Rendeld házhoz a karácsonyi menüt!

TÁMOGATOTT TARTALOM

Neked is égnek áll a hajad a karácsonyi nagytakarítástól, ajándékvadászattól, na meg az ünnepi menü összeállításától? Ha minden terhet nem is tudnak levenni a válladról, a konyhában töltött perceket lényegesen lerövidítik. Ezt ígéri Székely Erika, a Family Kitchen catering vállalkozás alapítója. Neked csak annyi a dolgod, hogy megterítsd az asztalt, és ők elkészítik helyetted a teljes menüsort. Jól hangzik, ugye?

- Honnan indul a Family Kitchen története?

- A főzéshez, konyhában való ügyködéshez fűződő viszonyom egészen kisgyerekkoromba vezethető vissza. Azokban az években, amikor kistinédzser voltam, szüleim nagyon sokat dolgoztak, így egész fiatalon fel kellett találnom magam a konyhában. Emlékszem édesanyám barna füzetére, ahová lépésről lépésre leírta egy adott étel elkészítésének lépéseit. Én meg fogtam a füzetet, és igyekeztem ehetőt varázsolni az asztalra. Nem volt könnyű, hiszen arra is volt példa, hogy egyedül kellett tyúkot vágnom, viszont pontosan ezek a kihívások szerettették meg velem a főzés tudományát. Aztán felnőtt koromban, körülbelül 15 éve hobbi szinten kezdtem el hidegtálakat készíteni a családnak. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy minden családi eseményen, legyen szó karácsonyról, születésnapról, keresztelőről vagy ballagásról, az általam készített ételek kerülnek az asztalra. Szép lassan elkezdték a barátok, ismerősök is felfedezni ezt a hobbimat, így egy adott ponton már hivatalos formát is kellett adnunk a családi vállalkozásunknak.

Székely Erika, a Family Kitchen alapítója

 

- Ha már családi vállalkozás, akkor a névválasztás sem mondható véletlennek. Ki milyen szerepet tölt be a cég életében?

- Elsősorban Ervin fiammal közösen készítjük el a megrendeléseket. Gyakorlatilag azt mondhatom, hogy ő vezeti a konyhát. Benne már fiatalon felmerült, hogy szakács legyen. Mi pedig szülőként mindenben támogattuk, így Budapesten a Gundel Szakácsképzőben szerzett diplomát. Rengeteg tapasztalatot és a modern technológiák tárházát hozta haza, és mai napig hozzájárul a vállalkozás fejlődéséhez. Ösztöndíjjal Olaszországban is kamatoztatta tudását, és pontosan amiatt, hogy több helyen is megfordult a világban, olyan újszerű meglátásai vannak, amelyek mindig segítenek feldobni egy-egy hagyományos ételt. Az ő menyasszonya, Katica is nagy segítség számunkra, hiszen rendszeresen sürög-forog a konyhán. Nagyobbik fiam, Lehel és felesége, Katika az adminisztrációban és a marketingben segít nekünk. Igazából minden kérdést közösen vitatunk meg, és adunk egymás véleményére. A névválasztásunkkal is azt szerettük volna sugallni, hogy mi egy családi vállalkozás vagyunk, akik szeretnék a nagyanyáink ízes ételeit visszahozni a mindennapokba, ezáltal is adva egy kis pluszt ebbe a felgyorsult világba.

Anya és fia, Erika és Ervin

 

- Hidegtálkészítéssel kezdődött a főzés iránti szenvedély. Mely termékek találhatóak meg jelenleg a portfóliótokban?

- Mai napig is nagy kedvencek a különböző hidegtáljaink. Például tavaly, a karácsonyi időszakban 300 személynek készítettünk hidegtálat. De nehéz a sorrendet felállítani a meleg ételeink között is, hiszen a töltelékes káposztától, a különböző sülteken át, a fazakas ételekig, levesekig minden megtalálható kínálatunkban. A töltelékes káposzta receptünk véleményem szerint kimagasló. Ezt a receptet anyukám és anyósom receptjeiből ötvöztük, majd hozzátettük a saját elképzeléseinket is. Tehát, ha azt mondom, hogy családi vállalkozás, akkor azt tényleg úgy kell érteni, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe. A férjem például a kiszállításban segít, de ha szükség van segítő kezekre a tűzhely körül, akkor kérdés nélkül számíthatunk rá.

