Népi színkavalkád és kultúrsokk Kalotaszegen ARCHÍV

Tősgyökeres székelyként, sokáig azt hittem, hogy Székelyföld Erdély legautentikusabb, legtradicionálisabb része. Ahhoz, hogy meggondoljam magam, két kirándulás volt szükséges: egy a mezőségi Székre, egy pedig Kalotaszegre. Míg előbbi a hagyományőrzéssel, a mai napig viseletben járó helyi asszonyokkal bűvölt el, Kalotaszeg szinte kultúrsokk volt minden értelemben. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. novemberi lapszámában jelent meg.)

Kalotaszeg neve a Kalota folyóra vezethető, és eredetileg annak gyűjtőmedencéjét jelölte, ahogy Kós Károly írta, „Kolozs megyének az a területe, amely a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal, illetve országút közepén és két oldala mentén Kolozsvártól egészen Csucsáig terül el, és amelyet délen a Gyalui havasok északi, nyugaton a Vlegyásza (Vigyázó) havas és a Meszes hegylánc keleti lába foglalnak be”.

Egy tájegység, amely bővelkedik látnivalókban: templomok, várak, tájházak várják az idelátogatót, de gyakran egy utcarészlet is elég a rácsodálkozásra, hiszen a 19–20. században Kalotaszeg népi építészete eltérő irányt vett, mint más erdélyi tájegységeké.

Hatott rá a szecesszió, a fürdőépítészet, és elkezdték kihasználni, hogy a térség gazdag faanyagban, így látványos zsindelytetők, faragott oromzatok készültek. Gazdagon díszített, félkörös oromfalú házakat szinte minden településen láthatunk, de a leglátványosabbak Inaktelkén, Mákófalván és Bogártelkén találhatóak. 

Egy nap szinte semmire sem elég Kalotaszegen, így érdemes rögtön egy kétnapos kirándulással tervezni, hiszen sok szempontból eltérő részekből tevődik össze a térség: van Alszeg, Felszeg, Nádasmente, Átmeneti-vidék, és ezekhez jön még a peremvidék. Alszeg a leglátogatottabb része a tájegységnek, Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály, Magyargyerőmonostor, Körösfő, Magyarvalkó mind ide tartozik, s a Kolozsvár–Nagyvárad főútról csak kis kitérőket kell tenni.

Kalotaszegi templomok – igazi ékszerdobozok

Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály, Magyargyerőmonostor és Magyarvalkó esetében is az egyik legfőbb látnivalót a települések (református) templomai jelentik, amelyek minden részlete egy igazi kincs. A többnyire gótikus stílusú műemlékeknek már a kinézete is mesébe illő, hiszen a templomtoronyhoz tartozó négy fiatornyocska kastélyokkal teszi hasonlatossá őket.

A térség templomtornyai négy kis fiatoronnyal rendelkeznek, olyanok akár a soktornyos kastélyok

Ahogy az ember belép a templombelsőkbe, azt sem tudja merre nézzen: a mennyezetek festett kazettások, a falakon freskók és piros, kék, fekete varrottasok, a padok szintén festettek, gyakran varrottasokkal takartak, az Úrasztala felett hatalmas búzakoszorúk díszelegnek. Művészet, népművészet tömény mennyiségben. A kazettás mennyezetek – amelyeket több település esetében is a híres Umling Lőrinc festett – mint például a bánffyhunyadi templom 16. és 18. századi kazettáit is – a reneszánsz örökségét ötvözik ősi jelképeinkkel, míg a helyi asszonyok által készített varrottasok mintha egy titkos nyelven szólnának ahhoz, aki érti őket. 

A térségben szinte minden díszített, faragott vagy festett

Népművészet a köbön

A térség több településén is találunk tájházakat, múzeumszerű tereket, ahol a helyi népi kultúra és a népművészet tárul a látogató elé. Az első ilyen, ahová „betévedtem”, a kalotaszentkirályi Vincze-Kecskés tájház volt, ahol egy tisztaszoba, egy asztalos műhely és egy kerámiákkal gazdagon díszített szoba tekinthető meg.

A tájházakban igazi kincsek lapulnak

Meglepő a színek kavalkádja, az, hogy a„hagyományosnak” tekintett vörös/piros, fekete, fehér és kék minták és textíliák itt sárga, zöld, bordó, narancssárga hímzésekkel is kiegészülhetnek. A kalotaszegi viselet meghökkentően díszes, aminek egyik legjobb példája a gyöngyös párta, ami nemcsak csupa szín, de csupa csillogás is. 

Kalotaszegi viselet gyöngyös pártával

Túl a „népin”

Bár oldalakat lehetne írni a kalotaszegi várakról, várromokról is, amelyek igazán jó célpontok lehetnek a túrázóknak – például Léta vára, Sebesvár vára vagy az Almási vár – ugyanakkor természeti látnivalókban is bővelkedik a térség (például a Havasrekettyei vízesés). Mégis, amit igazán ki kell emelnem, az a Varjúvár.

Kós Károly Varjúvára igazi erdei lak

A Kós Károly által tervezett, és a családja által lakott egyedi ház egy mesébe illő lak a természet lágy ölén. A Sztána határában található otthon révén sok mindent megtudhatunk az építész, író személyiségéről, kibontakozik a közember mögötti férfi és férj alakja is.

Fotó: Tót Gödri Iringó

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Tündérek, források és gyógyvizek útján
Tündérek, források és gyógyvizek útján

Ritkán látogatott, pedig egyedülállóan szép Hargita megye északi része: Maroshévízen a borvízforrások és a termál vízesés nyújtanak különleges élményeket, de kihagyhatatlan az Urmánczy-kastély is, ahol két szabadulószobát kipróbálva lehet elmerülni a titkok világában. Borszéken túl jég- és medvebarlangok, Tölgyesen és Gyergyóhollón pedig megmászásra váró sziklás hegycsúcsok várják a kíváncsi látogatót, de aki télen síelni, nyáron pedig bobozni szeretne az adrenalinszintje emeléséért, szintén jól jár, hog