Könnyed, kényelmes és sikkes: Tekla gardróbja

Laza, természetes, egyszerű és szexi – talán így foglalható össze címszavakban leginkább Simó Tekla stílusa. A Székelykeresztúron élő marketingtanácsadó és jógaoktató 17 évet élt külföldön, s ez messziről látszik a megjelenésén is: lehet rajta „kinyúlt” pulcsi, farmer és sportcipő, az összhatás mégis szexi.

„Nagymamám volt régen a keresztúri kötöde igazgatója, így kislányként gyakran öltöztettek jobbnál jobb darabokba, bár bevallom, néha túlságosan is ki voltam öltöztetve, azt kevésbé szerettem  – meséli a feltűnő kötött kabát történetét Tekla. – Anyu imádott kötni, és gyakran meglepett egy-két egyedi darabbal” – teszi hozzá mosolyogva, amikor a ruháiról kérdezzük.

Laza, fehér és kötött – több szempontból is kedvenc

A középiskolai évek alatt azonban már ő maga varratta a ruháit. Mivel aztán 2003-ban a kedvenc varrónő nélkül költözött Angliába, kénytelen volt maga varrni azokat. Természetes anyagból legyen, kényelmes, semmi műszálas – sorolja a vezérelveket.

Holtbiztos, hogy nem jön az utcán szembe: Tekla édesanyja kötötte

Emellett szereti a csipkét, a bőrt, de a gyűrűket és szemüvegeket is. És szívesen van akár otthon egy szál XXL-es pulcsiban is. Az összeállítás legyen laza, de bízzon valamit a fantáziára is – foglalja össze a harmincas éveiben járó Tekla, hogy itthoni mindennapjai során mire törekszik.

Juh- és bárányszőr táskák – made by Tekla

Minden jöhet, ami természetes, ami pamut, lenvászon, a famert csak nadrágként szereti, de kötött és kasmír darabok is sorakoznak Tekla szekrényében. Nyáron a fehér a sláger, smink nélkül, napbarnított bőrrel, de a fekete is kedvenc. Mivel Angliában marketingigazgatóként is dolgozott, a mindennapi eleganciába belefáradt, ma már egy csőruhában is el tudná képzelni az életét. Amikor pedig Dél-Franciaországban élt hat évig, egyáltalán nem használt sminket – idézi fel korábbi megjelenéseit. Nagyon sok ruhától megvált azóta – a rengeteg utazása miatt igyekezett a kedvenceket egyetlen bőröndbe fértetni. De egy kényelmes cipő és egy puha sál az alapdarabjai közé tartozik. Ha rossz napja van, igyekszik valami „fincsi outfittel” feldobni.

Jó bőr, de nem ezt a szettet akarta fotózásra hozni. Otthon maradt a tervezett, így improviált egyet

Csíkosat és műszálasat soha! – sorolja Tekla, mit nem venne fel, de változó időszakai vannak, s az élettereivel együtt időszakosan változik a megjelenése is. „Nézd csak a farmerem – mutatja a korszerűen rongyos nadrágot –, magam foltoztam meg, mert szeretem.” Az elegáns szürke kabátját pedig szintén maga tervezte. „Mindig kívántam egy jó nagy kabátot, amiben el lehet bújni” – érvel mellette. Itthon azonban nem fektet sok energiát a megjelenésébe. A nyakában lógó szeretetsíptól soha nem válna meg. „Az 525-ös frekvencia hangja: a vibrációja állítólag jó hatással van a lélekre – magyarázza –, és ezt az ibizai gyűrűt is nagyon szeretem” – mutatja aktuális kiegészítőit.

Saját tervezésű puha kabát, amiben el lehet bújni

A gardróbja zömét itthon turkálóból szerzi be Tekla, amikor azonban külföldre utazik, butikokban vásárol néhány alapdarabot. A túlméretezett pulcsik is kedvencei, cipőkből viszont a lehető legkényelmesebbet veszi meg. Lábproblémái miatt magassarkút szinte sohasem visel.

Mint mondja, soha nem volt táskája, egészen addig, amíg maga is nem kezdett juh- és bárányszőr táskákat készíteni. De ha mégis visel, akkor a kis bőr hátizsák a nyerő. Tekla számára a jó outfit minél egyszerűbb, annál szerethetőbb, de legyen benne valami egyedi – összegzi.

Fotók: László Csongor

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2018. novemberi lapszámában jelent meg.