Ki gondolkodjon a mi fejünkkel?

Volt már olyan élményetek, hogy kikevertettétek a festéket, a fal színe mégsem olyan lett, mint amilyennek elképzeltétek? És az ismerős, amikor a jól megtervezettnek gondolt konyháról használat közben derült ki, hogy semmi nincs a helyén? Mit tegyünk, kitől kérjünk segítséget, hogy mindezt megelőzzük.

Foglalkoztat a lakberendezés, sokat olvasok a témában, és minden adódó lehetőséget megragadok, hogy képezzem magam, hiszen rokon szakmában dolgozom. Gyakran találkozom azonban olyan visszatérő kérdésekkel, amiket nem árt tisztázni.

Mit csinál a lakberendező?

Egy lakberendezőnek nagyon szerteágazó a feladatköre. Elsősorban ismerkedik, beszélget, meghallgatja az ügyfél kívánságait, igényeit, megismeri életmódját, belenéz a fejébe, majd mindezt összeveti a belső térrel, aminek tükröznie kellene mindezt. Tervez, egyeztet, kialakít, átalakít, ötletel, rajzol, újra egyeztet, majd segít a kivitelezésben, bevásárlásban is. Legjobb, ha előre megszabott költségvetést kap, hogy ne szaladjon el a ló. Ez mindkét fél számára fontos.

Lakberendező vagy belsőépítész?

Bár lényeges különbségek vannak köztük, a belsőépítész és lakberendező szakmát sokszor összekeverik, mivel mindkettő képviselői esztétikailag tervezik vagy újítják meg a tereket. A belsőépítész  mérnök, aki építészeti, statikai, gépészeti ismeretekkel rendelkezik, és feladata a belső terek kialakítása. Amikor már „pirosban” van a ház, akkor jön jól a segítsége. Ő az, aki megtervezi a különböző funkciójú terek helyét a lakásban, és itt külön hangsúlyozom a funkció szót. A belsőépítész segíthet az elektromos hálózat megtervezésében, a vízkiállások elhelyezésében, a világítás kialakításában, és javaslatot tehet berendezési tárgyak helyzetére vonatkozóan. Nem foglalkozik viszont a textilekkel, kiegészítőkkel, dekorációval. Mindennek a megtervezése a lakberendező feladata, ő az, aki „felöltözteti” a meglévő tereket. Dekorál: színekkel, stíluselemekkel, tapétával, textilekkel, lámpákkal. Ha bármelyiket szeretnénk igénybe venni, nem árt, ha előre tisztázzuk, az általunk kiválasztott szakember miben kompetens, mi az, amit még elvállal, és mihez kell másik szakember segítségére támaszkodnunk.

Mikor melyikre van szükségem?

Ha házat építünk, nem árt az építész mellett belsőépítésszel is konzultálni, ha pedig kész lakásról beszélünk, amelyben minden funkció remekül működik, és nincs szükség a terek átszervezésére, csupán dekorálásra, akkor elég, ha egy lakberendezőt hívunk segítségül, merthogy nem elég házat építeni, annak otthonná is kell válnia. Ebben tud segíteni a lakberendező. Természetesen, ha úgy látja jónak, hogy bizonyos tereket érdemes lenne átalakítani, falakat lebontani, elmozgatni, javaslatot tehet rá, amit majd másik szakember, például egy belsőépítész vagy egy statikus véleményez.

A lakberendező nem úri huncutság?

Valójában nem, noha sokan úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak. Ennek következtében saját kútfőből rendezik be a lakásukat, gyakran egymáshoz nem illő darabokkal, vagy képmegosztókon talált modellek alapján, és nem értik, miért nem működik a dolog, holott elég sokat költöttek rá. Egyrészt azért nem áll össze a kép, mert az egyes darabokat tervezés, előzetes koncepció nélkül vásárolták meg, így nem alkotnak egységet. Másrészt nem mindenki látja meg a lakásában a lehetőségeket, nem tudja kihasználni a rendelkezésére álló tereket. Egyszóval néha kevesebbe kerül felkérni egy lakberendezőt, mint utólag kijavítani a hibákat. A lakberendező nem luxus, elvégre a saját életterünkről van szó!

Milyen a jó lakberendező?

Jó színérzékkel és térlátással rendelkezik, jól rajzol, vagy jártas legalább egy tervezőprogram kezelésében, tisztában van a trendekkel, a különböző stílusirányzatokkal. Elengedhetetlen tulajdonsága a jó kommunikációs készség, az empátia, és nem árt, ha jó emberismerő is, hogy könnyebben megértse a megrendelők igényeit. Kellően kreatív, hogy a megrendelők ízlésvilágát, életvitelét, elképzeléseit megismerve személyre szabott, harmonikus otthont alakítson ki. Ehhez naprakészen ismernie kell az egyes anyagokat, az áruházak kínálatait, az alapberendezések árait, árkategóriáit. Nem mindig a legdrágább a legjobb, a legszebb, alacsony költségvetésből is lehet lakberendezési magazinba illő enteriőrt alkotni. Ehhez kell a szenvedély, ami szinte elengedhetetlen ebben a szakmában.

A lakberendező tehát nem bútorokban és lámpákban, hanem térben és funkcióban gondolkodik. Kiegészíti, összhangba hozza a már meglévőt, vagy megteremti azt a hangulatos enteriőrt, amit otthonunknak érezhetünk, nem saját elképzelése alapján, hanem velünk együtt, ránk hangolódva.

Miben segít a lakberendező?

Van, amikor elég, ha tanácsot ad, hogyan lehet optimálisan berendezni egy teret, vagy hogy milyen stílusjegyeket érdemes követni, ha már van egy határozott elképzelésünk. Ha már tudjuk, milyenné szeretnénk alakítani otthonunkat, a lakberendező látványtervek készítésével segít, hogy lássuk is, hogyan néznének ki a valóságban, amit elképzeltünk. Ha pedig egyáltalán nem akarunk ezzel foglalkozni, rábízhatjuk lakásunk minden részletét a falszíntől a padlóburkolaton át a bútorokig, dekorációs tárgyakig. A lakberendező egészében látja a teret, tudatosan kezeli a berendezéseket, szakértelemmel figyeli a tárgyak színét, textúráját, hogy egységbe hozza a stílust, a dekorativitást és a funkciót. Sok stressztől menekülhetünk meg a segítségével, nem kell talpalnunk az áruházak között felmérni az árakat, és nem kell álmunkban is csempét válogatnunk. Egy lakberendező segítségével rengeteg időt, energiát és igen, pénzt is megspórolhatunk.

Nem szégyen segítséget kérni olyasmiben, amihez nem értünk – elvégre a vízcsapot sem mi szereljük meg. És nem is megfizethetetlen. Ellentétben azzal az érzéssel, amikor munka után beesel a lakásba, és azt érzed: otthon vagy!

Kiemelt kép: Shutterstock