A rakott, a mintás és a maxi: földig érő rokolyák ARCHÍV

Ápol és eltakar: igaz ez a bő, földig érő ruhára vagy szoknyára. Kényelmes, ez sem elhanyagolandó szempont. Nagyon nem mindegy azonban, hogy ki, hová és hogyan viseli… Mutatjuk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. márciusi lapszámában jelent meg.)

Előbb a midi hosszú darabokkal kezdődött néhány éve, aztán tavalyelőtt már mindenhol (is) maxi ruhákat és szoknyákat lehetett látni, így kijelenthetjük: a földig érő darabok egyelőre nem mennek sehová. Alapvetően úgy gondolnánk, hogy könnyű viseletről van szó, ellenben vannak ennek is buktatói: nem minden alakon mutat jól minden hosszú szoknya vagy ruha. 

A rakott

Rendkívül trükkös a rakott szoknya, és nem feltétlenül csak a mosás és vasalás szempontjából. A sűrűn rakott, boka alá érő darabok optikailag hosszítják a lábakat, ha könnyű, lenge anyagból készültek.

Ellenben a szélesen rakott és vastag anyagú szoknyával például alacsonyabb lányoknak nem érdemes próbálkozni. Rakott szoknyából ezért inkább sifon vagy szatén darabot válasszunk, de figyeljünk oda: ne legyen áttetsző. 

Az arányokról

A bő szabású hosszú szoknyához szűkebb felső illik, így nem veszünk el az anyagtengerben. Lehet az a ma divatos crop-top, azaz haspóló (főként, ha magasított derekú a szoknyánk), vagy egy, a szoknya dereka alá szépen besimuló body.

A hosszú szoknyát gyorsan elegáns viseletté varázsolhatjuk, ha inget veszünk mellé: Emma Watson brit színésznő például ilyen szettben jelent meg az angol királynő fogadásán. Ugyanígy az elegánsabb szoknya rögtön hétköznapi viseletté válik, ha farmer inget vagy egyszerű fehér pólót veszünk fel mellé. 

A virágos vagy mintás

Dobjuk fel a ruhatárunkat egy mintás hosszú ruhával vagy szoknyával! Arra azonban érdemes itt figyelni, hogy az apró, diszkrét minta optikailag nyújtja a testet, ellenben a nagy, színes mintákkal pont az ellenkező hatást érjük el.

A szett összeállításakor pedig tartsuk szem előtt, hogy a mintás darabhoz egyszerű, egyszínű felsőt és lábbelit válasszunk!

Maxit télen-nyáron

A hosszú szoknya, ruha nagy előnye, hogy könnyedén hordhatjuk hűvösebb időben is. A tüll vagy rakott szoknyához társíthatunk egyszínű garbót és szabott zakót.

Vastag, kötött pulóverrel is megy a ruha és a szoknya: ha a szoknya mellett döntünk, akkor a pulóver elülső részét félig tűrjük bele a szoknya derekába, így hangsúlyozva a derekunk vonalát.Ruha esetében remek trükk, ha derekunkra övet teszünk (a ruhára kerüljön az öv, hogy rásimuljon a derekunkra), a vastag felső első részét pedig az övbe tűrjük bele. 

Maxi ruhához, szoknyához télen viselhetünk magas szárú, magas sarkú csizmát, de érdekes kontrasztot érünk el, ha tegyük fel egy elegáns szatén vagy tüll darabhoz bakancsot társítunk. 

A hasíték

Érdekes adaléka a maxi daraboknak, ha egyik oldalon a szoknyarész fel van hasítva – mindamellett, hogy így lépni is könnyebb benne. Az ilyen darabokat például az alacsonyabb nőknek ajánljuk: a hasítéknak köszönhetően hosszabbnak tűnnek a lábak, az altest. 

A felhasított maxi szoknya és ruha esetében arra is érdemes figyelni, hogy mennyit villantunk a lábunkból: a felső combot is láttató darabokat hétköznap vagy a strandon hordjuk, de a csupán térd fölé kivágott szoknya, ruha elegáns, alkalmi viselet is. 

Ha igazán merészek lennénk…

Izgalmas és figyelemfelkeltő például egy műbőr vagy farmer anyagból készült hosszú szoknya: itt arra érdemes figyelni, hogy már eleve beszédes a maxi darab, ezért a kiegészítők visszafogottabbak legyenek. Ugyanakkor érdekes a hátul egészen hosszú, elöl menedékesen hosszuló szoknyafazon vagy az átkötős darabok is, főként ha a lábainkat is kivillantanánk. 

Mit vegyünk fel hozzá?

A legjobban összeállított maxi szettet is teljesen elronthatja egy rosszul megválasztott kabát, felső vagy zakó. Két járható út áll előttünk: vagy egészen rövid dzseki mellett döntünk, vagy hosszú kabátot választunk.

Utóbbi esetben viszont figyeljünk arra, hogy a kabát ne legyen hosszabb, mint a szoknya hossza, de sokkal rövidebb se: a legideálisabb, ha a szoknya bokáig, a kabát pedig már boka fölé ér.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Színekkel az önazonosság felé
Színekkel az önazonosság felé

Van néhány írott vagy íratlan praktika, amelyre sokan esküsznek: például, hogy fehér színt viselni a legjobb választás egy nehezebb éjszaka után, vagy, hogy a fekete szín öregít. De valóban érvényes mindenkire? A színeknek hatalmas az ereje, de hogy kiből melyik szín hozza ki a legtöbbet, nem húzható egyetlen mintára.