ARCHÍV Bonchidai Bánffy-kastély: évszázados fesztiválhelyszín

A bonchidai Bánffy-kastélyban 2000-ben, húsz évvel ezelőtt jártam először. Elnőtt fű, gondozatlan udvar, egy homlokzati szobor elgurult feje, amire emlékszem. Tizenkilenc évesen, egyetemistakollégáimmal együtt felháborodva faggattuk tanárunkat: Miért? Ki tette? Ki nem tesz most semmit...? Ő aztán mesélt egyet-mást a kastély zaklatott múltjáról. Hogy a második világháborúban a németek felgyújtották, a szovjet katonák kifosztották. Ami maradt, azt befejezték a falu és a környező falvak lakói: vittek mindent, ami mozdítható és újrahasznosítható volt: fát, téglát, építőanyagot. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. januári lapszámában jelent meg.)

Fotó: Biró István

A kastély három évszázadon keresztül épült, a 19. század közepén érte el végleges formáját. A múlt század első évtizedeiben Erdély legszebb kastélyparkja a Bánffy-kastélyé volt. Ma már semmi nem lelhető fel a hajdani szépségből, a fákat kivágták, az Erdészeti Hivatal gondnokságába tartozik. Híres volt a lovardájuk, a kastély istállójában márványitatókból ihattak a család kedvenc lovai. A kastély utolsó ura gróf Bánffy Miklós író, politikus volt. 1944 októberében a német megszállás elől menekülve hagyta el a kastélyt, amelyet 1948-ban államosítottak, állaga a következő öt évtizedben teljesen leromlott.

Az 1950-es években az egyik épület a helyi termelőszövetkezet otthona lett. A közben helyreállított Miklós-épület egyik falán meghagyták és ma is látható az egykori takarékszövetkezetet jelző felirat. 2001 óta a kolozsvári Transylvania Trust Alapítvány gondozza a kastélyt, amely 2008-tól ismét a Bánffy-család tulajdona.

Bánffy Miklós unokája, Elisabeth Jelen azért tanult meg nemrég két év alatt jól magyarul, mert el akarta olvasni a nagyapja műveit, amelyeket nem fordítottak le.

Az első épület, amelyet helyreállítottak, az egykori konyha épülete volt. Ebben most kulturális kávézó működik. Ma már gondozott tér, kellemes látvány fogadja azt, aki ellátogat Bonchidára. A kastély tetőszerkezete felújítva, a fű szépen nyírva.

Fotó: Biró István

A bejáratnál lapidárium őrzi az egykori homlokzati díszek némelyikét. A legszebb talán az, ahogyan a kastély régi, még romos épületei ötvöződnek a rendkívül igényesen felújított részekkel, amelyek egészen modern, korszerű részleteket is tartalmaznak.

Kulturális, családi napok és hétvégék várják év közben azokat, akik ellátogatnak Bonchidára. A kastély ugyanakkor bekapcsolódott Kolozsvár legnagyobb és legnépszerűbb rendezvényeibe: a TIFF (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) vetítései zajlanak a falai között, valamint itt tartják az Electric Castle fesztivált, az elektronikus zene kedvelői minden évben örömmel zarándokolnak Bonchidára.

Tipp:

Ha még nem tudjátok, hol hangozzék el a boldogító igen, a Bánffy-kastély ideális helyszín, ugyanis esküvőkre is kibérelhető. (Árat nem tudunk.)

korábban írtuk

Élni hívta a kisebbségivé vált erdélyi magyarságot: Kós Károly kiáltó élete
Élni hívta a kisebbségivé vált erdélyi magyarságot: Kós Károly kiáltó élete

Mifelénk, Erdélyben mindenekelőtt talán a Kiáltó Szó című röpiratát emlegetik leginkább, amely elutasította az akkori magyar vezető körök által hirdetett passzivitást, és élni hívta a Romániában kisebbségivé váló magyarságot.