Tündérek, források és gyógyvizek útján ARCHÍV

Ritkán látogatott, pedig egyedülállóan szép Hargita megye északi része: Maroshévízen a borvízforrások és a termál vízesés nyújtanak különleges élményeket, de kihagyhatatlan az Urmánczy-kastély is, ahol két szabadulószobát kipróbálva lehet elmerülni a titkok világában. Borszéken túl jég- és medvebarlangok, Tölgyesen és Gyergyóhollón pedig megmászásra váró sziklás hegycsúcsok várják a kíváncsi látogatót, de aki télen síelni, nyáron pedig bobozni szeretne az adrenalinszintje emeléséért, szintén jól jár, hogyha erre a vidékre látogat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. októberi lapszámában jelent meg.)

Egy romos, elhagyatott kastély és annak múltja nem mindenki számára jelent vonzó kiránduló helyszínt, mindaddig, amíg az omladozó vakolaton és a nyikorgó lépcsőkön túl nem talál itt valami egyedit, egy olyan élményt, amely után ellenállhatatlan vágyat érez a történelmi múlt megismerésére, valami egészen sajátos módon. A maroshévízi Urmánczy-kastélyban két szabadulószoba várja a különleges kalandok keresőit, akik ezen címszó alatt akaratlanul is történelmi ismeretekkel gazdagodnak, egy fiktív arisztokrata család történetét megismerve. A huszadik század elején épült, Urmánczy Jeromos örmény származású földbirtokos kastélya 2009-ben került vissza a leszármazottak birtokába, és ezzel ismét izgalmas időszak kezdődött el történetében. A szabadulószobák, az évente szervezett kulturális örökség napok és a küszöbön álló, jelentős felújítási munkálatok új szerepekkel ruházzák fel az egykor elhagyatott épületet. 

Tájrajzi rezervátum és termál vízesés

Maroshévízen áthaladva, nem hagyhatjuk ki a páratlan szépségű, biológiai- és tájrajzi rezervátumot, a termál vízesést, amely igazi színkavalkáddal lepi meg az arra járókat, s amikor a kivételesen hideg Hargita megyei tél befagyasztja, még különlegesebb látványt nyújt. A gyógyhatású, ásványi sókban gazdag termálvíz erejét a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk, ha felkeressük a municípium termál központját, valamint nyári időszakban a két szabadtéri strandot.

A maroshévízi termál vízesés sajátos növényvilága

Továbbhaladva és Borszékre érkezve, a gyógyvizű források és a kristálytiszta levegő mellett a táj lenyűgöző szépsége sokadik látogatás alkalmával is magával ragadó. Az országos érdekeltségű üdülőtelep tökéletes célpont lehet azoknak, akik el szeretnének vonulni a világ zajától, és könnyű, de látványos túraútvonalakat kívánnak bejárni, de azoknak is, akik adrenalinra vágynak, és szeretnék kipróbálni a bobpályát vagy a bérelhető elektromos bicikliket. 

A gyógyvízforrások ásványianyag-tartalma páratlan

Tündérek feredője és lenyűgöző vasalt út

Hogyha nyáron és hétvégén érkezünk, biztosan belecsöppenünk egy hangulatos koncertbe vagy fesztiválba, ahol az egész napos nézelődés után kellemesen megpihenhetünk. A világhírű borszéki borvízforrások mindegyike más ízű és összetételű, gyógyhatású szomjúság csillapító, és különlegessé teszi az itteni látogatást; de nem érdemes kihagyni a kellemes sétával megközelíthető jégbarlangot, a Kerekszék természetvédelmi területhez tartozó Tündérkertet, ahol a Tündérek feredője, a mezítlábas ösvény, számos kényelmes pihenőhely és páratlan kilátás várja a turistákat. Bár a több éve épülő kezelőközpont még nem nyitotta meg kapuit, az újjáépített Ó-Sáros fürdőben élvezhetjük az ásványvizek gyógyhatásait, napfürdőzve az üvegtető alatt. 

A Tündérkert nemcsak kilátást és friss levegőt, hanem kényelnes pihenőhelyeket is biztosít

A borszéki megállónk után a leghelyesebb döntés, ha továbbutazunk Gyergyótölgyes irányába: bár azt hihettük, hogy minden természeti szépséget láttunk már, még festőibb tájakon pihenhet meg a szemünk Gyergyóhollóra érkezve. A Sólyomkő vasalt út egy látványos magashegyi útvonal, ahol az érintetlen természet ejt ámulatba; s ha még mindig elég erőt érzünk a lábainkban, ne hagyjuk ki a Gyergyótölgyesről megközelíthető Vereskő természetvédelmi rezervátumot sem. A vörös mészkő sziklatömb tetejéről beláthatjuk a vidéket, s úgy érezhetjük, megérkeztünk önmagunkhoz. 

Fotók: Boncina-Székely Szidónia

korábban írtuk

A „másik” Szent György: exkluzív nyaralás, mezítláb
A „másik” Szent György: exkluzív nyaralás, mezítláb

Kizárólag motorcsónakkal lehet eljutni a helyszínre, egy érintetlen rezervátumon keresztül, sorra eltünedeznek az emberi civilizáció nyomai, és helyette madarak, fűzfák veszik át a terepet. Ahová megérkezünk: csend és csillagok. Lovas hintó jön értünk, puha homokban baktatunk. A kedves kocsis név szerint ismeri a szállásadónkat, és megkérdezi a gyerekeink nevét is. Andrea, a meteorológus meleg vacsorával vár, csak minket, amit természetesen a kertben, egy tágas filegóriában, a csak nekünk megterített asz