Feliratos póló: a sokoldalú ruhadarab ARCHÍV

Be kell vallanom: mániámmá váltak a feliratos felsők, főként amióta rendkívül széles lett a választék. Sokoldalú ruhadarab, amely szerintem akár smart-casual dresszkód esetén is simán bevethető. De vannak ám buktatói is, érdemes megnézni. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)

2017-ben robbant be igazán a feliratos póló a divatiparba: a Dior a New York-i divathéten mutatta be a We Should All be Feminists feliratú felsőjét, ami percek alatt elfogyott mindenhol. Nem állíthatjuk, hogy azelőtt nem volt trendi valamilyen humoros szöveggel – politikai üzenettel vagy banda-logóval – ellátott felsőt hordani, de az igazi őrület ezután kezdődött. És nem teljesen alaptalanul: olyan dózisú vagányságot kölcsönözhet a szettünknek egy jól megválasztott feliratos póló, amelyre kevés más ruharab – legalábbis ilyen egyszerűen és költséghatékonyan aligha képes. 

De mégis, figyelj arra

Igen, a feliratos póló viselésének is van etikája: mondani sem kell, hogy trágár vagy másokat sértő feliratot ne hordj magadon, hiszen az mindig téged minősít, ráadásul rögtön. De ugyanilyen

kínos, ha olyat viselsz, amiről az ismerőseid tudják, hogy nem rád vall.

Ne vegyél környezetvédelmi szlogennel ellátott pólót, ha egyébként nem érdekel a téma, és toleranciát hirdető felsőt se, ha egyébként jókat nevetsz a rasszista vicceken. Ugyanígy

hiteltelen, ha olyan banda logóját, képét hordod magadon, amelynek zenéjét nem ismered, nem hallgatod.

Tény, hogy a Rolling Stones logója nagyon hanyagul tud kinézni, vagy a milliószámra kapható Ramones-pólók is nagyon vagányak, de csak akkor, ha valóban szereted is a felsorolt együttesek zenéjét. 

Kombinálhatóság

Majdnem mindennel jól mutat a szlogennel, felirattal ellátott póló. Értelemszerűen a sportos szetteket feldobja egy ilyen darab, de farmerrel és zakóval, esetleg magas sarkúval kombinálva irodai öltözet is lehet (nyilván akkor, ha a munkakörünk ezt megengedi). Télen jól lehet rétegelni: a pólóra jöhet kardigán vagy alá egy garbó.

A stílusából adódóan remek arra, hogy az egyébként hétköznapi viselethez túl elegáns darabjainkat hétköznapivá tegye.

Télen-nyáron jöhet mellé a szoknya, például randira kifejezetten vagány lehet egy tüllszoknyás összeállítás vagy egy flitteres ceruzaszoknya mellé, de ha a szoknya mellé bakancsot vagy fehér sportcipőt húzunk, akkor napközben is menő a szettünk. A flitteres nadrág és szoknya egyébként már néhány éve trendi, aki kicsit is tart viselésétől, próbálja meg fehér vagy fekete feliratos pólóval: garantáltan nem fogja így túlöltözöttnek érezni magát.

Öltönnyel maga a vagány elegancia:

black-tie eseményre ugyan nem, de egy nyár eleji vagy nyárutós  esküvőre remek választás lehet a színes, esetleg mintás öltöny mellé.

Apropó minta: megfér a feliratos póló a mintás ruha, felső, szoknya mellett is, azonban ilyenkor figyeljünk arra, hogy maga a póló egyszerű legyen, a felirat színe pedig ne üssön el a szett többi színétől. A fehér, fekete feliratos pólók egyébként azért a legjobbak, mert ezekkel ilyenkor sem tévedhetünk. 

Csináld magad!

Ha igazán egyedi üzenetünk van, amit nem találni a boltokban kapható pólókon, akkor csináldmagad projektként készíthetünk egyedi feliratos pólót is: a betűket anyagból kivágva felvarrhatjuk a felsőre, de a hobbi-boltokban ma már sokféle felvasalható matrica, illetve egészen tartós textilfesték is kapható. 

Így lesz hosszú életű Ha feliratos póló vásárlására adod a fejed, akkor érdemes odafigyelni a felső anyagára és a felirat minőségére is. Nyilván a legjobb, ha maga az anyag festett vagy esetleg a minta belehímzett, hisz így garantáltan nem mállik le az első mosás után. A nagyon műanyagos, szemmel láthatóan csak felragasztott felirat ugyanis egy-két mosás után szétázik, összetöredezik, és idővel lehull a felsőről. A mosásnál is érdemes figyelni: az ilyen felsőket mosógépben alacsony hőfokon kell mosni és vízszintesen szárítani. A feliratot magát pedig selyempapírral vagy gézzel letakarva, gőzölős vasalóval vasaljuk.

Kiemelet képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Fázni nem elegáns – rétegeljünk!
Fázni nem elegáns – rétegeljünk!

A fázós nők egyikeként állíthatom: megváltás, amikor az ember lánya kitapasztalja, hogyan lehet kényelmesen, sikkesen rétegelni télen. A teljes ruhatárunkat sem kell kicserélni, csupán néhány kulcsfontosságú darabra érdemes szert tenni. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. novemberi lapszámában jelent meg.)