Forrai Szerénke

Bonchidai Bánffy-kastély: évszázados fesztiválhelyszín

A bonchidai Bánffy-kastélyban húsz évvel ezelőtt jártam először. Kollégáimmal együtt felháborodva faggattuk tanárunkat: Miért? Ki tette? Ki nem tesz most semmit...? Ő aztán mesélt egyet-mást a kastély zaklatott múltjáról.

A vegánok mentik meg a bolygót?

A vegán életmód sokkal több annál, mintsem valaki nem eszik tojást, halat, mézet és persze, húst. A veganizmus életfilozófia: az állatvédelem egyik formája, amely elutasítja az állatoknak bárminemű árucikként való felhasználását. A vegán nem hord bőr ruhát, nem jár cirkuszba, és közülük sokan úgy gondolják: életmódjuk a Földet is védi azáltal, hogy bolygónk erőforrásait a lehető legészszerűbben használják fel. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. novemberi lapszámában jelent meg.)

Nagy Andrea: A legnagyobb luxus a függetlenség

Nagyvárosi nő, négy munkahellyel és egy készülő doktorival. Rádiós szerkesztő és televíziós műsorvezető. Egyedül él, sok a barátja, és gyakran jár kocsmázni, táncolni. Nem fél megmutatni magát, és törődik a külsejével. Nagy Andrea születése óta vak.

Major Melinda: ÉLNI! – korhatár nélkül

Lehet, hogy elmegy nyugdíjba, de csak azért, hogy másra is legyen ideje: például valami egészen újba fogni vagy beiratkozni még egy egyetemre. Tizenöt-húsz évet vígan letagadhat a korából, s ez nemcsak a külsejére vonatkozik, hanem az életmódjára is. Utazik, lovagol, hegyet mászik, bálba jár és társaságba, közben három kiadványt szerkeszt, és tervezi, hogy más szakmát is kipróbál. Mindezt a hatodik X-en túl. Major Melinda Válaszúton tanítónő, ugyanakkor a faluban működő szórványkollégium vezető pedagógus

A szakítás lélektana – Fejlődés is lehet a válás

Közhelyszámba megy, hogy ősszel sokkal többen válnak. A nyaralás egyben összezártságot is jelent, ami nem minden esetben tesz jót a kapcsolatnak. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

Kistermelőktől nagyvállalatok asztalára

Letette a mikrofont, pedig szerette. S elővette a fakanalat, mert azt még inkább szereti. Legtöbben még mindig műsorvezetőként emlékeznek Kolozsváron Majoros Csillára. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. augusztusi lapszámában jelent meg.)

„Családtörténeti múzeum” a Farkas utcában

Kolozsváron, a Farkas utcában lakni kiváltság. A történelem lépten-nyomon jelen van e patinás belvárosi utcában. Most pedig egy olyan lakásba lépünk, amely önmagában is a történelem egy darabkáját viseli, egy család történetét mindenképpen. Eklektikus, több generációs múzeumnak nevezi Maksay Ágnes televíziós szerkesztő, dokumentumfilm-rendező a Farkas utcai otthonukat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg.)

Poszt-Covid: Zavaró tünetekkel az élet

„Rosszabbul alszom, mint a koronavírus-fertőzés előtt. Gyakrabban ébredek fel éjjel, és nem tudok visszaaludni. Állítólag ez is poszt-Covid szindróma. És szerencsés vagyok, hogy „csak” alvászavarral küzdök, mert van ismerősöm, aki hat hónappal a megbetegedés után sem képes lépcsőt mászni, másiknak meg szinte teljesen kihullt a haja.” (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg.)

A NEM-et mondás művészete

Mennyivel könnyebb engedni neki bármit, amikor ordít és toporzékol. Mennyivel könnyebb megvenni mind a tíz csokit, és – ha nem féltenéd annyira a megfázástól – engedni, hogy a kedvenc szandálját húzza fel télvíz idején. Mennyivel könnyebb hagyni egész nap a táblagépét bújni, mennyivel könnyebb hagyni, hogy a teendőit ne vegye komolyan. Mennyivel könnyebb. Mint rábeszélni, megbeszélni, átbeszélni. Egyezkedni. Kompromisszumot kötni. Megvonni. Meghúzni a gyeplőt, de választási lehetőséget adni. Nevelni. (Ci

Utazás – mert megérdemlem!

Pár évvel ezelőtti születésnapomon beültem egy kávézóba. Egyszer csak beront (szó szerint) az amúgy déli csendben szendergő helyiségbe két idős nő, olyan jó hetvenesek. Bort rendeltek, és jó hangosan, röhögve mesélni kezdtek egymásnak a legújabb utazásukról. Olyan hangosan beszéltek, hogy kénytelen voltam hallgatni őket. Megzavartak, kissé mérges is lettem, annyira, hogy úgy mentem ki a kávézóból: én is ilyen szeretnék lenni vagy 30 év múlva. Olyan koros hölgy, aki beront délben a kávézóba a barátnéjával

Hollywood smile: legyen hófehér!

A fehér fogak rég kiütötték a nyeregből a szabályos fogsort. Az se baj, ha kissé girbegurba, hófehéren minden fogsor vonzó, s lazán ledob néhány évet rólunk. Magabiztosság, siker, ragyogás… De ha nem adott nekünk a Teremtő hófehéret, ráadásul kávé-, áfonya-, cékla-, vörösbor- és egyéb függők vagyunk, akkor: tádámmm, de jó, hogy napjainkban mindenre van megoldás! Fehérítsünk! (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi számában jelent meg.)

Székely Blanka gardróbja: blézer a képernyőre, bakancs és unikornis a mindennapokra

Nem, egy televíziós műsorvezető-szerkesztő nem mindig pont olyan, mint a képernyőn. Székely Blanka azonban próbálja öltözködési sajátosságait becsempészni a tévés jelenésekbe is. Egy laza kalap, egy merészebb bizsu, bakancs a körömcipő helyett – és máris blankássá válik a képernyős dress code. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Nemes András Csaba: Akkor vagyok művész, amikor semmi más nem vagyok

Nemes András Csaba kolozsvári szobrász, grafikus a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen tanult, korábban meg Benczédi Sándortól és Vetró Artúrtól. Körülbelül ennyit tudtam róla interjú előtt. Meg azt, hogy valahányszor megláttam egy-egy alkotását, ottfelejtettem magam előtte. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Gyerekbarát nyaralás – van ilyen?

Soha nem felejtem el azt, amikor a másfél éves lányom végigsírta a repülőutat Kolozsvártól Ciprusig. És vissza. Nem is sírta, inkább üvöltötte, három teljes órán át. Nem segített sem a táblagépre előkészített rajzfilm, sem a légikisasszony által felkínált cukorka. Ronggyá tépett idegekkel szálltunk le a gépről, fogadkozva, hogy legközelebb akkor indulunk gyerekekkel bárhová, amikor majd érettségiznek. Egy évvel később már gond nélkül bírta a gyerek az ugyanolyan hosszú repülőutat. (Cikkünk a Nőileg magaz

Zsigmond Enikő – 60 év Erdély hegyein

Akkor kezdett a hegyre járni, amikor még falun felkiáltottak, hogy Minekazt!, akkor is, amikor a rendszer rossz szemmel nézte a „turistát”, és amikor kötelezővé tette a kirándulást, de akkor is, amikor az új időkben már civilként lehetett tevékenykedni a hazai turizmusban. Ismeri Erdély minden zegét-zugát, hegyormát és borvizét, várromját és freskóját. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi számában jelent meg.)

Romos romantika ikerturbó üzemmódban

Piros-sárga-kékre festett, ottfelejtett játszótérelem terpeszkedik az egyébként is elhanyagolt udvaron, a klasszicista kastély udvarán. Gond nélkül bejutunk, az egykori kovácsoltvas kapunak hűlt helye. Már csak arra kell vigyáznunk, hogy a fejünkre ne essen valami vagy bele ne lépjünk valamibe. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. januári lapszámában jelent meg.)

Jánosi Andrea: Én magyarul szeretek illusztrálni

Na, te is aztán jól bemutatod a bolond, macskás művészt – mondja kacagva az interjú végén, amikor elköszönünk egymástól. Andiról mindenki, aki ismeri, tudja, hogy van egy macskája, akivel távkapcsolati viszonyt ápol, és akit imád. És azt is tudják Andiról, hogy remek illusztrátor, nagyszerű grafikus, kedves, jó ember. Ő rajzolja a gyönyörű Kincses Képeskönyv sorozatot. Ő készítette Felméri Cecília: Mátyás, Mátyás című díjnyertes animációs filmjének rajzi részét. Illusztrál kortárs írókat, költőket, de Be

Senki nem dobja az emlékeit a kukába – Karácsonyi kacatjaink

Van egy féllábú, öreg Mikulásunk. Barnásnarancs színű, a mintegy 15 évvel ezelőtti karácsonyok divatszínét idézve. Egy nagy üzlet üres polcán árválkodott az ünnep vége felé. Nem kellett senkinek, mert kinek is kellene egy trendi színű, féllábú Mikulás? Hazavittük. Úgy tűnt nekünk, hogy hálás érte. Azóta is minden karácsonykor előkerül, mindig kicsit kopottabb, feslik már a sapkája, de ugye, divat a vintage. Velünk marad a következő karácsonyokra is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában j