Nagy Petra – Saját stílusra lelt a végletekben

Gótikus, kislányos, szolid, egymást látszólag kizáró végletek, Nagy Petra fotómodell ruhatárában azonban mindezen stílusú ruhadarabok egészen jól megférnek egymás mellett.

Gótikus, kislányos, szolid, egymást látszólag kizáró végletek, Nagy Petra fotómodell ruhatárában azonban mindezen stílusú ruhadarabok egészen jól megférnek egymás mellett.

Tizennégy éves korában Csíkszeredában, a művészeti iskola diákjaként a barátnője készített róla először portfóliófotókat, mert megtetszett neki Petra arcának a szimmetriája. A ma már sikeres fotómodell akkor fiúsnak látta a saját arcát, az első róla készült profi fotókat nézegetve azonban rájött: motoszkál benne némi modelltehetség – meséli beszélgetésünk legelején. Az első munkák alapján mások is megkeresték, fotótáborokba hívták modellnek, kifutókon, kiállításokon lépett fel.

A Kolozsvárra költözés után folytatódtak a felkérések. Petra sokat dolgozott, de majdnem soha nem kért pénzt a munkájáért. Úgy gondolta, modellügynök hiányában ezt nem teheti meg. Örült, hogy gyűlnek a jó fotók a portfólióba.

Kreatív ember vagyok, a művészeti iskolában már kialakult a saját öltözködési stílusom – meséli. Szereti a letisztult darabokat, nem viszi túlzásba a sminket sem, inkább csak kiemeli azt, ami szép, például az arccsontját, a szemét.

Az egyszerű, minta nélküli darabokat kedveli, de néha képes elmenni a végletekig: gótikusan öltözik fel, ha úgy kívánja a hangulata. Bőrcsizmát húz, tüllruhát vesz föl hozzá, és mindezt sötét tónusú sminkkel egészíti ki.

Máskor pedig egy pici fehér ruhában, minimális sminkben lép ki az utcára. Komolyabb alkalmakra próbál úgy öltözni, hogy ne a tetoválásain legyen a hangsúly. Tulajdonképpen nagymértékben a tetoválásai határozzák meg az öltözködési stílusát. Gyakran választ úgy ruhadarabot, hogy az láttasson is valamit a tetkóiból, meg nem is.

Petra sok saját készítésű ruhadarabot visel, nagyon szeret ruhákat készíteni. Otthon, Csíkszeredában egy varrógéppel, Youtube-videók alapján készített ruhákat. Ismerősök, barátok szívesen rendeltek tőle egyedi készítésű darabokat, táskákat. Korábban stylist szeretett volna lenni, most, Kolozsváron már kevesebb ideje jut a varrásra, de régi álmáról még nem mondott le.

Kedvenc fehér inge az édesanyjáé volt, nagy becsben tartja. A fehér összeállításokat gyakran dobja fel barnával. Szereti a földszíneket, a kéket, a sötétzöldet. Imádja a kalapokat, főként, amióta rövid a haja, praktikus megoldásnak tartja.

A gótikus szereléshez gyakran viseli kedvenc bordó selyemruháját, övvel és az átlátszó kardigánnal. Imádja a bakancsokat, úgy gondolja, hogy egy jó bakancs mindig feldob egy összeállítást.

A kapucnis blúzot Petra készítette édesapja pólójából, levágta az alját, csuklyát készített belőle, oldalt az ujjait is levágta és beszegte. Most éppen ez az egyik kedvenc blúza. Kis rövidnadrággal vagy egy sima fekete nadrággal, futócipővel hordja.

A szoknyát is ő készítette egy régi abroszból. Ezen a darabon tanult meg körszoknyákat varrni. Az idei Electric Castle fesztiválon ezt az összeállítást viselte.

A fehér a kislányos szerkóm, de azért persze mindig feldobom valamivel, mondja Petra. Például van úgy, hogy felrakok rá hat fekete övet egymás fölé. A modell turkálókból vásárol a leggyakrabban. Van úgy, hogy azért vásárol, mert valami megtetszik, de előfordul, hogy már látja benne a következő, könnyen elkészíthető menő cuccot. A neonnarancssárga blúz is nagy kedvenc. Általában sima, fekete hastáskával társítja. A nővére is gyakran lepi meg ruhadarabokkal. Korábban Petra azért nyúlta le tíz évvel idősebb testvére ruháit, mert kedvelte a stílusát. Ő tanította meg a modellnek azt is, hogy öltözéke összeállításakor az összképre és a természetességre figyeljen.

Fotó: Angyalosi Bea

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2018. októberi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>