Le a kalappal – Lea ruhatára

Lea imád öltözködni. Csupaszín ruhái és kiegészítői igazán jól állnak neki.

Azt mondják, szerencsések a lányos anyák, mert naphosszat öltöztethetik gyereküket. Az ízlést, a szépet már egész korán tanítani lehet: anya-lánya színvilága könnyen egymáshoz idomul. A marosvásárhelyi fiatal Halmen család gyerekszobájába lépve, szó szerint ámulattal töltött el az elém táruló látvány.

Igazi kislányos fészek, amely a megszokottól eltérően nem rózsaszínben és csillogó-villogó fényben pompázik, de mégis kedves, természetes és egyedi. A gyerekszobát egyelőre Lea lakja, kistestvérének, a pár hónapos Dorkának még a szülők mellett a helye. A hároméves Lea igazi lány, aki imád öltözködni, táskákat hordani, szerepjátékokat kitalálni, és ez lerí arról a térről is, ahol a ruháit és játékainak nagy részét tárolják. A ruhák központi helyet kapnak a kisszobában, és édesanyja, Emese gondoskodott arról, hogy különlegesen rendezze el őket. A fogas szerepét egy fehérre festett faág tölti be, amelyre a vállfákra tett ruhácskákat akasztják. Emese bevallása szerint, kislányának nem igazán vannak hagyományos ruhái, a tréningek és a sportos darabok szinte teljesen hiányoznak a ruhatárából. A leggyakrabban ruhácskákba, mellben elvágott ingekbe, szoknyába vagy háromnegyedes nadrágba szereti öltöztetni Leát, illetve az ezekhez illő tarkabarka harisnyák elengedhetetlen elemnek számítanak.

 

 

Nyilván, az öltöztetés ebben a korban már nem oly egyszerű, mert az óvodás kislánynak saját elképzelése van a ruhadarabok összeillesztéséről. Időszakosan vannak nagy kedvencek, mostanában például a pörgős szoknyák, de a pizsamák is minta szerint váltakoznak. Lea édesanyja olyan ruhákat vásárolt – többnyire turkálókból –, amelyek a saját öltözködési stílusát is tükrözik, így néha a játék része, ha közösen babosat vagy kockásat vesznek fel. A ruhák színvilágában dominál a lila, a barna, a drapp és a narancs, illetve a mintának is fontos szerepe van, hiszen egyszínű darabokat nem igazán találni köztük (ez a ruhák összeillesztésénél néha komoly fejtörést okoz). Visszatérő motívum a pöttyös és a virágos, valamint az anyagra varrt különböző formájú díszítések. Lea öltözködéséből a kiegészítők sem maradnak el: a hajpántoknak, csatoknak és nyakékeknek külön varázsdoboza van. Néhányat közülük édesanyjától „örökölt”, de közösen is készítettek már láncokat.

A sok, szép kellék és ruha nem vész el, hiszen e kincseket rendre Dorka örökli, akinek az öltöztetését máris szívesen szervezi a nagytestvér.