Egyre följebb teszik a mércét Aradon

Szeretik a színházat, ezért sajátot alapítottak szülővárosukban. A partiumi település egykoron a vidéki színjátszás egyik fellegvárának számított, de 1948-tól magyar társulat nélkül maradt, míg nem jött Tapasztó Ernő és Gujdár Gabriella, akik megálmodták az Aradi Kamaraszínházat. 2007-ben indították újra a magyar évadot, számos magyarországi produkciót tűznek műsorra, saját előadásaik pedig sikeresek a hazai és magyarországi fesztiválokon. Óriási az érdeklődés, a bérleteket pár nap alatt elkapkodják a színházkedvelő aradiak.

Szeretik a színházat, ezért sajátot alapítottak szülővárosukban. A partiumi település egykoron a vidéki színjátszás egyik fellegvárának számított, de 1948-tól magyar társulat nélkül maradt, míg nem jött Tapasztó Ernő és Gujdár Gabriella, akik megálmodták az Aradi Kamaraszínházat. 2007-ben indították újra a magyar évadot, számos magyarországi produkciót tűznek műsorra, saját előadásaik pedig sikeresek a hazai és magyarországi fesztiválokon. Óriási az érdeklődés, a bérleteket pár nap alatt elkapkodják a színházkedvelő aradiak.

Nagy figyelemmel követem az előadásokat, az Aradi Kamaraszínház csaknem tízéves megalapítása óta. A város élhetőbb, szerethetőbb lett általa. Erről tanúskodnak a nézők nyilatkozatai is. „Ügyesek, akik szervezik ezt, és örülünk, hogy mi, magyarok összejöhetünk kulturális szinten is” – véli Diel Róbert, kedvese, Julinszki Gyöngyvér pedig azonnal hozzáteszi: „Egyre színvonalasabbnak tűnik nekem, az évadok évről évre egyre jobbak.” Még az örök vetélytársnak számító Temesvárról is érkeznek nézők Aradra. Hernádi Judit és Kern András vendégjátéka után Fazakas Csaba temesvári református esperes mondta: „Nagyon örülök, hogy az aradiak sok híres művészt is meghívnak Magyarországról. Temesváron például hiányoljuk, hogy nem láthatunk ilyen vendégelőadásokat.”

 

Harsányi Attila színművész

Az Aradi Kamaraszínház ugyanis azzal hozott újat az aradi magyar kultúrába, hogy közismert magyarországi előadókat hív meg. Ilyenkor zsúfolásig megtelik a nagyszínház csaknem 400 férőhelyes terme. Kulka János, Mácsai Pál, Alföldi Róbert vagy Trill Zsolt nem a televízió képernyőjéről, hanem a színpadról ismert arcok Aradon. Emellett egyáltalán nem elhanyagolhatók a provokatív, újszerű, önálló produkciók sem. Kitörölhetetlen érzést váltott ki sokakból az első, emblematikus előadás, Alina Nelega kortárs román szerző drámája, a Rudolf Hess tízparancsolata. Rendezője Tapasztó Ernő, a címszerepet pedig Harsányi Attila színművész alakította zseniálisan. Attila az aradi társulat egyik oszlopos tagja, kivívta a román és a magyar szakma elismerését is, 2013-ban a bákói Gala Star Nemzetközi Monodráma Fesztivál nagydíját és trófeáját is elnyerte, s ezzel ő az egyetlen magyarországi színész, aki csillagot kapott a bákói színház előtti járdán. Attila ugyanis a Miskolci Nemzeti Színház színésze, de úgy jön Aradra, mintha hazaérkezne. „A nézők szeretete nagyon sokat jelent, megtisztelő dolog, hogy magukénak tekintenek. Elképesztően jó érzés magyar színészként, magyar nyelven játszó emberként, hogy egy másik országban így számon tartanak. Ha valahova vendégszerepelni megyünk, akkor már várnak, hogy már megint mi ez a hülyeség, jó értelemben, amivel ezek az idióta aradiak jönnek” – mondta a Sex, drugs, gods & rock’n’roll című radikális stand up tragedy után.

Az aradiak ugyanis formabontó megoldásokkal kísérleteznek, feszegetik a műfaji határokat, legtöbbször új irányvonalakat teremtenek.

Bár a társulat mindössze néhány tagból áll, a lelkes alkotóközösség célja minél vadabb, minél jobb és tartalmasabb előadásokat létrehozni - magyarázza Tapasztó Ernő rendező-művészeti vezető. „Attól működik, hogy azok az emberek, akik a színház körül vannak, velünk dolgoznak, a műszakiak, a technikusok, mind nagyon magukénak érzik ezt a színházat, és amikor dolgozunk, mindenki ezerrel odateszi magát.” – mondja a színház alapítója. Harsányi Attila után az aradi társulathoz szegődött Éder Enikő, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja, Balog József színész-rendező Szegedről, Bacskó Tünde Pécsről, Kulcsár Székely Attila Székelyudvarhelyről, Tege Antal a Békéscsabai Jókai Színháztól - sorolja a kis társulat tagjait Ernő. Ugyanakkor kihagyhatatlan a felsorolásból a színház lelke és mindenese, Fekete Réka is, aki hivatalos titulusa szerint produkciós és művészeti titkár, de hogyha álmából felébresztik, akkor is hibátlanul felsorolja, melyik nézőnek hová szól a bérlete, vagy azt, hogy hová pakolták el a Tóték vagy a Kvartett című előadás díszletét és jelmezeit. Állandó társulatot anyagilag nem tudnak fenntartani, ezért vendégművészeket szerződtetnek a produkcióikra. Ennek ellenére kialakult egy nagyon erős mag, amely alig változott az elmúlt kilenc év alatt - hangsúlyozza Tapasztó Ernő.

 

Harsányi Attila

Ugyanakkor a lelkes csapat mellett az aradi önkormányzat és a román kulturális minisztérium támogatására és pályázati forrásokra is szükség volt ahhoz, hogy 2007 szeptemberében Ernő feleségével, Gujdár Gabriellával együtt újraindítsa a magyar színházi idényt Aradon. Komoly hiányt pótoltak, hiszen évtizedeken át a közönség csak vendégelőadásokat láthatott, miután a 40-es évek végén megszüntették a hivatásos magyar színtársulatot a városban. „Míg az elején elég volt az, hogy van magyar színház, most már az emberek a jó előadásokat igénylik, így kicsit följebb tettük a mércét” – mondja Gujdár Gabriella menedzser. És úgy tűnik, ez az idei évadban is sikerült nekik, hiszen visszavárják Kern Andrást, Hernádi Juditot és Alföldi Róbertet, valamint a legendás Presser Gábor koncertje is látható és hallható lesz Aradon.  

Fotó: Gombos Wilhelm Doru/ kiemelt képen: Éder Enikő és Harsányi Attila a Kvartett című előadásban, rendezte Balog József 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2016. májusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>