„Nem szerettem gyomlálni, s mégis ez lett a szakmám”

TÁMOGATOTT TARTALOM

Ki az, aki nem szeretné, hogy a kertje mindig szép és rendbetartott legyen? Viszont, ha már arról van szó, hogy mennyi munkát kell befektetni egy ízléses kert kialakításába és karbantartásába, akkor talán jobb, ha profikra bízzuk a dolgot. A Tesz-Vesz Garden alapítóját, Olosz Albertet kérdeztük meg, hogy milyen is a szép kert.

- Fiatalként, a pandémia kellős közepén vágtál bele a vállalkozásba. Honnan indul a kertészeti szakma iránti rajongásod?

- Már igen fiatalon elkezdett kialakulni bennem ez a szenvedély. Középiskolában is természettudományi osztályban jártam, amiből következett, hogy az egyetemválasztásnál végül az agrármérnöki szakra esett a választásom. Az egyetemi évek alatt volt szerencsém kertészetben dolgozni, így az elméleti tudást gyakorlatba is tudtam ültetni. Mai napig hálás vagyok az akkori munkaadóimnak, akik nem féltek beavatni a szakma csínjába-bínjába. Sok mindent a mai napig kamatoztatok az ott megszerzett tudásból. Ha jobban belegondolok, akkor egészen gyerekkoromig visszavezethetem a természet szeretetét, hiszen szüleim a mai napig mezőgazdasággal foglalkoznak. Szerves részét képezte életemnek a föld megművelése, a különböző növények ismerete.

Olosz Albert, a Tesz-Vesz Garden alapítója és tulajdonosa

- Az élet úgy hozta, hogy külföldön is szerencsét próbáltál. Mi motivált mégis abban, hogy saját vállalkozást indíts útjára?

- Azt mondhatom, hogy a külföldön töltött időszak erősített meg leginkább abban az elhatározásomban, hogy szeretném elindítani a Tesz-Vesz Gardent. Megtapasztaltam, hogy mit jelent modern rabszolgamunkát végezni, mit jelent másnak termelni a profitot. Sok nehézség árán jutottam el a saját vállalkozás elindításához, és persze a mai napig van miért aggódni, de bármilyen akadály gördül az utamba mindig arra gondolok, hogy megéri itthon maradni és dolgozni.

- Mi a célod a vállalkozásoddal?

- Az egyik legfontosabb elvem megmutatni a fiataloknak, hogy itthon is meg lehet élni, és vannak lehetőségek a fejlődésre. Az én korosztályomból sokan azt az utat választják, hogy elhagyják szülőföldjüket a jobb élet reményében, pedig itthon is lehet boldogulni. A vállalkozás elindulásakor, 2020-ban még csak ketten voltunk, mára már egy egész kis csapat gyűlt össze, akikkel közösen szeretnénk szépet alkotni. A másik célom pedig az, hogy a klienseim elvárásainak maximálisan megfeleljek. Büszkén elmondhatom, hogy a munka munkát hoz, és sok eseteben egymásnak ajánlanak a klienseim. Számos helységben, úgy magánházaknál, mint közintézményeknél varázsoltuk szebbé a kerteket az elmúlt évek alatt. Egy kicsit úgy is gondoljuk mindannyian a kollégákkal, hogy egy szép kerttel nem csak a megrendelőnek, hanem az egész közösségnek is adunk valamit.

- Milyen szolgáltatások találhatóak meg a portfóliótokban?

- A kerttervezéstől a kertépítésen át a karbantartásig mindenféle munkát vállalunk. Sokan nem tudják, hogy egy igazán impozáns kert esetében milyen sokat számít a megfelelő minőségű öntözőrendszer. A kliensekkel való kommunikáció során sokszor előkerül az a tévhit miszerint csak tavasszal és ősszel lehet kerttel kapcsolatos projektbe fogni, pedig, ha automatizált öntözőrendszerrel van ellátva az adott kert, akkor igazából akár egész évben is megmaradhat az áhított szép állapot. Ezért is kezdtem el öntözőrendszerek telepítésével is foglalkozni.

- Mi jelent kihívást ebben a szakmában?

- Ebben a szakmában igazán jóban kell lenni az időjárással, hiszen ez az elsőleges környezeti hatás, amely befolyásolja a munkánkat. Igyekszünk párhuzamosan több helységben dolgozni, hogy ha például Udvarhelyen esik az eső, akkor Segesváron haladjunk a kertszépítéssel. Szükség van arra, hogy az ember mindig tudja újraterveznia  dolgokat, másként minden napra jutna valami, ami miatt idegeskedhetünk. A kihívás igazából minden napunkban benne van, hiszen ahány ház, annyi kert. Vannak kliensek, akiknek nincs elképzelése, hogy milyen kertet is szeretnének, mások a filmekben látott angolkertet szeretnék viszontlátni. Volt már kérésünk óriás sziklakert építésre vagy halastó elkészítésre is, de szerencsére könnyen vettük az akadályokat. Az egyik legnagyobb kaliberű munkánk nemrég készült el, hiszen volt szerencsénk elkészíteni a parajdi Miniolfpályát. Dósa  Venczel tulajdonos kért fel bennünket, aki szintén külföldről hazaköltöző fiatal. Úgy gondolom, hogy igazán büszkék lehetünk az ilyen kezdeményezésekre. A parajdi Minipolfpálya egyedülálló a megyében, és biztosan minden korosztály számára egy nagyszerű kikapcsolódási lehetőség. Akik szeretnék kipróbálni már e hónap közepétől megtehetik.

Parajdi Minigolfpálya

Parajdi Minigolfpálya

- Melyek a jövőbeni terveid?

- Mást nem is válaszolhatok, mint azt, hogy fejlődni szeretnék. Jellemzően Hargita megye és vonzáskörzetében tevékenykedünk, de a jövőben szeretnénk terjeszkedni. Szeretnék minél több fiatalnak munkát adni, hogy itthonmaradásra buzdítsam őket. Bízom benne, hogy különböző pályázatok lehívásának köszönhetően sikerül minden jövőre vonatkozó tervemet megvalósítanom. Érdemes követni bennünket a közösségi média felületeinken is, hiszen hamarosan online videósorozatban szeretnék szaktanácsadást biztosítani mindazok számára, akik szeretik a szépet, és fontos számukra, hogy környezetük szemetgyönyörködtető legyen. Én szeretek dolgozni, és ha a jó Isten is úgy akarja, akkor a továbbiakban is szépítem, ápolom és gondozom szülőföldem kertjeit.

Ha felkeltette érdeklődésedet a Tesz-Vesz Garden munkássága, akkor megtalálod őket itt és itt.