ARCHÍV Könyvespolc – a lakás éke

Az évek során összegyűjtött könyvek tárolása elég sok fejtörést okoz, főleg, ha kisebb tömbházlakásban élünk. Kirmaier Zsuzsanna lakberendezőt azzal a kéréssel kerestük meg, hogy mire figyeljünk akkor, ha őszre egy vagány, trendi könyvespolccal dobnánk fel lakásunkat. (Cikkünk a 2015-ös Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)

Gyakran állunk tanácstalanul könyvhegyeink mellett, nem találva a tökéletes megoldást azok tárolására. Olyan praktikus, ám mégis különleges megoldásokat kerestünk, amelyek egy ügyes asztalossal, vagy akár saját kezűleg elkészíthetők. Idén ősszel legyen az új könyvespolc az őszi dekoráció!

– Van valamiféle divat, amely meghatározza, hogy milyen a trendi könyvespolc?

– Trendek vannak, de az a tapasztalatom, hogy felénk ezekkel csak igen kevesen foglalkoznak. Sokkal jellemzőbb az, hogy a hagyományos megoldásokban gondolkodnak a megrendelők.

Az az igazság, hogy nálunk a trend nem trend. Sokkal inkább a kocka alakú polc az elterjedtebb, a kocka alakú rekeszekkel, és szinte minden esetben a barna valamely árnyalatával.

Még az is jellemző, hogy a könyveket látható helyen kívánjuk tárolni, így például egy szekrényes vagy ajtós megoldás szintén nem kedvelt. Olyan is előfordul, hogy nem az ügyfél, hanem az asztalos nem vállalja a több munkával járó, kreatív megoldás elkészítését.

– Mitől lesz egy polc kreatív?

– Sok jellemzője van. Az egyik például, hogy ne látszódjon, hogy az polc. Így olyan, mintha a könyvek a levegőben lennének. Egy vékony fém vagy falapra csíptetik a legalsó könyvet, amelyre aztán a többit föl lehet pakolni.

Divat ugyanakkor a szögbe döntött polc, vagy a háromszögekből kialakított megoldás is. Az is elterjedt, hogy valamilyen érdekes alakot formálunk a polccal. De lehet játszani a könyvek elrendezésével is: nem muszáj csak élére állítva elhelyezni azokat, érdemes egy-egy részt például lefektetve tenni.

– Milyen szempontokra érdemes különösen figyelni?

Kapcsolódó

  – Nem ajánlom a régi, úgynevezett ifjúsági bútoros megoldást. A könyvespolc ágy fölött való elhelyezése ugyanis csökkenti a komfortérzetünket.

  A kis ablak köré elhelyezett polc túl sok fényt elvesz, így besötétíti a szobát. A színválasztásnál érdemes az egyszerű, homogén színek közül választani, hiszen a könyvek önmagukban is nagyon színesek és mintásak. Mivel a polcoknak általában csak az éle látszik, ezért nem érdemes drága anyagból készíttetni azokat,

  a préselt lemez is kitűnő és elég masszív választás.  

  – Te magad milyen megoldásokat alkalmazol otthon?

  – Nemrég terveztem otthonra egy új polcot, amely a sok könyv és a kis hely miatt viszonylag korlátozta a lehetőségeimet, de a csigavonalas kialakítással azt hiszem, hogy sikerült elbillenni az újszerűség irányába.

  De volt már olyan, hogy

  nem magát a polcrendszert, hanem a könyveket dizájnoltam újra: egyszerűen színes papírral vontam be azokat,

  így a színekkel értem el újszerű, üde hatást a szobában. Többféle megoldás kínálkozik, pusztán el kell engedni a fantáziát!

  Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

  Friss lapszámunkat alább kérheted: