ARCHÍV Kedvenceink itthon

Itthon is van bőven felfedeznivaló, és a világjárvány óta sokaknak felértékelődött a belföldi turizmus. Nagyvárosi nézelődés vagy túra a természetben? Ezúttal a Nőileg szerkesztőségében szemléztük a kedvenc helyeket. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022.áprilisi lapszámában jelent meg.)

Ücsörgés Székelyföld tetején, az Egyeskőn

Magyari Tekla

Nem vagyok tapasztalt túrázó, de egyre inkább feltölt a természetben töltött idő. Az Egyeskő meghódítása számomra valamiként jelképes. Kezdő hegyjáróknak és családosoknak is kiváló terep, az izzasztóan meredek szakaszért a lenyűgöző kilátás kárpótol, az extázis-szerű csúcsélményt a küzdelmes feljutás teremti meg. Az 1600 méteres sziklatömbre való kimászást tériszonyosoknak érdemes megfontolni, de ha mégis sikerül legyőzni a félelmet, elképesztő látvány a jutalom cserébe. Mintha csak a felhők szélén lógatná a lábát az ember. 

Erdélyi metropolisz

Gereöffy Andrea

Nincs már sokszor dolgom Kolozsváron, mégis útba ejtem, ahányszor csak tehetem. Az erdélyi metropolisz! Nyilván egy-két év távlatában megszépülnek az itteni emlékek, de nem csak a nosztalgia vonz ide. Mindig az az érzésem, vibrálnak itt az utcák, az események tele vannak friss, frappáns ötletekkel, utcasarkokon leselkednek a lehetőségek, „igazibbak”, vagányabbak az emberek: megtalálták az arany középutat a (többnyire rurál) erdélyi lét és az igazi nagyvárosi pezsgés között.

Rejtett kincsek Segesváron

Ménessy Kinga Kitty

Talán soha nem éreztem annyira „külföldön” magam itthon, mint amikor Segesváron voltunk. A szász városnak megvan mindene, amiért érdemes meglátogatni: gyönyörű várnegyed, igényes szállások, rendezett utcák és terek, jó éttermek – mondom mindezt úgy, hogy a járvány időszak kellős közepén látogattuk meg, amikor igencsak sok szolgáltatás szünetelt vagy csak részben volt elérhető. Kis, szűk utcái olaszos hangulatot idéznek, a várnegyed rendezettsége irigylésre méltó. Meleg szívvel ajánlom bármelyik évszakban.  

Isteni gyógyvízben Herkulesfürdőn

Csatlos Tünde

Már csak eljutni Herkulesfürdőre egy élmény, főként a vadregényes Cserna-völgyén át. 2009-ben mi ezt motorral tettük meg, és talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy ma is visszavágyom oda. Igaz, hogy sok épület romokban áll, még így is gyönyörűség a belvárosban sétálni, amellett, hogy a szívünk szakad meg, hová tűnt a Ferenc József császár által, a kontinens legszebb gyógyfürdőjének nevezett hely. Mi meg tudtunk mártózni több helyen is az isteni gyógyvízben, csodáltuk a tájat, a gyógyfürdőt körbeölelő sziklákat, és még az orrfacsaró kénes szag sem tántorít el attól, hogy egyszer (legalább) majd vissza menjünk. 

Kultúrák találkozása Királyföldön

Asztalos Ágnes 

Nehéz választás elé állított a kérés, hogy nevezzem meg kedvenc hazai helyemet. Végül egy jó nagy „gyűjtőpontra” böktem az ujjamat a térképen: Szászföldre, avagy Királyföldre. Ez az erdélyi régió annyi csodát mutat, minden is van itt, ami engem lenyűgöz, megismerésre sarkall: történelem, épített örökség, népek, kultúrák találkozása és együttélése, és mindez csodálatos, lélegzetelállító természeti környezetben. Brassó és Szeben, az erődtemplomok, Törcsvár, Kerc, a hegyek és szorosok, és tovább nem is sorolom, inkább tervezem az újabb kirándulást. 

Fotók: Magyari Tekla, Asztalos Ágnes, Csatlos Tünde, Ménessy Kinga Kitty, Gereöffy Andrea, Vladareanu István 

korábban írtuk

Tavaszi virágles a Tordai-hasadéknál
Tavaszi virágles a Tordai-hasadéknál

Vannak helyek, amelyeket érdemes minden évszakban felkeresni, varázslatos flórájával a Tordai-hasadék vezető helyet érdemel ezen a képzeletbeli listán. Tavasz elején például hihetetlen szépségek bújnak ki a földből, mintha a hosszú tél után akarnának minket kárpótolni a különleges virágok…(Cikkünk a Nőileg magazin 2022. márciusi lapszámában jelent meg).