ARCHÍV Frunda Csenge stílusa: eklektikus, ami szinte bármi lehet, csak tudni kell viselni

Azt mondja, szívesebben választja ma már a sportcipőt a magassarkú helyett, és az eleganciát felváltotta a kényelem az öltözködésében, mióta városi tanácsos lett Marosvásárhelyen. Nőként a férfiak által dominált világban viszont az is fontos, hogy mit visel. Másként rakja össze szettjeit, ha valahol jogászként kell megjelennie, picit más a tanácsosi és más az utcai viselete is – ezért nevezi magát eklektikusnak. (Cikkünk a Nőileg 2021. májusi lapszámában jelent meg.)

Csengének mindig ahhoz képest alakult a gardróbja, amivel éppen foglalkozott, ahol éppen dolgozott. Tinédzserként persze őt is elkapta egy-egy őrült divathullám. A Limp Bizkites korszakában például trottyos nadrágban, bő pólóban és deszkás cipőben járt, amit nehéz ma már elképzelni a még sportosan is elegáns Csengéről.

Édesanyja ezt a blézert 1996-ban az elnökválasztási kampány záróeseményén viselte. Ma már Csenge ruhatárát gazdagítja

Bár azt mondja, mindig a fiús ruhákat részesítette előnyben, a nadrágot a szoknyával szemben, vagy a sportcipőt a tűsarkú helyett, de a mindig elegáns édesanyjától is ellesett ezt-azt öltözködés terén. „Sok minden tetszik, amit ő visel, de az ízlésünk azért merően eltér. Így nem is mer soha magától vásárolni nekem ruhát, mert általában nem tetszik.

De van egy magenta színű blézer, amit tőle örököltem, és imádom. Az a kedvenc ruhadarabom.” Ami azért is meglepő, mert nem szeret színes, rikító holmikat viselni. Inkább a föld színeit, a farmert, a fehéret meg a feketét részesíti előnyben, na meg az állatmintákat, ami visszaköszön nadrágban, felsőben, ruhában, cipőben vagy akár egy kabátban is. „Ez jellemez engem talán a leginkább, és erre szokták mondani, hogy olyan csengés.”

Az állatminta, ami gyakran visszaköszön Csenge öltözködésében

A legnagyobb változást az öltözködésében az egyetem hozta el, amikor a társadalmi nyomás – ahogy ő fogalmaz –, meg az évfolyamtársai befolyására elkezdett egy picit nőiesebb lenni. A jogi kar és később az, hogy jogászként dolgozott, megkövetelte a kiskosztümöt, inget, ceruzaszoknyát és a tűsarkút.

A tűsarkút váltja a sportcipő

„Ezt az elegáns vonalat tartom most is a munkámban, ám azóta, hogy városi tanácsosként dolgozom, és sokat kell ide-oda szaladgálni, nem tudom egész nap elviselni a magassarkút. Szóval lecseréltem kényelmesebb cipőre. Ma már sportcipőt sokkal szívesebben hordok.”

Nővére, Anna esküvőjén volt rajta ez a ruha, amit megőrzött, hiszen szép emlékek fűzik hozzá

Vannak ruhadarabok, melyeket nagyon sokáig megőriz és hord, amikhez ragaszkodik. „Volt egy piros tornacsukám, amit nagyon szerettem gyerekként, és már annyira tönkre ment, hogy édesanyám ki kellett dobja. Azelőtt már cipésznél is volt, és nagyon sajnáltam, nem akartam megválni tőle. De az az igazság, hogy már vállalhatatlan volt.” Csenge fél évente átnézi a gardróbját, és amit nem hord, azt elajándékozza. Aztán vásárol néhány új holmit, bár a vásárlás nem a legkedveltebb elfoglaltsága, mert unalmasnak tartja. Turkálóba viszont szeret járni, itt általában érdekes darabokra akad.

Ő a legfiatalabb tanácsos és az RMDSZ frakcióvezetője Marosvásárhelyen

A legfontosabb kiegészítője a szemüveg, amire ma már tudatosan figyel. Szerinte nagyon fontos, hogy milyen szemüveget visel az ember, mert egy rossz keret, az egész arcot elrontja. A szemüvegek mellett fontos kiegészítő számára a karóra, ami nélkül úgy érzi, mintha nem lenne teljesen felöltözve.

Az édesapjától kapott nyaklánc mindig rajta van

Csenge örül, hogy újra a természetesség felé vette az irány a ruhaipar egy szegmense, és az, ami a kétezres évek plasztikvilágát meghatározta, már nem divatos. Újra a 70-es, 80-as évek divatja hódít, amit ő kimondottan szeret. „Bár azt hiszem, hogy most éppen minden divatos. Bármit veszel fel, az stílusos lehet, csak viselni kell tudni. Ezért az én eklektikus stílusom sem tűnik fel senkinek.”

Fotók: Rab Zoltán 

korábban írtuk

Székely Blanka gardróbja: blézer a képernyőre, bakancs és unikornis a mindennapokra
Székely Blanka gardróbja: blézer a képernyőre, bakancs és unikornis a mindennapokra

Nem, egy televíziós műsorvezető-szerkesztő nem mindig pont olyan, mint a képernyőn. Székely Blanka azonban próbálja öltözködési sajátosságait becsempészni a tévés jelenésekbe is. Egy laza kalap, egy merészebb bizsu, bakancs a körömcipő helyett – és máris blankássá válik a képernyős dress code. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)