Számunkra az a legfontosabb, hogy a lehető legegészségesebb alapanyagokból állítsuk elő az ételeket, és egy olyan ízvilágot tudjunk nyújtani, ami visszarepíti a vendégünket nagymamáink korába, amikor még volt íze az ételnek. Nem használunk adalékanyagokat, ízfokozókat. Például a hidegtálakon nem található semmiféle felvágott sem, mindent saját kezűleg sütünk, párolunk, ami felkerül rájuk. A másik különlegességünk a tálalásban rejlik. Bevallom, hogy nekem ez a kedvenc részem. Ha lenne elég időm, akkor akár napokig is képes lennék csak a díszítéssel foglalkozni. Ervin tanácsára például most már mikrozöldeket is használunk, vagy különböző tésztákból készített leveleket díszítés gyanánt. Ezek apróságok, de fel tudják dobni az ünnepi asztal ékét, az ételt. Az, hogy gondolunk a különböző ételintoleranciákban szenvedő kliensekre egy természetes dolog. Sőt, most már lehetőséget biztosítunk arra is, hogy például cégek esetében, ahová napi menüt viszünk, a tárolóedények visszakerüljenek hozzánk. Így a műanyag mellőzésével teszünk a környezetvédelemért is.

„Tavaly, a karácsonyi időszakban 300 személynek készítettünk hidegtálat az ünnepi időszakban”

 

- Mi a helyzet a desszertekkel?

- Természetesen gondolunk az édesszájú vásárlókra is, éppen ezért minden napi menü mellé jár a desszert. Ezeket a termékeket ugyanúgy rendezvényekre is elkészítjük. Kínálatunkban megtalálható a Pavlova, a Panna cotta, a Jamie Oliver féle Almás tészta, az Amerikai palacsinta, de nagy specialitásunk a Joghurtos-erdeigyümölcsös torta is.

Jamie Oliver féle almás tészta

 

- Honnan szerzitek be az alapanyagokat?

- A hústermékeink nagy részét farmokról szerezzük be, tehát aki tőlünk kacsa vagy tyúk sültet választ, az biztos lehet benne, hogy ellenőrzött helyről, háztájiból falatozik. Ezen kívül a tésztaételeinkhez mi magunk készítjük el a laskát. Igyekszünk mindig szezonális alapanyagokkal dolgozni, és piacokról beszerezni a zöldségeket, gyümölcsöket.

Székely Ervin

- Csak egy ételt ehetnél életed végéig. Melyik lenne az?

- Nehéz a döntés, de azt hiszem a Veronai csirkemell lenne steak krumplival és Coleslaw salátával. Ez az étel attól különleges, hogy meg van töltve apróra reszelt zöldségekkel, sajttal és füstölt csülökkel. Igaz, hogy lassú tűzön lesz az igazi, de addig legalább feltekerhetek néhány töltelékes káposztát. Bevallom, ez lett az egyik kedvenc tevékenységem.

 

- Ha valaki szeretne könnyíteni a saját életén, és az ünnepekre a Family Kitchen szolgáltatását választaná, akkor mit kell tudnia a rendelési folyamatról?

- Idén december 20-ig tudunk rendeléseket felvenni. Érdemes figyelembe venni, hogy elsődlegesen Marosvásárhelyen és a környező falvakban tudjuk vállalni a kiszállítást, viszont nagyobb rendelések esetén más helységekben is megoldható. Többféle hidegtál-variációval készülünk, érdemes figyelemmel követni Facebook-oldalunkat, ahol folyamatosan közzétesszük az újdonságainkat. Ami egy külön plusz szolgáltatás, hogy minden hidegtálunk mellé ajándékba kétféle saláta közül lehet választani, így már valóban teljes lesz az ünnepi asztal. Meleg ételkínálatunkból idén sem hiányozhat például a konfitált kacsacomb, de egyéni igényeknek megfelelően is készítünk finomságokat. Az a célunk, hogy ne csak ételt, hanem értéket is adhassunk az ünnephez.

 

Kíváncsi vagy, hogy milyen finom falatokat készít a Family Kitchen? Kattints Facebook-oldalukra, hogy ne maradj le az újdonságokról!