg. Úgy készült a műtétjére, hogy vásárolt magának néhány überszexi új pizsamát, apróra befonatta a haját (ha majd nem lesz képes sokáig hajat mosni, akkor se legyen slampos) és: Attól, hogy meg kell halni, még ne legyünk csúnyák! felkiáltással bemasírozott a  kórházba. A pozitív hozzáállás esetében működött (ha úgy tetszik, hasznára volt): meggyógyult. Szerintem nálunk is fog. 

És még egy:

Tervezz bátran! Bármit, ami jólesik, és ami neked normalitás: szilveszteri bulit, karácsonyi ebédet a családdal, egy jó hétvégét valahol. Mindezt biztonságosan is meg lehet valósítani. Ha pedig nem, a rágondolásnak és a tervezésnek is megvan a pozitív hatása. Kipróbálva.

(A felsoroltak igény szerint behelyettesíthetők palacsintasütéssel, hosszú borozós, csetelős estékkel, barátnőkkel.)

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: