Székely Blanka

Karen de Sousa Pesse: A nemek közötti egyenlőség elfogadása nem csupán erkölcsi kötelesség, hanem pragmatikus szükségszerűség is

A technológia, mérnöki tudományok és matematika (STEM) területén Karen de Sousa Pesse neve világszerte ismert. A Dél-Amerikában született fiatal nő tudásával, elszántságával olyan cégek munkáját segítette az eddigiekben, mint például a Microsoft.

Riviére Zsuzsi pszichológus, sámán – Ősi gyógymódok nyomában

Klinikai szakpszichológusként és pszichoterapeutaként dolgozott magánpraxisban Kolozsváron, majd hét évvel ezelőtt egy éles váltással a perui őslakosok gyógymódjára váltott, és a felső amazóniai őserdőbe költözött Riviére Zsuzsi. Itt ismerte meg férjét, Yann Riviére sámánt, akivel együtt vezetik az állami engedéllyel működő, tradicionális gyógyító központjukat, az Oka Wasit. Itt avatják be – a shipibo indiánok hagyományát követve – a növényi gyógyítók csodás világába azokat, akik erre hívást éreznek. (Ci

Noninvazív kezelések – Az önbizalom visszaszerezhető

A pszichológusok szerint, mire egy páciens eljut a plasztikai sebészhez, általában már a mindennapjai fő problémájává válik a megjelenése. Egy nem esztétikusnak, zavarónak ítélt testrész olyan komoly önértékelési gondokat okozhat, amelyek akadályozhatják a pácienst a társadalmi kapcsolataiban vagy akár a munkavállalásban is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. januári lapszámában jelent meg.)

Fűszeresen főz és öltözködik: Laczó Júlia

Igazi kaméleon a színpadon és civil öltözködési stílusában is Laczó Júlia. A Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze nem követi a divatot, az öltözködési szabályokat előszeretettel rúgja fel. (Cikkünk a 2017-es Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

A nő a huncutságával csábít

Építészmérnöknek készült, végül Erdély egyik legsokoldalúbb és legjobb énekhangú színésze lett. Farkas Loránd lehet Balu, a medve a dzsungelből, Balázs, Móricz Zsigmond mulatós kedvű magyar ura vagy Stanley Kowalski, a kőkorszaki sármőr: mindent elhiszünk neki a színpadon. Mert természetes, magával ragadó. Az életben ugyanilyen. Férj, édesapa, énekes, jó barát, jó pasi – hallom is kolozsvári körökben. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)

Ahol a pop-art és az erdélyi fametszet ugyanúgy otthon van

Amikor Ferenczy Botond kolozsvári grafikus-dizájner otthonát indultam felfedezni, sejtettem, hogy rengeteg élményben lesz részem. Szellős, nagy belterű, színektől tobzódó lakásba lépünk, ahol a fotós kolléganővel csak úgy kapkodjuk a fejünket. Botond, Gyöngyi és két kislányuk, Panna és Zsazsa otthonában ugyanis rengeteg apró különleges részlet, belsőépítészeti megoldás kínálkozik, amit nem csupán képileg, hanem lakásdekorációs ötletként is szeretnénk megmutatni az olvasónak.

Az igazi férfi

Kijárási tilalom van. Összezárva ülünk a négy fal között, ha tetszik, ha nem. Mondhatnánk – és olvasom is mindenhol –, hogy szuper, együtt lehet a család, most aztán nagyon-nagyon fogjuk szeretni egymást, még jobban, mint karácsonykor és különben is. Ez a dolgunk.

A fáradhatatlan dokumentumfilmes: Maksay Ágnes

Dokumentumfilm-rendező, a Video Pontes stúdió szerkesztő-műsorvezetője, stúdióvezető, feleség, három felnőtt gyermek édesanyja fáradhatatlannak, mi több, örökmozgónak tűnik. Mintha nem egy, hanem több emberből lenne „összegyúrva”. Ritkán mondja: nehéz. Olyankor úgy biztatják a gyerekei: anyu, vedd már fel a rózsaszín szemüvegedet!

