Illemkalandok A tökéletes vendég

Még a karácsony előtti készülődés ihlette ezt az írást, de nem csak ünnepekre korlátozódik. Jellemzően, ha vendéget várunk, úrrá lesz rajtunk egyfajta megfelelési kényszer, amit én nem értek. Elvégre hozzánk közel álló embereket látunk vendégül, nem a Michelin-csillag zsűribizottságát. S nem is kell főzésben legyőzni senkit, nem a Konyhafőnökben vagyunk. Tudom, attól, hogy ezt leírtam, még nem lesz jobb. Ezért szól ez az írás a másik oldalnak, a vendégnek.
Hirdetés

Lássuk, milyen a tökéletes vendég!

1. Visszajelez

Minden meghívás egy meghívóval történik, amely lehet szóban vagy írásban, de bárhogy is kapod, illik visszajelezni, és azt is illik közölni, hogy a hívott időpontra oda tudsz érni, vagy sem.

2. Pontos

Ha már visszajeleztél, hogy odaérsz, ne késs! Nincs annál rosszabb, mint amikor a háziasszony tűkön ülve várja a vendégeket, akik nem érkeznek. Ami ennél is rosszabb, ha több embert várakoztatsz, akiknek viszont sikerült időben odaérniük.

3. „Julcsit is hoztam, remélem, nem baj”

De baj. Ha neked szól a meghívás, ne vigyél magaddal még valakit. Még barátot/barátnőt/közeli rokont se. Vagy jelezd időben, ha erre készülsz, hogy a háziak tudjanak felkészülni egy új ember érkezésére.

4. A cipőkérdés

Ha azt mondják, hogy nem kell levenni a cipőt, nem kell levenni a cipőt. A fontos eseményeken senki nem akar zokniban/harisnyában, netán meztelen lábbal ülni. De ilyenkor még papucsban sem. Ezt a háziak is tudják, ezért mondják, hogy ne vedd le a cipőd. A váltócipő ilyenkor jó megoldás lehet.

Hirdetés

5. Ajándékozz!

Minden meghívást illik egy aprósággal megköszönni. Ha egyszerű látogatásról van szó, akkor is illik virágot vinni a háziasszonynak, bort a ház urának. Ha nagyobb esemény/évforduló van, kötelező az ajándék, ha ünnepi vacsora, akkor illik valami harapnivalót vinni. Itt a meghívóhoz is szólok: ha a vendég elfogyasztandó figyelmességet hoz, azt minden esetben az asztalra kell tenni, hogy más is megkóstolhassa. 

6. Nem értékel

Ha sótlan, sózd meg, ha nem szereted, ne szedj belőle, ha ettél már jobbat, akkor se tedd szóvá. Tudom, hogy ez nem gyakori jelenség, de friss háziasszonyok azért még bele-belefutnak egy-egy nagyszájú rokon kiértékelőjébe. Nagyon kellemetlen.

7. Beszédtémák

Összeszokott társaságokban ez már nem tényező, de ha új ember is érkezik az alkalomra, vele is illik társalogni. Ilyenkor korlátozódjunk az általános témákra, sem vallási, sem politikai, sem intim vagy magánéleti témákat ne feszegessünk. Aki egyedül érkezett, attól ne kérdezzük meg, hogy mikor teríthetünk plusz egy személynek, aki végre hozott valakit, attól ne kérdezzük meg, hogy mikor házasodnak össze, ha összeházasodtak, ne kérdezzük, hogy mikor jön a gyerek, ha már van gyerek, ne kérdezzük, hogy mikorra tervezik a másodikat… Szóval legyünk diszkrétek. Akik akarnak, beszélni fognak minderről anélkül, hogy kérdezgetnénk.

Annyira nem nehéz, ugye?

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés