ARCHÍV Békés rönkház a Dél-hegy lábánál

Bemutatóháznak épült, otthon lett belőle. A gyergyóújfalusi pár nem csupán építi a rönkházakat, de maga is abban lakik, két részben épült otthonában a nyers fa dominál. Rönklépcső és rönk szófa, rönkfogas és ágyak, sok napsütés, csipetnyi kreativitással – egy fiatalos, de meghitt, egyedi és sugárzóan pozitív családi házba kopogtattunk. (Cikkünk a 2017-es Nőileg magazin szeptemberi számában jelent meg.)

Három kutya és öt mindenre elszánt macska őrzi a szomorúfűz árnyékában épült gyergyóújfalusi házat. Gáll Endre, a házigazda nincs itthon, párja, az első gyermekét váró Szegedi Panni mutatja meg saját tervezésű otthonukat. „Több szakaszban épült a ház, egészen a közelmúltig külön is funkcionáltak: a rönkrész iroda volt, 7–8 éve épült bemutatóháznak. Három éve épült hozzá a másik része, az sajnos nem fából, mert az új rönköt nem lehet hozzáilleszteni a régihez” – magyarázza fiatal vendéglátónk.

Kedves nappali-étkezőbe érkezünk, rönk szófán foglalunk helyet, rönklépcső alatt, rönkfogasra akasztjuk a táskánkat. Mind a házigazda saját tervezése. A természetes fa színei mellett mindegyre felvillan egy foltnyi vidám napsárga, némi reménykeltő zöld a szobában. A járólap nem csempe, természetes kővel van kirakva a lépcső aljában, s a vendégszobában is szárhegyi csempén pihen a lábunk. A mai igényeknek megfelelően, próbálták nem szétszabdalni a tereket – mutatja Panni a nappali-ebédlőt. Felettünk a hálószoba, a rönkrész fölött fürdő- és könyvtárszoba, utóbbi hamarosan gyerekszobává alakul. Lent balra, a farészben vendégszoba fürdővel, a nappali jobbján pedig garázs és kis iroda – és be is jártuk a házat.

Díszes, régi komód fölött Székelyudvarhely központját ábrázoló, kedves grafikán akad meg a szemünk. Panni zetelaki, de Udvarhelyre járt iskolába. A házban található grafikák és szobrok zöme képzőművész nővére, Szegedi Emőke keze munkája. De a háziak kreativitását dicséri egy milánói házat idéző, ablakot formáló dekoráció is: mediterrán kőből van kirakva. A konyhában sincs csempe, üveglap védi a falat a vizes részeken, annak festett része is Szegedi Emőke alkotása.

„A belső fele van megfestve az üvegnek, hogy könnyen lehessen tisztítani, ha megunjuk, vagy például idővel változnak a lakberendezési trendek, lecsavarozzuk, és más mintát teszünk az üveg hátára” – magyarázza Panni. A saját készítésű kiegészítőknek azonban koránt sincs végük: félbevágott üvegek szolgálnak csillár gyanánt, másutt merített papíros lámpaernyők mutatják, hogy az itt élők szeretik az egyedi kiegészítőket, a csináld magad tárgyakat.

Az emeleti fürdőszoba előtt műgyanta burkolat kényezteti a szemet s a lábat. Örülünk, hogy lehúztuk a cipőnk, hogy mezítláb érezhessük a sima felületet, annak mintáját is Panni nővére készítette, mint ahogyan az előszobai malacos grafikákat. „Kicsit félresikerült a műgyanta” – szabadkozik vendéglátónk, de a kiszivárgó vizet idéző burkolat mindenképp egyedi, kellemesen hat szemnek-talpnak.

 

A rönk uralja a könyvtárszobát és a hálót is, de mindenhol ránk nevet valami sárga. Az ágyak is a házigazda munkái, egy-két régi bútordarabot kivéve, szinte minden nyers fa. Beépített szekrények rejtik a ruhákat, minden oldalról fény fürdeti a hálószobát, az előszobában látott malacok visszaköszönnek itt, kis szobrok és domborművek harmóniája töri meg a fa dominanciáját.

Kapcsolódó

  Az emeleti fürdőszobára a legbüszkébb a fiatal kismama, mint mondja, annak tervezése és kialakítása külön öröm volt számára. Csempének nyoma sincs itt sem, helyette természetes kő a fali burkolat, a kagylót istállóból bontott fa szekrény tartja, s ugyanilyen a tükör kerete is. „Az előszobai grafikák egy régi ablakkeretben vannak, Endre nagymamájának a házából való” – mutatja a régiségek új életét vendéglátónk.

  A teraszt, míg nem veszélyes a gyerekre nézve, egyelőre nem korlátozzák, szellősebb így, szabadabb – magyarázza Panni. A szomszédban egy rönkház épül éppen, nem messze a Dél-hegy erdői, tiszta időben szinte az egész Gyergyói-medence látszik. Rönkön elhelyezett lapos kő a kávézóasztal, Bözödújfaluból való – teszi hozzá a ház asszonya.

  A lépcsőházban tekerőpataki márványkövek sorakoznak, a cipőtartót régi, műhelyi szekrényből hasznosították újra. Az iroda fala – lévén, hogy fával dolgoznak – azzal van kirakva. Panni kínai–angol szakot végzett, így nem meglepő, hogy egy stilizált kínai karakter díszíti a falat. A lakás minden szegletében van valami régi, valami új, valami természetes és valami kreatív, valami egyedi, valami helyi, valami pozitív.

  Itt még korlátlanul, szabadon

  A mézeskalács házra emlékeztető aprócska épületben szaunát alakítottak ki, előtte ráérősen napozó macskahad s szív alakú kő mutatja: ebben az otthonban valami békés, természetközeli harmónia lakik.

  Fotó: Csedő Attila