A divat jót tesz a léleknek

Forrai Szerénke, a Kolozsvári Rádió műsorvezető-szerkesztője nem túl hűséges típus. Már ami az öltözködési stílusát illeti. Előszeretettel lavíroz a trendek között, szezononként más és más elemekbe habarodik bele és kombinálja azokat az éppen aktuális kedvencekkel, néhol teljesen más stílusú darabokkal. Cuccokat vásárolni legalább annyira szeret, mint öltözködni, a shoppingterápiát neki találták ki. Főleg, amióta megszülettek az ikrek, meséli nevetve.

Tokos zenekar: Otthon lenni a zenében

A Fölszállott a páva tehetségkutató műsor révén Kárpát-medence-szerte ismertté vált Tokos zenekar az erdélyi zenés mulatságok közkedvelt fellépője. A fiúk a magyar népzene széles körű ismertetését missziójuknak tartják. De lássuk, kik is ők a reflektorfényeken túl, és honnan hozzák a népzene szeretetét!

Gergely Edó – Akinek otthonában tanyát vertek a monyók és a nyugalom

Gergely Edó meseíró, jógaoktató, életmód-tanácsadó a változás örök hullámzásában él. Szabadon és nyitottan létezik a világban, otthona, a kolozsváriak által jól ismert EDO-ház a harmónia és a lélekcsönd szigete, ahol még az életterünket velünk megosztó, de sokak elől rejtőzködő monyók is megmutatkoznak.

Nagy Petra – Saját stílusra lelt a végletekben

Gótikus, kislányos, szolid, egymást látszólag kizáró végletek, Nagy Petra fotómodell ruhatárában azonban mindezen stílusú ruhadarabok egészen jól megférnek egymás mellett.

Elveszett életek

Elvetéltem. Elment a baba. Abortuszom volt. Megöltem a gyermekem. Milyen lett volna Ő? Szégyellem magam. Nem voltam képes kihordani. Nem volt más választásom. Hibáztam. Mások döntöttek helyettem. Gondolatok, amelyek évek múlva is marcangolják azokat a nőket, akik elvetéltek vagy abortuszon estek át. Nem beszélünk erről az élményről, mint sok más, ez is tabu…( Cikkünk a Nőileg magazin 2017. októberi lapszámában jelent meg).

Kele Brigitta: New York a csillogást, Erdély az otthont jelenti

Van, aki a közeli nagyvárosba busszal, Kele Brigitta a New York-i Metropolitan Operába ingázik repülővel Kolozsvárról és Várkuduról, ahol református lelkész párjával él. Volt már könyvtáros szülővárosában, Nagyváradon és lapkihordó Budapesten. Hosszú utat tett meg a vil&aacu

Cseke Eszter - Messziről jött ember titkokat őriz

Kolozsvárról, piros Daciával indult bele a világba szüleivel és testvéreivel, tízévesen, 1990-ben. Gyerekként is mindig arról álmodozott, hogy mi lehet azon a határon túl. Tíz éve járja a világot kézi kamerával az On the Spot dokumentumfilmes Cseke Eszter az alkotótársával, S. Takács Andrással.

Bagaméri Noémi, a fülbevalók szerelmese

Bagaméri Noémi, az Erdélyi Magyar Televízió Panoráma című műsorának szerkesztő-műsorvezetője igazi divatdiktátor. Stílusa nőies és kislányos, üde és egyedi egyszerre.

Tisza Kata – Egyensúlyban a visszatérés után

Könyvvásárokon kígyózó sorokban állnak autogramért nála, így volt ez tíz éve, és így van ez most is: a visszatérés után. Erős hangú, őszinte írásaival végez mélyfúrást az olvasók lelkében, soraival ugyanakkor simogatni és gyógyítani is tud.

Csak semmi skatulya!

Imre Éva, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egyik legfiatalabb művésze az elmúlt években bebizonyította: attól még, mert egy színésznő szép és filigrán, nem kell föltétlenül beskatulyázni. Nem kell, vagy inkább nem lehet: Éva az elmúlt öt évben változatosabbnál változatosabb szerepekben remekelt, volt kislány, angyalarcú halál, földbirtokosné és Ibsen-hősnő. Jelenléte intenzív, főszerepben és tömegjelenetben egyaránt. Nem ússza meg a dolgokat. Civilben kedves, közvetlen, allűröktől mentes.