Magyari Tekla

Csak most láthatod: különleges időszakos tárlatok

Múlt hónapban kevésbé ismert, kisebb-nagyobb vagy épp teljes felújításon átesett erdélyi múzeumokat ajánlottunk a tavaszi napokra. Ezúttal időszakos tárlatokat javasolunk megtekintésre, amelyek minőségi tartalommal tölthetik meg a (kora)nyári napokat.

Villáminterjú Hajdó Khell Noémivel: Nem teljesíteni akarok már, hanem megélni helyzeteket

Ízig-vérig pedagógus és négygyermekes családanya, hiszi, hogy nő a nőnek gyógyítója. Hajdó Khell Noémi engedett röpke bepillantást az értékrendjébe, a Proust-féle kérdéssorra válaszolva.

Talán ennyi az élet: apró örömök füzére

Szinte láthatatlanul szemerkél a májusi eső, méretes csiga cipeli az udvar egyik végéből a másikba a házát. Az albérlet ablakából gyermeki kíváncsisággal figyeljük, ahogy gurulnak az esőcseppek az almafa bingyóiról.

Villáminterjú Pálfi Kingával: A katarzist olvasással érem el a legkönnyebben

„Vízre lépés” volt számára vállalkozóvá válni negyven felett, ha bán valamit, akkor azt, hogy nem hangosította ki hamarabb, mekkora szükségünk van nekünk, nőknek a megerősítésre. Pálfi Kinga válaszolt ezúttal a Marcel Proust által elhíresült kérdésekre.

Villáminterjú Újvárosi Katalinnal: Kacagás nélkül ne teljen el nap

A Székelyudvarhelyi 2. Unitárius Egyházközség újonnan beiktatott lelkésze mélyen hiszi, hogy minden okkal és céllal történik, s hogy nem a tárgyakban rejlenek a kincsek. Újvárosi Katalin válaszolt a Proust-féle kérdésekre.

Az ősz ezer árnyalata magassarkúval: Sebestyén Kinga gardróbja

Könnyű reggelenként felöltözni annak, aki egyértelműen tudja: mely színeket ajánlott viselnie, mivel harmonizál a bőre, arca. Sebestyén Kinga egyértelmű ősz típusként, az októberi erdő ezernyi színárnyalatából válogathat.

Vagány múzeumok ehejt, a szomszédban – Kevésbé ismert gyűjteményeket ajánlunk

Tekeregni csalogat az idő, s gyakran vagyunk ötlettelenek, hová menjünk hétvégén, mi az, amit még útba lehetne ejteni, egy-egy kirándulás mellett. Kevésbé ismert múzeumokat, gyűjteményeket ajánlunk, amelyek remek szellemi töltődés lehetnek a családnak.

Villáminterjú Orbán Ferencz Saroltával: Amikor már mindenki pánikol, én akkor is a megoldást keresem

Ezrek számára ismerős a neve a GaGa rádió hullámhosszáról, de csak jóval kevesebben ismerik, milyen nő rejtőzik a hang mögött. Szerelem számára a rádiózás, de különböző rendezvények házigazdájaként is gyakran találkozunk vele Udvarhelyszéken.

Lengyel László Levente: Kerek az életem, ha egy picit rosszabb lenne, még akkor is jó lenne

Édes az élete, és csaknem három évtizede mások életét is édesíti: nagy tapasztalattal rendelkező cukrász, aki hobbi- és profi cukrászokat is oktat. Lengyel László Levente számára nem jelent gondot egy mosogatás.

Villáminterjú András Lóránddal: Csökönyösen hiszek a közösség erejében

A Hargita Megyei Tanács mélyszegénység munkacsoportjának koordinátora hisz abban, hogy hosszantartó munka révén a székelyföldi cigány közösségek is méltóságteljes életet élhetnek, (népi) kultúránk szeretetét oltja a fiatalokba, látványos sikerrel.

Villáminterjú Tóth Katival: Minden valóra vált

Tíz éve, a Nőileg első lapszámának bemutatóján adott koncertet, s azóta kissé eltűnt a látókörünkből és az erdélyi könnyűzenei életből. Tóth Kati szerint az „amerikai álom” nem olyan egyszerű, mint a filmekben, de ő rendületlenül hisz benne.

Kávé könyvvel, könyv kávéval – Ahol a szellemi táplálék mellé feketét is adnak

Aki a könyvet szereti, rossz ember nem lehet – jelenthetnénk ki a virágos közmondást újragondolva, és ebből kiindulva, azokat a helyeket is bátran ajánljuk, ahol a könyv mellé kávét, vagy a kávé mellé könyvet is kínálnak.

Bedő Barna: Hiszek abban, hogy ha valaki jól dolgozik, azt megtalálják a lehetőségek

Bedő Barna Székelyudvarhelyről indult a világot jelentő deszkákra, majd egy huszárvágással a filmelőzetes-készítés roppant sokrétű világába. Melyik magyar filmet láttad utoljára? Jó eséllyel a székelyföldi származású trailerproducer csalt be a moziba.

Jakab-Tóth Éva: A hegyek segítettek elfogadni azt, hogy sérült vagyok

Közkedvelt székelyudvarhelyi bolt üzletvezetője, mindig van egy kedves szava mindenkihez, mosolygós, nyitott természet. Csillogó szemeit azonban néhány éve sötét napszemüveg mögé rejti. Jakab-Tóth Éva mesélt, miként sikerült ritka betegségét elfogadni.

Ardelean Zsuzsanna: Több türelmet adnék magamnak, több lazaságot

Ardelean Zsuzsanna belsőépítész neve talán kevésbé cseng ismerősen, de Kirmaier Zsuzsit sokan ismerik, munkáival százak találkozhatnak Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen. A fiatal lakberendező ezúttal a Proust-féle kérdéssorra felelt.

Hallgatag nők, akik mellett minden nap elmegyünk: nők a homlokzatról

Külföldön jártunkban-keltünkben, amikor kifejezetten a ráérős városnézés a napunk célja, még csak-csak rácsodálkozunk a gazdagon díszített épületekre, a saját környezetünkben azonban ezekre a szépségekre legtöbbször fel sem nézünk.

Villáminterjú Máthé Kincsővel: Ezer fokon égek, és az sem baj, ha elégek benne

Ha az arcát nem is annyian, de kellemes hangját, személyes álláspontjait számtalan, különféle témáról ezrek ismerik Székelyföld-szerte: Máthé Kincső a Rádió GaGa ébresztőműsorának, a Hármas Szabálynak a műsorvezetője.

Márton Erika: Bátor vagyok, és az is akarok lenni

Képzőművész és (színházi) látványtervező, vagány nő, aki nem fél a váltástól. Roppant kreatív és szókimondó, semmilyen skatulyába nem tuszkolható. Márton Erikát nézni és hallgatni egyaránt szórakoztató.