ARCHÍV CrossFit: wellnessből fitnesz

A CrossFit 2000-ben indult hódító útjára Amerikában. Kitalálói mozgásfilozófiának nevezik, mert ezzel a sporttal nemcsak a testet, a lelket is formáljuk. Jelenleg nincs ennél összetettebb, átfogóbb mozgásforma – állítják rajongói, akik egyre többen vannak Erdélyben is. Kőkemény, ezt a kézdivásárhelyi edző, Ferencz Tamás sem titkolja. Ám ha rászánjuk magunkat, hogy kipróbáljuk, biztosan nagy adag endorfinnal gazdagabban megyünk haza a tréningről. Erről mesélt nekünk az egyedüli erdélyi magyar CrossFit-tréner. (Cikkünk a 2016-os Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)

Mi is tulajdonképpen a CrossFit, és hogyan kerültél kapcsolatba vele?

A CrossFit rendszer kitalálói, Greg Glossman és Lauren Jenai hosszú éveket töltöttek el az edzésprogramok kifejlesztésével. Szakszerűen csak Amerikában lehet elsajátítani a sportágat, ezért odautaztam, hogy megtanuljam, majd hazahozzam az ott szerzett tudásomat. A CrossFit folyamatosan variált funkcionális edzés magas intenzitáson. Titka az ismétlésszámban, a súlyok megfelelő használatában és a gyakorlatok változatosságában rejlik. Kilenc alapgyakorlata van, amelyek megfelelő gyakorlása nélkül semmit nem ér egy edzés. Nem könnyű edzésforma, minimum két-három hónap kell, hogy átlásd. Csoportos edzéseink vannak, ami azért jó, mert egyik a másikat motiválja. Van, aki fogyni akar, van, aki erősödni, izmosodni. Nálunk mindezt egy csomagban lehet megkapni. Itt nincs olyan, hogy csak fogyni akarok, s akkor egyféle gyakorlatot csinálok.

Garantálom, hogy aki elszántan, odafigyelve csinálja végig a gyakorlatokat, hónapról hónapra ér el fejlődést.

Nekem az a lényeg, hogy a kliens elfáradjon, meglepődjön azon, hogy mire képes. Nálam mindenki megtanul kötélre mászni, súlyt emelni. Sokan gondolják, hogy ezekre nincs szükség, holott pont ezek azok a gyakorlatok, amelyeket mindennap végzünk. Azt kéne elérnie mindenkinek, hogy a wellnessről fitneszre váltson. Tudom, ezért keményen meg kell dolgozni.

Mire van szükség ahhoz, hogy valakiből jó CrossFit-atléta váljon?

A CrossFit egy életforma, nem egy három hónapos diéta vagy fogyókúra. Az edzéseken nemcsak fizikailag, hanem pszichikailag is részt kell venni, mert rengeteg technikát meg kell értenünk ahhoz, hogy ne okozzunk magunkban kárt. A kilenc alapgyakorlatot tökéletesre kell fejleszteni. A kilenc alapgyakorlat: guggoló család (air squat, front squat, over head squat), press család (press, push press, push jerk), deadlift család (dead lift, sumo deadlift high pull, medball clean). Ha ezeket a kliens megértette, van mire epíteni. 

Mindegyik egyszerűnek tűnő gyakorlat, de rosszul ítéljük meg. Én harmincévesen tudtam meg, hogy nem tudok helyesen guggolni. Nem is beszélve a többi technikás gyakorlatról, amelyeket az olimpiai emeléseknél használnak (clean and jerk, snatch), ezeket évekig kell gyakorolni, hogy összeálljon.

Milyen sportágakból tevődik össze?

Metcon (kardió), gimnasztika és súlyemelés. A kardió kategóriába tartozik minden, amit magas intenzitáson végzünk, és ami megemeli a pulzusunkat.

Miért van szükség a gimnasztikára ebben a sportban?

Mielőtt elkezdenénk szabad súlyokkal edzeni, meg kell tanulnunk kontrollálni a saját testünket. Amíg nem vagyunk képesek a helyes guggolásra, húzódzkodásra, fekvőtámaszra, féllábas guggolásra, addig nem vagyunk a testünk urai.

– A súlyemelésről is van tévhit bőven.

Tévhit, hogy tönkreteszi az ízületeket. A súlyemelésre szükségünk van! Ettől kapja a szervezet a hormonális visszajelzést, segít az izomzat és a csontozat fejlődésében, a férfiaknál a tesztoszterontermelésben. Természetesnek vesszük felemelni a kisgyerekünket, simán átköltöztetjük a tévét a másik asztalra, és hazacipeljük a bevásárolt élelmiszert. S biztos vagyok benne, hogy a sok emelgetéstől mindenki érezte már, hogy szakad szét a háta. Nem lenne jobb tehát, ha egy edző kijavítaná ezeket a gyakorlatokat?

– Kiknek ajánlod?

Mindenkinek. Iskolában kezdeném el tanítani. Kevés tanár figyel arra, hogy megtanítsa a gyermeknek a helyes gugolást, huzódzkodást, fekvőtámaszt, súlyemelést. Ezért sok a púpos, fájó derekú és -térdű gyerek. A fiatal korosztálynál a mozgás elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez.

A középkorúaknak azért ajánlom, mert ők is szeretnének elégedettek lenni önmagukkal, szükségük van arra, hogy sikerélményük legyen. Az idősebbeknél önmaguk fenntartásáért fontos.

Ha a kényelem és a lustaság eluralkodik az embereken, azzal együtt jár az izomsorvadás, a gyengébb csontozat, a túlsúly és egyéb betegségek, amelyek mind ágyba kényszeríthetik az embert. Innentől egyenes út vezet a korai elhalálozáshoz. Durvának hangzik, de sajnos ez a valóság. Meg kell értenünk, hogy a mozgás az életünk része kell hogy legyen, mert csak ez tart életben.

– Kinek nem ajánlod?

Nincs olyan ember, akinek nem ajánlanám. Mindenki képes rá.

Ferencz Tamás okleveles CrossFit-tréner az egyedüli erdélyi magyar edző ebben a sportágban. Legjobb eredménye országos versenyen elért második helyezés. Néha Csíkszeredában is tart edzéseket. Ha erdélyi magyarokat keresünk a CrossFit „éremtáblázatán”, hamar felugrik Böjte Barna neve, aki Sárpatakról származik, és elismert, eredményes CrossFit-atléta. Az országban összesen kilenc CrossFit-kirendeltség van: négy Bukarestben, három Kolozsváron, egy Marosvásárhelyen és egy Temesváron.

Edzettem már együtt terhes nővel, fogyatékkal élő, cukorbeteg, rákkal küzdő emberekkel is, akik nagyon jó eredményeket értek el ezzel a sporttal. Jól felépített edzésprogrammal minden elérhető. A cukorbetegeknél, mivel nagy intenzitású edzésről van szó, azt érjük el, hogy az inzulinszint normalizálódjon, így a beteg akár napi egy adag inzulint spórolhat meg.

A szellemi fogyatékosokkal élő vagy depressziósoknál stresszoldó hatása van. Volt kismama kliensem is, akivel a terhessége alatt is edzettünk.

Ha egy edző tisztában van azzal, hogy a terhesség három fázisában mit lehet és mit nem lehet kérni a kismamától, akkor nem látom akadályát az edzéseknek. Izgalmas kilenc hónap volt mindkettőnk számára. A mozgás bármilyen formáját nagyon ajánlom a kismamáknak, természetesen helyes felügyelet alatt.

– Hogyan képzeljünk el egy edzésprogramot?

Este lefekszem, és megálmodom. (nevet) Mivel funkcionális edzés, úgy próbálom kialakítani, hogy két egyforma edzésterv ne legyen. Mi nem specializálódunk, mert a rutin ellenség! Megvan egy heti program, ebben váltakozik a súlyemelés, a gimnasztika és a kardió (metcon). A programozás elég komplikált rendszer, teljesen én sem látom át, még szükségem lesz egy kis időre, hogy a tévedéseim kiküszöböljem.

A gyakorlatok neve univerzális, hogy mindenhol a világon értsék, lefordíthatnám magyarra, de nem adja vissza a teljes jelentést. Ez ezért lényeges, mert ha egy külföldi jön hozzánk, érti a napi programot, ha az én kliensem megy el külföldre, ő is érteni fogja a napi edzéstervet.

– Te hol találkoztál vele?

– Négy-öt éve a YouTube-on láttam egy videót, akkor nem fogott meg. Most fogom a fejem, hogy milyen eredményeim lehetnének, ha azt az öt évet nem fecsérlem el. New Yorkban, Manhattanben találtam egy kis klubot, ott három hónap alatt tettem le a vizsgát.

Úgy érzem, nem csak edzésformát, hanem közösséget is építesz.

A CrossFit a legfontosabb elemének a közösséget tartja, ezért az edzések mellett tartunk szabadidős programokat is. Nagyon jó a közösségünk, baráti a kapcsolatunk, de a szabályzatot mindenkinek be kell tartania. Ha valaki először jön, azt kérem tőle, mutatkozzon be. Szúrópróba-szerűen kérdezem meg a csoporttagok nevét, s ha valaki nem tudja a másikét, büntetés jár érte. Nálunk a büntetés a burpee, egy nehéz, kellemetlen gyakorlat. De így tanul az ember.

Kevés idő alatt nagyszerű eredményeket értek el csapatoddal.

A kemény mag 12 hónap alatt fejlődött ide. Az első verseny, amin részt vettünk, egy csapatverseny volt Bukarestben, akkor három hónapja edzettünk együtt. Gyakorlott atlétákkal mérettük meg magunkat, harmadikok lettünk, és volt egy különdíjasunk is, egy mindössze 15 éves lány. Bukarestben nehezen hittek nekem, hogy én nyolc hónapos edzőként, a tanítványaim három hónaposként ilyen eredményeket érnek el.

Mi az, amit el szeretnél érni ebben a sportban?

Még szeretnék pár évig versenyezni, pedig 32 évesen már öregedem ki ebből. A Masters kategóriában akarok majd jól teljesíteni, oda még van időm felkészülni. Emellett még képezném magam.

Fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó