Kismamaság, vagányság

A várandósság az az időszak, amikor nő és magzat ketten osztoznak a kilenc hónap alatt folyamatosan változó, gömbölyödő testen. Fontos a kényelem, de ez semmiképp nem egyenlő a slampossággal! Le kell mondania a pocakos kismamának a vagány, stílusos és nőies ruhák viseléséről? Keresztes-Varga Andrea marosvásárhelyi színésznő kismamagardróbja bizonyítja: egyértelműen nem! (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)

Andreával március legszebb, legmelegebb délutánján találkoztunk, amikor hét hónapos terhes volt. Most is, mint általában, fekete-fehér összeállításban érkezett. Kíváncsi voltam, hogyan alakult az öltözködési stílusa, hiszen nagyon letisztult színvilágú, ahogy ő nevezi, rapszodikus, mert van, hogy a farmer-póló páros le nem esik róla, máskor tobzódik a csíkos-pöttyös-fodros kompozíciókban.

Tulajdonképpen mint sok más nő esetében, nála is hangulatfüggő, hogy épp mit visel, de nagy, színes mintás ruhák talán soha nem voltak rajta. Ami színes ruhája van, az is inkább egyszínű. Kislánya, Luca az, aki kimozdítja őt komfortzónájából, mivel ő igazi kis díva, nagyon szeret öltözködni, meséli Andi. Ösztönzésére már fodros rózsaszín, sőt nyári, virágos ruhát is vásárolt magának. Kislánya mellett az előadások, amelyekben játszik, vannak még hatással rá. Például aznap, amikor Csehov Sirályát játszák, biztosan feketébe öltözik, illetve a Hedda Gabler próbái során nőtt hozzá egy fekete pulcsi, amelyet Heddapulcsinak nevezett el.

És hogy milyen a kismama ruhatára? Talán annyiban más, hogy áldott állapotban sokszorozódik a napi „nincs, amit felvegyek” sopánkodások száma a ruhával telt szekrény előtt. Ezért néha úgy érzi, jobb lenne az egyszerűségre törekedni, hiszen a ruha csak arra való, hogy óvjon hidegtől, széltől, esőtől, melegtől.

Túlzásnak gondolja, amit a stílus-divat kapcsán a reklámpiac a nőkre erőltet. „Persze hiú vagyok, ha látok valami hú, de vagány dolgot, bennem is elkezd munkálni az érzés, hogy ettől boldogabb lehetek. Ilyenkor örülök, ha mégis ellent tudok állni” 

– mondja mosolyogva.

Andrea szerint a kismama öltözködjön úgy, hogy jól érezze magát, szabályok és elvárások nélkül. „Érzékeny időszak ez, a test rengeteg változáson megy át, és az idő előrehaladtával egyre kevésbé érezzük szépnek, nőiesnek a testünket, holott azt gondolom, egy nő áldott állapotban a legteljesebb nő. Ezért is van az, hogy mindenki mosolyog, amikor egy kismamát lát.”

A vagány

A fekete alapdarab Andreánál, de mindig kell hogy legyen benne egy kis játékosság, valami plusz, valami kedves. Van pár nagyon szép és kedves kiegészítője: fülbevaló, nyaklánc, ezeket nagyon szereti, akárcsak a vékony, könnyű karórákat.

A nőcis

Kapcsolódó

  Vicces, hogy bár a lapos talpú cipőket viseli gyakrabban, mégis magassarkúból van a legtöbb. „Mivel azok olyan szépek.”

  A kényelmes

  A kismamának a ruha a legkényelmesebb viselete. Hogy csíkos, ez már csak természetes Andreánál.

  A rohangálós

  Óvodába, munkába a „rohangálós összeállításokat” viseli szívesen. Itt a fekete-fehér-farmer kombót a kockás kalap és a zöld ballonkabát dobja fel igazán.

  Fotó: Rab Zoltán