ARCHÍV A napszemüveg öltöztet – de melyik az előnyösebb?

Csakúgy mint egy tűzpiros rúzs vagy egy igazán elegáns ruha, egy jól választott napszemüveg is öltöztet. No de melyek azok a tényezők, amelyeket jó tudnunk, ha olyan napszemüveget szeretnénk, ami kiemeli az arcunk formáját? (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg).

Ha napszemüveg-választásról van szó, van néhány jól bevált tanács, amit érdemes megfogadni: a nagy divatmárkák óriás napszemüvegei csak egy nagyon kis rétegnek állnak jól, és csak azért semmiképp ne vásároljunk ilyent, mert most éppen ez a trendi. És itt el is jutunk az első tényhez: ha az arcformánknak megfelelő napszemüveget szeretnénk választani, felejtsük el a divatot. A retro azonban mindig jó választás!

Szín és forma: szívesen

Nem állítunk újdonságot, ha azt mondjuk, hogy a fekete napszemüveg a legnépszerűbb választás, az egyik legkedveltebb forma pedig az „aviator” stílus, amit nők és férfiak egyaránt előszeretettel hordanak. Tény azonban az, hogy a fekete napszemüveg – bár elegáns, mégis – a legtöbb embernek öregíti az arcát. Az „aviátor” avagy pilóta stílus Tom Cruise-nak áll a legjobban, ebben talán egyetérthetünk, de minden szív alakú archoz tökéletesen passzol. Ugyanis a pilóta napszemüveg lekerekített vonalai és sportos, lefelé szélesedő megjelenése hosszabbnak mutatja az arcot, kiegyenlíti a széles homlok és a keskeny áll közötti eltérést. A szív alakú archoz egyébként nagyon jól talál a macskaszem avagy „cat eye” stílus is, ahogyan a kerek forma is. Itt is jó tanács, hogy a sötét hajhoz inkább sötét árnyalatú lencsét, míg a világos hajhoz világosabb vagy színes lencsét válasszunk. Vörös hajhoz kifejezetten jól fog passzolni a barna lencse. 

Szögletesre ovális, oválisra pilóta

Szögletes archoz ovális, íves forma illik. A kemény vonalakat, mint a széles homlok és az erőteljes állkapocs egy négyzetes és geometrikus formájú modell csak még jobban kiemeli, így ezeket mindenképp kerülni kell ebben az esetben. Egy ideje különösen divatosnak számítanak a retro stílusú, kerek napszemüvegek, ezek különösen jó választásnak bizonyulhatnak.

Az ovális alakú arc kissé hosszabb az alsó felében, az állkapocs pedig lekerekített, így ehhez is a pilóta stílus illik a legjobban. Emellett, ehhez az arcformához szinte bármilyen napszemüveget választhatunk, az egyetlen, amire vigyázzunk, hogy ne viseljünk túl széles fazont!

Kerekre szögletes, téglalapra oversize

A kerek arcot szögletes keretekkel emeljük ki. Egy ívektől mentes, téglalap alakú napszemüveg a kerek archoz illik a leginkább, mert karakteres vonalakat ad a lágy vonásoknak. A Ray-Ban örök klasszikusa, a Wayfarer fazon például kimondottan jól áll, de egy kis izgalomért ki lehet próbálni a sokszögű modelleket is, hiszen azok is találnak a kerek arcformához. Ugyancsak ehhez az arcformához ajánlott a D alakú, egyenes szélű fazon is. A 70-es évek kerek lencséi azonban egyenesen tiltólistásak, a nagyon széles napszemüvegekkel együtt.

A téglalap arcformát oversize kerettel szélesíthetjük: különösen előnyösek a nagyméretű, oversize szemüvegkeretek, például a cat eye típus, mert az arc középpontjára irányítják a figyelmet, egyensúlyt teremtve a vonásoknak. 

A méret is számít

Ugyanakkor az arcforma mellett az sem mindegy, mennyire illik ránk a modell. Ha nagyon széles a szemüveg vagy éppen nagyon keskeny a szélesebb homlokcsontunkhoz, akkor nem érdemes azt a modellt választani, mert kényelmetlen lesz. Hiába áll jól, ha nyomja a homlokunkat vagy éppen az első mozdulatnál leesik rólunk. Ugyanígy, fontos dönteni a lencse sötétségéről is. Ennél ajánlott figyelembe venni, hogy mennyire vagyunk érzékenyek a fényre: általában a világos színű szemek sokkal szenzitívebbek, mint a sötétek. Ha szabadtéren hunyorítunk, az nemcsak a szemünknek árt, de hosszú távon sok-sok ráncot is eredményez, ezért a nagyon érzékeny szeműeknek a jó nagy, kellően sötét (3-as típusú), akár fekete lencsék javasoltak.

Fotó: Shutterstock

korábban írtuk

Egyedi vagy csicsás? – Öt plusz egy aranyszabály a bizsukról
Egyedi vagy csicsás? – Öt plusz egy aranyszabály a bizsukról

Az ékszer feldobhat vagy elronthat egy szettet: kérdés, hogyan és milyent viselünk? Az öltözködési etikett számtalan szabálya kitér az ékszer- és kiegészítő viselésre, de ezek egy része ma már elavult. Igen, lehet aranyat és ezüstöt egyszerre hordani, és több gyűrű is sikkes! Mutatjuk hogyan. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)